Скачать

Расстояние

3,56 км

Набор высоты

242 м

Техническая сложность

Низкая

Потеря высоты

242 м

Макс. высота

692 м

Trailrank

52

Мин. подъем

433 м

Тип маршрута

Круговой

Время

один час 20 минут

Координаты

607

Загружено

23 января 2018 г.

Записано

января 2018
Будьте первым, кто выразит признание
Поделиться
-
-
692 м
433 м
3,56 км

Просмотрено 646 раз, скачано 24 раз

рядом с Samalús, Catalunya (España)

De camí cap a la Vall de Vallforners varem decidir fer aquest curt però interessant recorregut a Samalús que ens porta a visitar les restes d’un antic poblat ibèric encara en excavació.
”La sortida d’aquest itinerari senyalitzat comença al pàrquing del Centre Cívic de Samalús, a les antigues Escoles de Samalús, d’estil noucentista, construïdes per l’arquitecte Manel J. Raspall l’any 1919. Aquest itinerari du el nom de “sender Miquel Tarradell”, arqueòleg català (1920-1995), que sojornà en aquestes contrades. En record a ell, i en agraïment a la seva família, que ha cedit part de les finques on avui es troba el jaciment, volem retre homenatge a un dels mestres del coneixement de la cultura ibérica…”
Trobareu els detalls del itinerari en aquest folletó:
http://www.muralles.cat/cms/uploads/fulleto-puig-del-castell-final-samalus.pdf
”El jaciment del Puig del Castell es coneix des de l’any 1955, tot i que la seva importància havia passat desapercebuda fins a l’inici de les excavacions, l’any 2011. Destaca pel seu bon estat de conservació i, encara que tot just s’ha endegat la recerca, el jaciment ja pot ser visitat parcialment per contemplar-ne les seves restes.
Sabem que el poblat es trobava al cim i vessants d’aquest turó, de més de 600 metres d’alçada, ja en el massís del Montseny. Aquesta ubicació no era casual, i es buscava garantir les facilitats defensives que conferien els llocs elevats de difícil accés, així com tenir una visió privilegiada de la plana vallesana.
El poblat va ser habitat pels ibers, que fou una civilització que ocupà bona part de la façana mediterrània peninsular i més enllà, des de mitjan segle VI aC fins la seva dissolució, deguda a la conquesta romana. La tribú ibèrica que ocupà la plana vallesana i la costa central, des de la Tordera al Llobregat, foren els laietans. Vivien principalment del conreu que practicaven a la propera plana, i bona part de la producció anava destinada al comerç, ja fos per grecs, cartaginesos o romans.
De les característiques urbanes del poblat encara no en podem dir res, però sí que comencem a conèixer prou bé la seva imponent fortificació. Al llarg del segle V aC es bastí en aquest turó una muralla de grans dimensions que tancava una superfície de 4 hectàrees. Aquesta fortificació, estava protegida per nombroses torres, que conferien al lloc, unes característiques defensives espectaculars. Malgrat tot, el poblat fou abandonat definitivament a mitjan segle I aC, i el poblament, ja romanitzat, es desplaçà a la plana.
La importància d’aquest indret també s’ha vist reforçada per la identificació del Puig del Castell amb la desapareguda ciutat de Lauro. Sabem que en aquestes contrades hi havia una ciutat que encunyava moneda ibèrica des de mitjan segle II aC, i malgrat que tothom la cercava es resistia a ser descoberta. El topònim de la propera Llerona, hereu de Lauro, ja feia intuir que ens hi trobàvem ben a prop. I atenent a la dispersió de les troballes monetàries aparegudes a la zona, com al proper tresor de Cànoves, amb la majoria de monedes de Lauro, així com per la referència a les cites històriques que exalçaven el vi produït a la zona de Lauro, ens fan pensar que només calia trobar un jaciment amb el potencial suficient per ser identificat amb la ciutat perduda de Lauro.”

Mes informació:
https://elpais.com/ccaa/2016/08/10/catalunya/1470827585_081727.html

Salut!
Парковка

01 Panell Informatiu - Inici

Aparcament.
Маршрутная точка

02 Monòlit

Monolit en memòria de Teresa Nadal i Camp, mestra de Samalús.
Маршрутная точка

03 Can Perera Nou

Can Perera Nou
Маршрутная точка

04 Can Flequer

Can Flequer, inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
Маршрутная точка

05 Can Pujades

Can Pujades
Перекресток

06 Trencall al'esquerra

Prenem el Camí dels carboners.
Перекресток

07 Escales de fusta

Escales de fusta
Маршрутная точка

08 Les feixes

Les feixes. El camí va fent giravolts tot pujant.
Перекресток

09 A la dreta

A la dreta
Перекресток

10 A la dreta

A la dreta
Панорама

11 Mirador del Puig del Castell de Samalús

Mirador del Puig del Castell de Samalús. "Entrem" a la ciutat de Lauro.
Руины

12 Les Torres

Les torres. Panell informatiu.
Руины

13 L'accés fortificat

L'accés fortificat. Panell informatiu.
Руины

14 La muralla

La muralla. Panell informatiu.
Информация

15 Mès info

Panell informatiu.
Руины

16 Restes

Restes en excavació.
Маршрутная точка

17 Torre de electricitat.

Torre de electricitat.
Вершина

18 Puig del Castell - Mes restes

Mes restes a dalt del turó.

Комментарии

    Вы можете или этот маршрут