Скачать

Расстояние

16,45 км

Набор высоты

1 243 м

Техническая сложность

Средняя

Потеря высоты

1 243 м

Макс. высота

2 493 м

Trailrank

73 4,8

Мин. подъем

1 355 м

Тип маршрута

Круговой

Время

8 часов 41 минут

Координаты

2975

Загружено

5 июля 2015 г.

Записано

июля 2015
 • Оценка

   
 • Информация

   
 • Легко следовать

   
 • Пейзаж

   
Будьте первым, кто выразит признание
3 комментариев
 
Поделиться
-
-
2 493 м
1 355 м
16,45 км

Просмотрено 3248 раз, скачано 249 раз

рядом с Vilas del Turbon, Aragón (España)

Ascensió als principals cims del massís de Turbón, situat al Prepirineu aragonès. Es tracta d'un escarpat massís calcari en forma de U allargada, obert cap a nord a través de la Coma de San Adrián, que ofereix unes panoràmiques vastíssimes en totes direccions, atesa la seva ubicació al sud de la cadena axial del Pirineu i la seva pronunciada alçada en comparació al territori dels voltants: hi podrem veure del Collarada a la Serra de Montsec, passant per les principals elevacions i serralades pirinenques i prepirinenques (Pedraforca, Puigmal, Besiberris, Maladetes, Perdiguero, Posets, Bachimala, La Munia, Cotiella...), fins a les àmplies comarques i valls de la zona (Valls de Lierp, Bardají, de l'Isàbena...). D'altra banda, d'entre les diverses possibilitats d'ascensió que tenim aquesta ruta arrenca del sud-est, de las Vilas del Turbón, i, tot i l'aspecte acinglerat del massís, no ofereix dificultats tècniques remarcables ja que l'ascensió es fa per un corredor, el de las Fuevas, que permet salvar els contraforts del vessant est del massís per un corriol ben indicat.

La ruta s'inicia al llogaret de la Vilas del Turbón, on s'arriba per una ben indicada carretera local des de la localitat de Campo. Prenent inicialment un corriol en sentit nord, anirem a trobar la pista de terra que puja des del balneari, deixant a la dreta altres desviacions senyalitzades cap al Turbón (tornarem per la segona d'elles).

Seguint la còmoda pista passarem pel costat de la font de las Fuevas (un abeurador del bestiar amb una aixeta, en què podrem proveir-nos d'aigua) i poc després, en un pronunciat revolt, prendrem un tortuós i costerut corriol que remunta inicialment pel barranc de la Torcida i que, entre una densa vegetació llenyosa, ens portarà a un collet des del qual, seguint algunes fites, ens desviarem cap als contraforts orientals del massís per anar a trobar el corredor que, penetrant entre les cingleres, ens permetrà assolir la meseta superior del massís.

Un cop a la meseta superior del massís, progressarem en direcció sud per un dessolat paisatge fins al barranco de la Torcida, indret on girarem cap a l'oest per arribar a la Collada de Porroduño, des d'on remuntarem cap a la carena occidental del Turbón, entre esplèndides i abismals panoràmiques de valls i cims. Des del cim del Turbón, una mesa d'orientació ens ajudarà a identificar els diferents elements del relleu que tenim a la vista cap al nord.

Retornant a la Collada de Porroduño val la pena progressar pels límits de la carena fins al Turbonet, des d'on gaudirem de grans vistes de la vall de San Adrián i de la carena occidental del massís.

Retornant de nou al camí principal, deixarem a la nostra dreta la desviació cap al corredor de las Fuevas per continuar la ruta cap al nord, fins als límits del massís, i davallar després per una herbosa fondalada amb impressionants vistes de l'Aneto, el Posets i el Perdiguero, fins al coll de Pasaturbiello.

Des del coll, un fressat corriol amb nombroses estaques vermelles ens portarà de retorn al punt de partida pel vessant occidental del barranc de Canals, que travessarem a l'alçada de la font de Canals (habitualment un minúscul toll d'aigua). Davallant pel corriol amb alguns trams per bosc i seguint unes estaques vermelles, confluirem amb la pista de pujada a poca distància de la font de las Fuevas, camí que desfarem fins a l'aparcament, totalitzant a prop de 17 km i 1300 metres de desnivell positiu (segons la informació proporcionada per la ibp).

Reportatge fotogràfic complet:

Посмотреть еще external

Маршрутная точка

Inici (Vilas del Turbón)

Маршрутная точка

Pista

Маршрутная точка

Cruïlla

Маршрутная точка

Fuente de las Fuevas

Маршрутная точка

Inici corriol Barranco de la Torcida

Маршрутная точка

Collet (Desviació a Corredor las Fuevas)

Маршрутная точка

Corredor de las Fuevas

Маршрутная точка

Zona de bivac

Маршрутная точка

Confluència de camins

Маршрутная точка

Barranco de la Torcida

Маршрутная точка

Collada de Porroduño

Маршрутная точка

Turbón (vèrtex geodèsic)

Маршрутная точка

Turbón (mirador)

Маршрутная точка

Turbonet

Маршрутная точка

Coll

Маршрутная точка

Fuente Canals

Маршрутная точка

Cruïlla

3 комментариев

 • Фото Fonte 

  Fonte  24 мая 2019 г.

  Я был на этом маршруте  проверенный  Посмотреть еще

  Bona feina!

 • Фото Pepita Berciana

  Pepita Berciana 19 мая 2021 г.

  Я был на этом маршруте  проверенный  Посмотреть еще

  Una ruta muy chula. Vistas espectaculares y asequible. En la subida hay pocos hitos, pero al ser todo subida, bien. Fuimos en mayo y todavía había nieve, por lo que el Turbón se nos resistió.

 • Фото Germinal V.

  Germinal V. 19 мая 2021 г.

  ¡Lástima que no la pudierais completar! Porque es la culminación perfecta para una ruta magnífica.
  Salud y buena montaña!

Вы можете или этот маршрут