Время  один час 23 минут

Координаты 79

Uploaded 13 апреля 2017 г.

Recorded апреля 2017

-
-
64 m
33 m
0
0,2
0,4
0,84 km

Просмотрено 381 раз(а), скачено 4 раз(а)

рядом с  Ullastret, Catalunya (España)

Ullastret es troba emplaçat al bell mig de la plana Baix Ter, delimitat al nord pel massís del Montgrí,al sud-est pel massís del Begur i al sud i a l'oest pel massís de les Gavarres.
El nucli medieval, declarat monument historicoartístic, està establert dalt d’un turó de 49 metres d’altitud .El paisatge del municipi s’engloba en les característiques de l’Empordanet i de la plana del Baix Ter. Un paisatge mediterrani d’alzines, brucs, pins blancs, plantes aromàtiques i conreus, esquitxat tot plegat amb petits boscos i masies.
Nosaltres som afortunats de poder-ne veure una just aquí mateix: el Màs Mascaros.
Ullastret es troba situat en una zona privilegiada de la plana baix empordanesa, a la riba dreta del Daró i envoltat per una vista panoràmica de camps que arriben gairebé fins al peu del massís del Montgrí. El paisatge del municipi s’engloba en les característiques de l’Empordanet i de la plana del Baix Ter. Un paisatge mediterrani d’alzines, brucs, pins blans, plantes aromàtiques i conreus, esquitxat tot plegat amb petites boscoses i masies escampades. Al nord limita amb els municipis de Serra de Daró i Parlavà, a l’est amb Fontanilles i Palau -Sator, al sud amb els municipis de Forallac i la Bisbal d’Empordà i a l’oest amb Corça. En aquesta part del municipi hi havia l’estany d’Ullastret, que feia tres quilòmetres quadrats d’extensió i les seves aigües venien del riu Daró. Aquest mateix va ser desviat el segle passat i en el seu lloc hi trobem fèrtils camps de conreu. El nucli medieval, declarat monument historicoartístic, està establert dalt d’un turó de 49 metres d’altitud.
El Mas Mascarós és troba dins aquest nucli antic d’Ullastret, i està situat al carrer Vall. És una gran masia d’estructura basilical que va ser construïda entre els segles XVI I XVII. Té dues plantes, llevat del cos central, que en té tres. A la façana principal hi resten diverses finestres decorades i una porta adovellada d’arc rebaixat. Els masos eren explotacions agrícoles i solitàries a les afores d’un poble, totes amb les seves terres i boscos corresponents. La masia n’era l’edifici central. Actualment s’ha perdut l’interès en les masies a conseqüència de la manca de funcionalitat, tanmateix, aquesta i moltres d’altres (heretades al llarg dels segles) han acomulat guarnicions interiors molt riques i són preuades pel turisme rural o per ser cases de colònies/hotels…. Aquest mas, concretament, ofereix un seguit d’activitats i productes ( tant per a persones soles com per a grups) com excursions, muntar a cavall, esports d’aigua, sortides en bici...
Aquí, a Ullastret, es recupera l’autèntica tradició, viscuda des de fa dècades, respectant totes les normes de l’ortodòxia del mató Català. Per què ens entenguem, la quallada o recuit són unes postres làctiques elaborades amb llet quallada per l'efecte d'un ferment (quall) extret de l'estómac d'un animal en període de lactància o un tipus de card.
El nucli històric, amb una superfície aproximada d’uns 13.000 m2, es troba envoltat d ’una muralla amb un traçat d’uns 400 m que data dels segles XIII-XIV i que conserva deu torres originals, una d’elles de planta circular que data dels segles XVI i XVI. A la muralla encara hi podem veure deu torres originals. Una de les quals era la presó. Al interior encara hi podem trobar llenços. A més a més s’han trobat restes del que podría haber estat la torre d’homenatge del castell d’Ullastret i que es troba situada a 18m del sud-oest de l’edifici alt medieval, dins d’un conjunt de cases que encara popularment s’anomena el Fort, aquí estava situat el pati d’armes.
