JMSALVAT

Время  3 часов 13 минут

Координаты 809

Uploaded 4 ноября 2017 г.

Recorded ноября 2017

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
631 m
529 m
0
2,4
4,7
9,44 km

Просмотрено 326 раз(а), скачено 19 раз(а)

рядом с Tarrés, Catalunya (España)

El recorregut que hem fet es la versió curta de l'itinerari "Els camins de l'aigua al seca" molt fàcil, turístic i recomanable per fer-lo tothom. L'itinerari esta molt ben senyalitzat (Ruta 1 amb marques vermelloses) i te panells informatius a cada un dels elements patrimonials que es van trobant, el que el fa força interessant.

Hem deixat els cotxes al costat de la carretera i a sobre del poble de Tarrés, en un bon espai que hi ha a tocar d'un dipòsit d'aigua. Comencem a caminar creuant la carretera i a l'altra costat ja trobem un pal senyalitzador on enllacem amb l'itinerari que va pujant cap a la Serreta i segueix direcció a l’àrea de la Fontfreda (WP 1), seguim el recorregut direcció a la Bassa de l'Alzina (WP 2) i a la Bassa dels set noguers (WP 3), continuem fins un proper encreuament on trobem un pal senyalitzador (WP 4), anem a l'esquerra fins a la Cisterna i el Pi del Puig del Xandi (WP 5) per després tronar enrere fins a l'encreuament on anem a l'esquerra, direcció a la Cisterna de la Ginera de Cal Xifrenet (WP 6), d'on seguim fins a l'Aixoplug de la Coma en Massana de Ca les Eres (WP 7), uns metres mes endavant, a l'encreuament anem a la dreta fins al monumental Reboll de l'Abulló de l'Engràcia (WP 8), seguim fins a la Bassa de les Trigueres del Popalau (WP 9) i mes endavant trobem el Pi i el Pou del Mas del Perdiuet (WP 10), continuem per l'ample camí, fins que uns metres després de deixar a la dreta el que va a la Fontfreda, el deixem per baixar per un sender a l'esquerra que ens porta a la Font i Aljub de la Comancervera de Palau (WP 11) i uns metres després a la Cisterna de la Comardivina de Ca l'Estanc, tornem al Camí principal que ja seguim fins arribar a la carretera i al cotxe.
___________________________________________________________________________________________________

La següent descripció del recorregut i de la zona, l'he tret de la web de l'Ajuntament de Tarrés:

ELS CAMINS DE L'AIGUA AL SECÀ.

Els camins de l'aigua al secà, és una ruta circular i senyalitzada que transcorre pel terme de Tarrés i uneix diversos elements patrimonials privats i públics lligats a la pedra seca i l'aprofitament de l'aigua: basses, pous, cisternes, aljubs, fonts, safareigs...

Fins a mitjans segle XX, la gent del poble anava majoritàriament al camp a treballar amb animals. Per aquest motiu construïen aquests elements patrimonials amb el propòsit d'emmagatzemar l'aigua -que es recollia sobretot amb la pluja- i utilitzar-la per abeurar als animals (cavalls, mules, ases, gossos, etc) i per a ells mateixos durant les llargues jornades de treball. A més, on hi havia pous o aljubs generalment també hi havia prou aigua per regar i fer-hi hort.

Als anys 50 i 60 es van generalitzar dos fenòmens que van fer caure en desús o en l'abandó aquests elements de l'arquitectura popular: en primer lloc, la mecanització del camp, que ja no feia necessàries les basses o cisternes per abeurar els animals; en segon lloc, l'emigració cap a les ciutats, que suposà l'abandonament de molts camps de conreu, els quals quedaren erms. Tot plegat va comportar que, amb els anys, aquest ric patrimoni fet amb pedra seca caigués en l'oblit i, progressivament, s'anés deteriorant.

Aquesta ruta respon a la voluntat de restaurar aquests elements patrimonials, posar-los en valor i recuperar espais per l'ús de lleure de la gent, tant de propietat privada (però que restaran accessibles per a tothom), Com de propietat pública, corresponents a fonts públiques i antics camins de ferradura (per a pas d'animals) o carrerades per al pas de bestiar. Pels mateixos motius que s'ha explicat més amunt, aquests vials també van caure en desús i quedaren intransitables, motiu pel qual s'han hagut d'arranjar i s'han hagut de restaurar diversos marges de pedra seca, com ara els marges del camí de l'Hospital o Fontfreda.

El recorregut s'inclou, en part, dins l'espai natural protegit de la Vall de Vinaixa. Transcorre entremig de camps d'oliveres, de vinyes i d'ametllers, de camps de cereals en mosaic amb els boscos de pi blanc i alzina que proporcionen ombra abundant, travessa diversos fondals i valls i s'enfila fins al capdamunt de serres i altiplans que sobrepassen els 600 metres d'alçada. És un itinerari 100% pedalable, amb pujades i baixades que pot realitzar-se en bicicleta tot terreny, a peu o a cavall. Té una distància total de 14,6 km. Tanmateix, hi ha una drecera que retalla el recorregut (8,9 km en total). Desitgem que gaudiu de la ruta i descobriu, al llarg del recorregut, el ric patrimoni de pedra seca i aigua, trets distintius de la pagesia tarresana i garriguenca.
Bassa de l'Alzina
Bassa dels set noguers
Encreuament
Pi i Pou del Mas del Perdiuet
Cisterna i Pi de cal Xandi
Cisterna de la Ginera de Cal Xifrenet
Aixoplug de la Coma en Massana
Bassa de les Trigueres de Popalau
Reboll de l'Agullo de l'Engracia
Cisterna de la Comardivina de Ca l'Estanc
Font de la Comancervera del Palau

2 комментарийиев

 • castellet.jordi 21.08.2018

  I have followed this trail  проверенный  View more

  Una ruta per repetir molts cops.
  Molt ben documentada.
  Felicitar als autors per la seva tasca.
  Salut

 • Фото davidgaya

  davidgaya 16.09.2018

  I have followed this trail  View more

  molt bé

You can or this trail