Время  2 часов 10 минут

Координаты 743

Uploaded 17 июня 2016 г.

Recorded июня 2016

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
797 m
355 m
0
2,1
4,2
8,47 km

Просмотрено 2384 раз(а), скачено 141 раз(а)

рядом с  Riells del Fai, Catalunya (España)

Riells del Fai. Cingles de Bertí - Vall del Tenes (Vallès Oriental).

ACCÉS: Aparquem a prop de l'Església de Riells del Fai.

RECORREGUT (en sentit horari) - Parc infantil.
- Carrer Vall de Ros.
- Rètol esquerra: cap el "Parc de Les Olors".
- C. Font dels Ermots.
- Desviació a la dreta al costat de la tanca del Parc de les Olors (ull , el primer tram d'aquest corriol està tancat per la vegetació). Sortim a la pista forestal "Camí del Turó de les Onze Hores": i continuem cap a l'esquerra, en direcció a la piràmide esglaonada que ens està temptant.

- Pal indicador: girem a la dreta, deixant la pista emportlanada.
- Travessem el Torrent de Puigfred.
- Dipòsit. Inici GRAU D'ESCALETES.
- Balma.
- SALT DE VALLDERRÓS i GORG DE VALLDERRÓS.
- Esquerra a la bifurcació.
- Bifurcació:. A balma esquerra cami a la dreta. Vistes COVA DE VALLDERÓS. Anem Paral.lels al Torrent de Bertí.

- EL BARBOT NEGRE: una meravellosa surgència calcificada, amb espectaculars formacions rocalloses de travertí. El travertí o pedra tosca és una roca porosa que s'ha anat formant a partir de la lenta i contínua deposició, al llarg dels segles, per precipitació del carbonat de calci sobre algues i plantes.

- Lleixa de pedra amb corda, tram aeri: Quasi al final de la pujada, hi ha una lleixa de pedra molt aèria, i ja en breu arribem a tram obert, on hi ha una cruïlla marcada amb una fita i una marca de pintura lila, que hem de seguir avall, a la dreta, fins baixar de nou al torrent, remuntar-lo i de nou una fita, on també trencarem a la dreta.

- Atenció que en uns quatre metres veurem una corda amb nusos que ens ajudarà a progressar en la pujada cap al Turó.

- En breu assolirem el cim del TURÓ DE LES ONZE HORES o CASTELL D'EN BES (666m), (45'), on hi ha una senyera i una bústia, i les vistes sobre el municipi de Riells del Fai són espectaculars. El Turó de les Onze Hores o Castell d'en Bes, de 666m és la punta d'un cingle que, vist des de Riells del Fai, sembla una piràmide esglaonada, ben diferenciada que s'aixeca 350 m per sobre del poble.

- Desviació cap a la carena: Desfem el camí, passant primer per un parell de bons miradors al costat del cim, i seguim per les cingleres.
Enllaç pista forestal. Més enllà veurem a l'esquerra del torrent la masia de El Traver.
Dreta (fita): desviació de la pista forestal per un corriol.

- Inici BALMES DEL TRAVER (amb una llargada de 100 metres x 12 m). quina meravella! Espectacular cinglera! Nota: per continuar el sender entre les Balmes del Taver caldrà grimpar per damunt de grans blocs de pedres despreses, lloc on s'aixoplugaven ramats. Amagatall rera uns grans blocs.
- Enllaç camí GRAU DEL TRAVER, de baixada (empedrat)

-Desviació a la dreta cap el CAU DE LA GUILLA. Recorrem uns 50 metres del ressalt al cingle, i a l'esquerra es troba la cavitat. Baixarem per una corda nuada fins una petita cornisa inferior, on hi ha un passamà d'acer: són uns 18-20 metres per el cingle aeri fins a la boca del CAU DE LA GUILLA, que té forma de pany de clau. Entrada estreta i predomini d'estretors, amb 210 metres de recorregut subterrani. Alçada mitja de 3m x 0,70m ample. És molt estreta i polsosa. Fàcil encallar-se al tram estret de la Recta de la Tribuna, però es pot passar per sobre en oposició. Al final, la sala de la Verge (figureta de La Moreneta i un "duro").

- Reculem fins al GRAUET DEL TRAVER i continuem baixant. A les dues interseccions següents, prendrem el corriol de la dreta. Passem de llarg la desviació del Grauet de Quintanes, indicat amb una fita de pedra, també veurem una balma vermella curiosa de conglomerat. Al fons de la vall s'albira a immensa masia de CAN QUINTANES.

- El camí contunia amb un parell de puja-baixes, fins sortir a una clariana. Ens girem i ohhh... allà està, rera nostre, el TURÓ de les Onze Hores, magnífic, sembla ben bé una piràmide esglaonada!!!. Al seu costat, destaquen el SERRAT DEL MAGRE, el TURÓ DE L'ULLAR i la PLAÇA DE LES BRUIXES. Ara resseguirem la SERRA DE CAN TABOLA, una herbada carena planera. I després el camí segueix en baixada.

