erill

Время  5 часов 11 минут

Координаты 3426

Загружено 15 апреля 2021 г.

Записано апреля 2021

-
-
397 м
198 м
0
4,0
8,0
15,93 км

Просмотрено 243 раз, скачано 10 раз

рядом с Santa Maria de Palautordera, Catalunya (España)

Bonica, amena i planera caminada amb sortida des del poble de Santa Maria de Palautordera, on desprès de visitar la població, hem anat a Sant Esteve de Palautordera, pel bonic passeig emmarcat entre plataners, que passa abans per les ermites del Remei i de Sant Sebastià. Arribats a Sant Esteve, hem fet un tom pel poble, anem a creuar el pont del riu Tordera i desprès de passar al costat del circ Cric, hem començat la suau pujada per la serra de can Vilatort.

Durant la pujada, hem anat trobant moltes alzines sureres i hem pogut gaudir de bones vistes de la plana de Palautordera i els cims del Turó de l’Home i Matagalls des dos miradors naturals. Arribats a l’església de Santa Magdalena de Mosqueroles, hem girat a l’esquerra per començar a davallar fins al castell de Montclús, que hem visitat per dintre. Al costat del castell i ha les restes de la església de Santa Margarida. Seguim baixant, però abans de creuar a gual, el riu Tordera, anem a visitar l’antic forn de Montclús.

Passat el riu, arribem ràpidament a l’ermita de Santa Magdalena, des d’on anem al castell de Fluvià (recinte privat actualment casa de colònies), que observem en la distància. Seguim la marxa i voregem l’estany de Vallmanya, dedicat al regadiu i encarem la tornada, passant pels plans de can Prat, de l’Amat i el Portell, amb nombroses masies den conservades i conreus ben cuidats.

Abans d’acabar el recorregut, hem visitat l’Arboretum, mostra d’arbres llenyaires del Montseny i el parc del Reguissol, on hi ha un antic safareig. Arribem a Santa Maria i contemplem el bonic campanar, que era la torre de l’antic castell de Palautordera, reconvertida en campanar.

El castell de Montclús.-
El castell ocupa un lloc estratègic, amb un accés difícil, fet que permet entendre el topònim de Mont-Clos o món tancat. La tradició popular l’ha designat com a castell del Moros per indicar-ne una construcció molt antiga de la qual es desconeixia l’origen en el temps.
Els orígens d’aquest castell podrien situar-se al segle XI, si bé la primera referencia documental correspon al segle XIII. Va ser construït per Guillem de Sesagudes i Montseny, el qual adoptà el nom de Montclús quan va establir-se en aquest indret. Al segle XV el castell es trobava en procés de transformació per esdevenir un palau, tal com mostren els seus grans finestrals (a l’oest). No obstant això, sembla que el terratrèmol de 1448 ho va impedir. Els resultats de la recerca arqueològica permeten afirmar que va continuar essent ocupat fins pràcticament a la segona meitat del segle XVII.
El castell estava format pel recinte sobirà i el jussà. En el primer hi destaca la torrer de l’homenatge, al voltant de la qual es distribuïen diferents àmbits de la residència dels senyors. El recinte jussà estava encerclat per la muralla exterior, que delimitava al pati d’armes, protegia la capella, les quadres, estables i magatzems, etc.
Les primeres restes evidents de la construcció ja s’observen a la part inferior del turó, amb la torre circular superior del turó hom pot observar part d’una paret coronada amb merlets (esquerra) i el recinte principal, on destaca una poderosa torre cilíndrica, assentada sobre una base en talús; també pot observar-se el fossar del castell. Seguint el seu traçat vers l’est s’accedeix a l’antiga església de Santa Margarida, d’una sola nau i amb absis. Un cop abandonat el castell aquesta església va continuar essent objecte de la veneració anual fins l’any 1735, quan s’inaugurà l’actual església situada al barri de Sant Margarida. A poc metres de distància, vers l’oest, es troba el túnel d’escapatòria (fòvea).
Llegenda de la Dama del Montclús
La gent d’aquestes contrades explicava que hi havia passadissos secrets que comunicaven el castell de Montclús amb el de Fluvià, d’altres que anaven fins a Montsoriu… De totes les històries, en destaca la llegenda de La Dama de Montclús, a través de la qual es posaven de manifest els constants i virulents enfrontaments entre els senyors de Montclús i els del Palau (actual castell de Fluvià).
Informació extreta de: http://www.santestevedepalautordera.cat
Маршрутная точка

Sortida i arribada - Santa Maria de Palautordera

Храмовая архитектура

Ermites del Remei i Sant Sebastià

Маршрутная точка

Sant Esteve de Palautordera

Река

Riu Tordera

Маршрутная точка

Circ Cric

Панорама

Mirador de la serra de can Vilatort

Панорама

Mirador de la serra de can Vilatort i alzines sureres

Храмовая архитектура

Santa Magdalena de Mosqueroles

Фонтан

Font i safareig de ca l'Albert

Маршрутная точка

Escales de fusta

Руины

Castell de Montclús

Руины

Santa Margarida

Маршрутная точка

Forn de Montclús

Река

Riu Tordera, pas a gual

Храмовая архитектура

Ermita de Santa Margarida

Замок

Castell de Fluvià

Озеро

Estany de Vallmanya

Маршрутная точка

Plans del Prat, l'Amat i el Portell

Дерево

Arboretum

L’Arboretum està situat a Santa Maria de Palautordera, al peu del Parc Natural del Montseny, l’únic de Catalunya declarat Reserva de la Biosfera per la UNESCO. El Montseny és un mosaic biològic que presenta una biodiversitat tan rica i diversa que ens obliga no només a preservar-la sinó també donar-la a conèixer per fomentar-ne el respecte i l’estima. L’Arboretum recull una mostra de les 80 espècies llenyoses que s’escampen pel massís i que són una bona representació de les que hi ha a Europa, tant a la part baixa de la Mediterrània com a la Centreeuropea o als països nòrdics. En el seu entorn natural és impossible poder-les contemplar. És per això que Santa Maria de Palautordera ha construït l’Arboretum “L’Arbreda del Montseny”, un lloc per conèixer les espècies llenyoses del Montseny i poder-les estudiar, respectar i estimar.
Парк

Parc de Reguissol i safareig

Комментарии

    Вы можете или этот маршрут