És una llotja gòtica formada per dos grans arcs diafragmàtics apuntats, de dovelles ben tallades, sobre pilars adossats, que sostenen una teulada de doble vessants sobre embigat i cabirons. Els recinte cobert, de forma rectangular, s'obre vers llevant en tota l'alçada mitjançant un dels arcs que dóna al carrer de l'hospital (paral·lel a la muralla). A ponten es comunica amb el carrer Major o dels Bous per una petita arcada o portada, de punt rodó amb impostes ornades amb senzilles motllures. A cada costat lateral, adossats a les façanes, hi ha uns pedrissos d'obra. A l'angle NE hi ha una vella teiera de forja. Les façanes de les cases que donen a l'interior de la llotja i algunes d'adjacents, han estat molt malmeses per reformes modernes en llurs obertures.
Al carrer dels Bous hi ha el gran casal de Can Bou, amb llindes datades entre el 1570 i el 1732; posseeix un ràfec de teules i rajoles decorades amb motius geomètrics blancs sobre fons vermell. D’aquests ràfecs n'hi ha en diverses cases.
El rellotge de sol és un instrument usat des de temps molt remots per tal de mesurar el pas de les hores, minuts i segons. En català s'anomena també quadrant solar. És una eina que assenyala les hores mitjançant les ombres d’un pal, normalment de ferro, posicionat al centre de la circumferència, i anomentat gnòmon. N'hi ha de diferents tipus, els més comuns són els verticals i els horitzontals. Però també hi ha, per exemple, l’analemàtic i l’equatorial. Aquí ens podem veure un rellotge vertical.
Va formar part de la muralla, però es va construir posteriorment en el segle XV i XVI. Es va fer servir fins la época franquista i s’hi engarjolaven convictes. A diferencia de les altres es de planta circular. Al seu interior, estret, sense finestres i amb terra a la planta i parets de pedra, encara hi podem trobar estris relacionats amb la condemna dels detinguts. Per exemple panells de fusta on se’ls lligaven les mans mentre durava el seu captiveri. Aquestes rajoles on s’hi pot llegir Cárcel, són de l’época franquista.
A continuació passem per el carrer de la Presó fins arribar al primer pou que està situat al carrer de la Presó. A Ullastret,situats dins l'antic recinte murallat, hi ha dos pous dels segles XVI-XVII de pedra restaurats, ben conservatsEl més interessant és el del carrer de la Presó. Té brocal semicircular i està construït amb pedra sense treballar i morter. Destaquen els dos grans pilars que sostenien la corriola.
A l'altre pou que està situat al carrer de Fort està conservat un dels pilars ha hagut de ser reconstruït.
La festa major d'Ullastret s'escau pel 10 d'agost, festivitat de Sant Llorenç on s'hi celebren missa, audicions de sardanes i ball. La sardana, tal com coneixem avui és una dansa relativament recent. Es va desvetlar a l’Empordà, ara fa cent cinquanta anys .La sardana, sempre vinculada a la festa, sempre ha estat una dansa del poble.
L'Església de Sant Pere d’Ullastret dins el tipus d’església de planta basilical No té transepte, que es la nau central que fa que la planta de una església tingui forma de creu. Té decoració llombarda, del període ROMÀNIC II i és l’exemple més ben conservat i de més interès de l’Empordà. Feta de pedra sorrenca, que era una pedra molt fàcil de treballar aquí a Girona, té una decoració esculpida que es diuen impostes de l’arc total de l’extrem de ponent de la nau central. Es van fer obres al segle XVII i XVIII.
L’artista suís Jakob Engler, resident a Ullastret des de fa vint-i-sis anys, ha regalat al poble una escultura anomenada Estela horitzontal i vertical, realitzada en avena i polièster, amb una alçada de 355 cm i construïda l’any 2012.