- Bifurcació: obviar. Continuar recte i esquerra, al cosat d'un tancat - casa.
- Centre municipal esportiu.
- Església de Riells del Fai. Plaça: Font per refrescar-se, cabina telefònica i bústia.
- Fi de la ruta.

CURIOSITATS:
* CAU DE LA GUILLA: "Cova de 210 m. de recorregut als Cingles de Bertí, en calcàries. Pertany a la comarca del Moianès. Per pocs metres, la cova pertany al terme municipal de Sant Quirze Safaja i no en el de Bigues i Riells com s'havia catalogat fins ara. Descripció: Consta d'una sèrie de galeries estretes, obertes totes elles sobre uns sistemes de diàclasi de direcció predominant N-S i E-O, presentant una secció mitjana de 3,70 metres d'alçada per 0,70 metres d'amplada, excepte en el primer sector on tan sols arriba als 1,70 metres d'alt. En l'últim tram de la cavitat, les dimensions augmenten notablement degut a un procés quimioclàstic originat a expenses de la unió de dues diàclasis que interessen una junta d'estratificació. Durant tot el recorregut de la cavitat es pot observar l'aspecte polsós de les galeries, producte de la descalcificació de les calcàries sorrenques on es troba instal·lada.
Història: Explorada per primer cop el 27 de juliol del 1897 per Norbert Font i Sagué, Francesc i Anton Maspons i Pere Pagès, durant una primera campanya de prospecció espeleològica pel Vallès Oriental, pocs mesos abans de l'històric descens a l'avenc de Can Sadurní. Des de fa molts anys és una cova molt visitada, potser més per excursionistes i curiosos que per espeleòlegs." Font: Espeleoindex.com

* “El TURÓ DE LES ONZE HORES, també anomenat Castell d'en Bes, és un turó de 666 metres d'altitud dels Cingles de Bertí situat als termes municipals de Bigues i Riells, a la comarca delVallès Oriental, i de Sant Quirze Safaja, a la comarca del Moianès. El cim del turó pertany a Sant Quirze Safaja, però part dels vessants nord, oest i sud un cop davallats els cingles són en terme de Bigues i Riells. És a llevant del poble de Riells del Fai, a l'extrem nord del terme biguetà i al del sud-est del de Sant Quirze Safaja. Es troba a l'esquerra del torrent de Llòbrega i deltorrent del Traver, al sud-est i davant del Sot de l'Ullar i a migdia del Salt de Llòbrega i delGorg de les Donzelles ». Viquipèdia

* “El SALT DE LLÒBREGA o SALT DE VALLDERRÓS, és un salt d'aigua del terme municipal de Bigues i Riells, dins del territori del poble de Riells del Fai, al Vallès Oriental. Tanmateix, la part superior del salt és dins del terme de Sant Quirze Safaja, al Moianès. Està situat a l'extrem nord del terme, a la part central. Queda al fons de tot de la vall deltorrent de Llòbrega, enlairat respecte de la major part de la vall d'aquest torrent, al nord del Turó de les Onze Hores i a llevant del Turó de l'Ullar. El forma el torrent del Traver en saltar la cinglera superior dels Cingles de Bertí, i en atènyer el fons de la vall forma el Gorg de les Donzelles. Una llegenda popular relaciona el gorg i el salt d'aigua amb la presència de dames d'aigua, personatge de l'imaginari popular català que poden ser benèfiques o malèfiques, segons com se les tracti.” Viquipèdia
Parc inf
Desv dreta abans oarc olors
Pal ind deixiexem pista emportlandada
Diposit
Balma
Salt v.
Bif. A balma esq cami a la dreta
BARBOT NEGRE
Lleixa d pedra amb corda?
Ull bif dreta (fita)
Dera al caminet perpend i esq corda
Turo 12 h (45')
Desv carena
Esb es veu casa a l'esq del torrent
Desv cami percorriol
Inici balmes t
Amagatall
Enllac cami grau del traver (empefrat)
Desv cau guilla
Desv cau
Cau de la guilla
1r corfa o ds 18-20m de cable acer cingle aeri
Drera
Balma verm
Clariana. Vista al turo 11 ulkar etc rera nostre
Bif obviar. Cont recte esq
Centre mpal esportiu
Fint cabina i bustia

3 комментарийиев

 • Фото rsallasalarcon

  rsallasalarcon 11.03.2018

  I have followed this trail  проверенный  View more

  Sandra ...molt bé les teves rutes...Gràcies per compartir..

 • Фото Sandra ole

  Sandra ole 11.03.2018

  Hola!!! Celebro que t'hagi agradat la ruta, racons preciosos. Gràcies per la valoració.

 • Фото Kiko Javier

  Kiko Javier 13.05.2018

  I have followed this trail  View more

  Muy detallado. GRACIAS.

You can or this trail