loleitoruk
33 1 6

Время  24 минут

Координаты 115

Загружено 6 ноября 2015 г.

Записано ноября 2015

-
-
194 м
182 м
0
0,3
0,6
1,24 км

Просмотрено 2523 раз, скачано 20 раз

рядом с Sabadell, Catalunya (España)

La ciutat de Sabadell va ser pionera en la Revolució Industrial de Catalunya en el sector tèxtil, per això va rebre el sobrenom de "la Manchester catalana". La intensa activitat de la indústria tèxtil en els dos últims segles ha deixat empremta en el paisatge urbà de Sabadell.
Actualment, a Sabadell encara es conserven alguns vapors els quals, un cops restaurats, se’ls ha donat un nou ús com a equipament municipal o cultural.

Font: Descobreix l'època industrial de Sabadell. Itinerari pel centre històric de la ciutat. Ajuntament de Sabadell. http://ca.sabadell.cat/Turisme/d/0_DescobreixIndustrial.pdf
Фото

Vapor Sampere 1912

Vapor Sampere 1912 és un edifici construït per Felix Sampere el 1912, on es feien teixits de llana. Els telers eren els mateixos que els dels vapors, amb la diferència que el motor era elèctric; així doncs, no hi ha xemeneia ni casa de màquines. La torre del rellotge servia per avisar del canvi de torn als treballadors. Actualment acull una de les botigues d'Abacus.
Фото

Vapor Badia

Vapor Badia es va construir el 1867. És un edifici industrial de dues plantes amb grans finestrals per aprofitar l’entrada de la llum natural. A la planta baixa hi havien els telers i en el primer pis, el magatzem. L’edifici va mantenir l’activitat industrial fins al primer terç del segle XX. Després d’uns anys d’abandonament, l’any 1997 l’Ajuntament va adquirir l’edifici i el solar per construir-hi la biblioteca central de la ciutat.
Фото

Antiga Estació del Ferrocarril del Nord

El ferrocarril va arribar a Sabadell l’any 1855 i va ser de gran importància per al desenvolupament industrial de la ciutat. El carbó de qualitat per a les màquines de vapor venia de la Gran Bretanya, arribava amb vaixell de vapor fins a Barcelona i des d’allà amb carro fins a la resta de poblacions, per la qual cosa s’encaria el preu total del carbó i per tant, amb la intenció d’abaratir costos, es va impulsar l’arribada del ferrocarril amb la construcció de l’Antiga Estació del Ferrocarril del Nord. L’any 1989 va ser reconstruïda amb l’aspecte actual. Avui en dia és l’estació d’autobusos de la ciutat i acull l’associació d’aficionats al ferrocarril del Vallès.
Фото

Hotel Suís

L’Hotel Suís és un dels edificis més emblemàtics del modernisme a Sabadell, situat al carrer de la Indústria, al costat de l’estació de ferrocarrils, que era el punt d’arribada tant de viatjants de comerç com de matèries primeres. El seu autor, Juli Batllevell, va transformar una filera de cases en hotel l’any 1902, però des de l’any 1913 no s’utilitza com a hotel i actualment destaca pels elements decoratius de la seva façana modernista.
Фото

Despatx Lluch

El Despatx Lluch, edifici modernista de l’any 1908, era el despatx tèxtil on es comercialitzaven els teixits que fabricava la família Lluch. De fet, al carrer de la Indústria, on es troba situat, hi havia diversos despatxos tèxtils i també algun vapor, atesa la bona situació que tenia, al costat de l’estació del ferrocarril. Actualment, allotja el Servei d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Sabadell.
Фото

Rambla

Al capdamunt de la Rambla trobem el punt on s’acabava Sabadell abans de la industrialització i on es trobava el portal de Barcelona, punt de sortida de la muralla. La Rambla era l’antic camí de Barcelona, el qual apareix traçat ja en el s. XII, i es va urbanitzar el 1873. Cal destacar que la Rambla va esdevenir la columna vertebral de l’eixampla, on s’alternaven les cases senyorials, en una vorera, i els habitatges per a obrers, a l’altra. Però no va ser fins el 1928 que es va transformar en bulevard, en una zona d’esbarjo i cultura amb l’aparença actual.

Комментарии

    Вы можете или этот маршрут