13 комментарийиев

 • [email protected] 26.05.2017

  Ullastret es troba emplaçat al bell mig de la plana Baix Ter, delimitat al nord pel massís del Montgrí,al sud-est pel massís del Begur i al sud i a l'oest pel massís de les Gavarres.
  El nucli medieval, declarat monument historicoartístic, està establert dalt d’un turó de 49 metres d’altitud .El paisatge del municipi s’engloba en les característiques de l’Empordanet i de la plana del Baix Ter. Un paisatge mediterrani d’alzines, brucs, pins blancs, plantes aromàtiques i conreus, esquitxat tot plegat amb petits boscos i masies.
  Nosaltres som afortunats de poder-ne veure una just aquí mateix: el Màs Mascaros. https://es.wikiloc.com/rutas-a-pie/ullastret-medieval-2017-17203309/photo-11201823

 • [email protected] 26.05.2017

  El Mas Mascarós és troba dins aquest nucli antic d’Ullastret, i està situat al carrer Vall.
  És una gran masia d’estructura basilical que va ser construïda entre els segles XVI I XVII. Té dues plantes, llevat del cos central, que en té tres. A la façana principal hi resten diverses finestres decorades i una porta adovellada d’arc rebaixat.
  Els masos eren explotacions agrícoles i solitàries a les afores d’un poble, totes amb les seves terres i boscos corresponents. La masia n’era l’edifici central.
  Actualment s’ha perdut l’interès en les masies a conseqüència de la manca de funcionalitat, tanmateix, aquesta i moltres d’altres (heretades al llarg dels segles) han acomulat guarnicions interiors molt riques i són preuades pel turisme rural o per ser cases de colònies/hotels…. Aquest mas, concretament, ofereix un seguit d’activitats i productes ( tant per a persones soles com per a grups) com excursions, muntar a cavall, esports d’aigua, sortides en bici... https://es.wikiloc.com/rutas-outdoor/ullastret-medieval-2017-17203309#wp-17203311/photo-11201851

 • [email protected] 26.05.2017

  Aquí, a Ullastret, es recupera l’autèntica tradició, viscuda des de fa dècades, respectant totes les normes de l’ortodòxia del mató Català.
  Per què ens entenguem, la quallada o recuit són unes postres làctiques elaborades amb llet quallada per l'efecte d'un ferment (quall) extret de l'estómac d'un animal en període de lactància o un tipus de card. https://es.wikiloc.com/rutas-outdoor/ullastret-medieval-2017-17203309#wp-17203312/photo-11201959

 • [email protected] 26.05.2017

  El nucli històric, amb una superfície aproximada d’uns 13.000 m2, es troba envoltat d ’una muralla amb un traçat d’uns 400 m que data dels segles XIII-XIV i que conserva deu torres originals, una d’elles de planta circular que data dels segles XVI i XVI.
  A la muralla encara hi podem veure deu torres originals. Una de les quals era la presó. Al interior encara hi podem trobar llenços. A més a més s’han trobat restes del que podría haber estat la torre d’homenatge del castell d’Ullastret i que es troba situada a 18m del sud-oest de l’edifici alt medieval, dins d’un conjunt de cases que encara popularment s’anomena el Fort, aquí estava situat el pati d’armes. https://es.wikiloc.com/rutas-outdoor/ullastret-medieval-2017-17203309#wp-17203313/photo-11201985

 • [email protected] 26.05.2017

  És una llotja gòtica formada per dos grans arcs diafragmàtics apuntats, de dovelles ben tallades, sobre pilars adossats, que sostenen una teulada de doble vessants sobre embigat i cabirons. Els recinte cobert, de forma rectangular, s'obre vers llevant en tota l'alçada mitjançant un dels arcs que dóna al carrer de l'hospital (paral·lel a la muralla). A ponten es comunica amb el carrer Major o dels Bous per una petita arcada o portada, de punt rodó amb impostes ornades amb senzilles motllures.
  A cada costat lateral, adossats a les façanes, hi ha uns pedrissos d'obra. A l'angle NE hi ha una vella teiera de forja. Les façanes de les cases que donen a l'interior de la llotja i algunes d'adjacents, han estat molt malmeses per reformes modernes en llurs obertures. https://es.wikiloc.com/rutas-outdoor/ullastret-medieval-2017-17203309#wp-17203314/photo-10822658

 • [email protected] 26.05.2017

  Al carrer dels Bous hi ha el gran casal de Can Bou, amb llindes datades entre el 1570 i el 1732; posseeix un ràfec de teules i rajoles decorades amb motius geomètrics blancs sobre fons vermell. D’aquests ràfecs n'hi ha en diverses cases. https://es.wikiloc.com/rutas-outdoor/ullastret-medieval-2017-17203309#wp-17203315/photo-11202118

