Moving time  4 часов 21 минут

Время  5 часов 24 минут

Координаты 238

Uploaded 23 декабря 2017 г.

Recorded декабря 2017

-
-
358 m
212 m
0
0,3
0,7
1,36 km

Просмотрено 222 раз(а), скачено 6 раз(а)

рядом с Castelldefels, Catalunya (España)

Avenc dels Guerrillers i la Guerrilla (97m de desnivell i 635m de recorregut), Gavà. El Garraf

Aproximació a l'avenc des de l'antic abocador de Begues, actualment clausurat (i... tapat amb tot els residus metanitzant a sota 😦). Malgrat ser una curta distància fins a la cavitat, cal pujar un fort pendent, doncs l'avenc està ubicat dalt de tot de la muntanya que veurem al davant. La pujada a peu és per un corriol força desdibuixat entre farigola, margallons, argelaga o gatosa i planta allargassada tallant. Dur pantaló llarg o el mono posat. Després de pluges, l'ascens és relliscós. Hi ha fites, però les plantes tapen el sender i costa una mica avançar.

Descens: Es pot realitzar travessa subterrània entre GUERRILLERS - GUERRILLA, entrant per una boca i sortint per l'altra, tot i que cal tenir en compte que l'Avenc de La Guerrilla té passos estrets i en forma de 4, no aptes per certes constitucions. Mesurador de O2 marca 20,9% al fons del pou de Guerrillers. Cavitat concecionada: colades amb colifors, cigrons, petites banderes i cristal.litzacions d'agulles d'aragonit. Baixant per Guerrillers, al principi del segon pou de 30 es fa un curt pèndul i s'accedeix a una finestra fins davallar a la bonica Sala M. Arbonés.

INICI: Antic abocador clausurat.
Dipòsit.
Carrer de Xaloc.
Esquerra: corriol. Inici de la pujada.
AVENC DELS GUERRILLERS.
AVENC DE LA GUERRILLA (la petita boca està una mica més avall, baixant a l'esquerra des de la boca dels Guerrillers).
Vistes a l'altra vall.
Cim del turó " El petit Pedra" (352m.a.)

- - - - -

* GUERRILLA - GUERRILLERS.
Situació: "Al vessant esquerre de la Vall de Joan, pràcticament al seu aiguabarreig amb la Riera Seca, i com una prolongació cap al S de la Serra de Can Perers, trobem un turó molt característic (cota 352) que als anys 1950 els espeleòlegs van anomenar “el petit Pedra”, per una certa similitud amb la mítica muntanya berguedana. Aquest mateix turó, vist des de Castelldefels, i amb la línia de carena que es desprèn d'ell, dibuixa la silueta d'una gegantina dona ajaguda i de llarga cabellera que per la imaginació popular es coneix com la Dona Morta. L'avenc dels Guerrillers es troba a uns 60 metres al N10O de la cota 352 i a uns 7 metres per sota de la carena i el de la Guerrilla uns pocs metres més avall. L'accés més fàcil es pot fer per la carretera que des de Gavà – la Sentiu, porta a l'entrada del clausurat abocador d'escombraries".

Descripció: "Penetrant per la boca Guerrillers, es troba un conducte estret que tot seguit comunica amb un pou de 26 metres verticals i a la seva base connecta ràpidament amb una nova vertical, aquesta de 31 metres. Al seu fons, un xic elevat sobre la planta, es pot accedir a un conducte vertical de minses dimensions i en sentit descendent que porta al punt de màxima profunditat (- 65) i és el tram d'avenc que es coneixia fins l'any 2006.
A la meitat d'aquest darrer pou, en una de les seves parets, es troba una petita finestra que comunica amb un pou paral·lel (Pou R. Fraguas) de 20 metres de desnivell des del seu punt més alt. Des de la seva base, per una finestra es pot accedir a una cambra inferior (Sala M. Arbonès) i per un parell de punts de la seva zona baixa i de dimensions molt minses es pot arribar a un petit pou (Pou de la Col-i-flor) on al seu fons resta tancada aquesta via (- 63 m.).
Per la zona superior del Pou R. Fraguas es pot anar remuntant i uns 20 metres més amunt, per una finestra lateral, accedir a una cambra de sostre alt (Sala Immaculada) i seguint remuntant es pot arribar a una petita galeria que porta a una cambra (Sala del Gran Macarró) i des d'aquí encara es poden pujar uns pocs metres més fins a quedar tancat el conducte, encara que molt a prop de la superfície".

Història: "Descobert per dos soldats que feien la “mili” a Gavà i que cercaven cristalls de calcita durant un descans en unes pràctiques militars (d'aquí el nom de la cavitat), quan tot burxant en una esquerda per treure el mineral s'adonaren de la seva fondària i malgrat l'estretor del pas -menys de 20 cm. d'amplada- decidiren tornar i després de dues jornades de treball aconseguiren obrir el pas. La primera exploració tingué lloc el dia 30-1-1971 per membres de l'Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, que tornaren unes setmanes més tard i van fer la primera topografia el 5-9-1971, donant per acabada l'exploració dels dos primers pous fins a la cota – 65 de fondària.
Pràcticament no tenim notícia de més visites a l'avenc, situat fora dels circuits clàssics de Garraf. Fins i tot, algunes veus no autoritzades i sense cap rigor, durant algun temps havien fet córrer el rumor que la cavitat havia quedat tapada dins del proper abocador. La situació donada pels seus primers exploradors era bastant imprecisa però quedava prou clar que aquest fet era bastant improbable.
El març de l'any 2000, Lluís Muntan, Oscar Andrés (GES) i Carles Ortiz (EC Begues) retroben la petita boca de l'avenc i la posicionen correctament.
A finals del 2006, durant una visita a la cavitat, Rafa Fraguas troba un pou lateral de 20 metres a través d'una petita finestra a la meitat del darrer pou conegut fins aleshores. A partir d'aquí, membres de la Secció d'Espeleologia del CE de Sitges, GE Talaia (Vilanova i la Geltrú) i de la SES del CE Ribes comencen una laboriosa recerca de nous conductes que van apareixent tant en profunditat com en direcció a la superfície. La desobstrucció d'un petit forat situat una mica més avall de la boca original, dóna pas a l'obertura d'un nou avenc (Avenc de la Guerrilla) que a més d'assolir la màxima fondària (- 97 m.) s'arriba a connectar per diferents punts amb la zona nova de l'avenc dels Guerrillers. El maig del 2008 poden donar per acabada la topografia del complex de pous i galeries que formen l'avenc i els resultats són presentats públicament pels autors durant la celebració del les I Jornades d'Espeleologia del Garraf, organitzades per l'Espeleo Grup UME de Gavà el juny del 2008."

(Extret d'Espeleoindex.com).

Комментарии

    You can or this trail