 • [email protected] 26.05.2017

  El rellotge de sol és un instrument usat des de temps molt remots per tal de mesurar el pas de les hores, minuts i segons. En català s'anomena també quadrant solar.
  És una eina que assenyala les hores mitjançant les ombres d’un pal, normalment de ferro, posicionat al centre de la circumferència, i anomentat gnòmon.
  N'hi ha de diferents tipus, els més comuns són els verticals i els horitzontals. Però també hi ha, per exemple, l’analemàtic i l’equatorial.
  Aquí ens podem veure un rellotge vertical. https://es.wikiloc.com/rutas-outdoor/ullastret-medieval-2017-17203309#wp-17203316/photo-11202151

 • [email protected] 26.05.2017

  Va formar part de la muralla, però es va construir posteriorment en el segle XV i XVI. Es va fer servir fins la época franquista i s’hi engarjolaven convictes.

  A diferencia de les altres es de planta circular. Al seu interior, estret, sense finestres i amb terra a la planta i parets de pedra, encara hi podem trobar estris relacionats amb la condemna dels detinguts. Per exemple panells de fusta on se’ls lligaven les mans mentre durava el seu captiveri.

  Aquestes rajoles on s’hi pot llegir Cárcel, són de l’época franquista. https://es.wikiloc.com/rutas-outdoor/ullastret-medieval-2017-17203309#wp-17203318/photo-11202171

 • [email protected] 26.05.2017

  A continuació passem per el carrer de la Presó fins arribar al primer pou que està situat al carrer de la Presó.
  A Ullastret,situats dins l'antic recinte murallat, hi ha dos pous dels segles XVI-XVII de pedra restaurats, ben conservatsEl més interessant és el del carrer de la Presó. Té brocal semicircular i està construït amb pedra sense treballar i morter. Destaquen els dos grans pilars que sostenien la corriola. https://es.wikiloc.com/rutas-outdoor/ullastret-medieval-2017-17203309#wp-17203319/photo-11202997

 • [email protected] 26.05.2017

  A l'altre pou que està situat al carrer de Fort està conservat un dels pilars ha hagut de ser reconstruït. https://es.wikiloc.com/rutas-outdoor/ullastret-medieval-2017-17203309#wp-17203320/photo-11203003

 • [email protected] 26.05.2017

  La Plaça Garbina.
  La festa major d'Ullastret s'escau pel 10 d'agost, festivitat de Sant Llorenç on s'hi celebren missa, audicions de sardanes i ball.
  La sardana, tal com coneixem avui és una dansa relativament recent. Es va desvetlar a l’Empordà, ara fa cent cinquanta anys .La sardana, sempre vinculada a la festa, sempre ha estat una dansa del poble. https://es.wikiloc.com/rutas-outdoor/ullastret-medieval-2017-17203309#wp-17203321/photo-10822665

 • [email protected] 26.05.2017

  L'Església de Sant Pere d’Ullastret dins el tipus d’església de planta basilical
  No té transepte, que es la nau central que fa que la planta de una església tingui forma de creu. Té decoració llombarda, del període ROMÀNIC II i és l’exemple més ben conservat i de més interès de l’Empordà.
  Feta de pedra sorrenca, que era una pedra molt fàcil de treballar aquí a Girona, té una decoració esculpida que es diuen impostes de l’arc total de l’extrem de ponent de la nau central. Es van fer obres al segle XVII i XVIII. https://es.wikiloc.com/rutas-outdoor/ullastret-medieval-2017-17203309#wp-17203322/photo-11202894

 • [email protected] 26.05.2017

  L’artista suís Jakob Engler, resident a Ullastret des de fa vint-i-sis anys, ha regalat al poble una escultura anomenada Estela horitzontal i vertical, realitzada en avena i polièster, amb una alçada de 355 cm i construïda l’any 2012. https://es.wikiloc.com/rutas-outdoor/ullastret-medieval-2017-17203309#wp-17203323/photo-11202921

You can or this trail