Время  3 часов 4 минут

Координаты 1373

Uploaded 29 июня 2016 г.

Recorded июня 2016

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
480 m
154 m
0
3,8
7,6
15,25 km

Просмотрено 9163 раз(а), скачено 303 раз(а)

рядом с La Roca del Vallès, Catalunya (España)

Ruta Prehistòrica o Megalítica I i II, de La Roca del Vallès (Parc de la Serralada Litoral, Vallès Oriental).


RESUM: Farem el recorregut en sentit horari des de La Roca del Vallès, pujant per la Ruta Prehistòrica II fins Sant Bartomeu de Cabanyes, i baixant per la Ruta Prehistòrica I fins al punt d'inici. Ben senyalitzat: hi ha pals indicadors en tota la ruta (PR marques groc/blanc), excepte en alguna cruïlla de la RP1.

NOTA: Dur gorra aigua, protector antimosquits i bon calçat, especialment per la RP 1: més corriols i monuments megalítics. La major part de la RP2 és pista ampla.

ACCÉS: Aparcament gratuït davant camp de futbol de La Roca del Vallès.

RECORREGUT: Plaça de l'Ajuntament - Font amb 2 aixetes - Escola Bressol Les Orenetes - Desviació dreta: deixem l'asfalt i prenem corriol - Font de Can Planes (no raja), on hi ha una taula rodona que és una pedra de molí - Enllaç ruta Prehistòrica II, Carrer Rocatomba - DOLMEN DE CAN PLANES -Pista forestal ampla sense ombra - PEDRA DE L'ESCORPÍ - ROCA FORADADA DE CAN PLANES - Font de la Mansa (no raja) - Part superior cantera: vistes a la perdrera, al poble d'Òrrius i a la vall - Travessem carretera BV-5106 i veiem rètol "Mas Céllecs" - desviació cap a la Font de Sant Bartomeu (un rajolí) - SANT BARTOMEU DE CABANYES, ermita romànica dels segles XI-XII - PR C-36 - Final itinerari de la Ruta Prehistòrica II. Veiem el pal indicador de la Ruta Prehistòrica I (quadrat morat).

Enllaç amb la Ruta Prehistòrica I, seguint una pista inicialment en pujada; després baixarem per una trialera, i ja el camí es suavitza, passant per indrets de gran bellesa: DOLMEN DE CÉLLECS o Cabana del Moro - PLAT DEL REI o del Molí - PEDRA DE LES CREUS - PEDRA DE LES ORENETES - ROCA FORADADA DE CAN GOL - DOLMEN DE CAN GOL II - Sortim a urbanització i ens desviem a veure el DOLMEN DE CAN GOL I (dins una finca particular, amb prou feiens el veiem a través d'una reixa). - Després baixem pel Carrer de la Ruta Prehistòrica (Urbanització La Pineda/ El Bosc de Ruscalleda) - Creuar carretera BV-5001. Ara seguirem el CAMÍ DEL MOGENT, paral.lels tota l’estona al riu Mogent - Gual de Can Font - girem esquerra: el Pi gros - La Roca, Camp de futbol i fi de ruta.

CURIOSITATS:
*En aquest recorregut veurem les concentracions megalítiques més importants de Catalunya. De la RUTA PREHISTÒRICA II:

> DOLMEN DE CAN PLANES: Petit monument megalític similar al de Céllecs, que conserva part de l’estructura de la cambra sepulcral formada per cinc lloses i el bloc de coberta. No hi ha restes del corredor ni de l’estructura del túmul que hauria cobert el monument. La cambra apareix lleugerament inclinada vers un lateral.

> PEDRA DE L'ESCORPÍ: Jaciment arqueològic; aparentment, es tractaria d’una petita cavitat natural entre boles de granit que podria haver estat utilitzada amb finalitats sepulcrals durant la prehistòria recent (neolític final o primera de les edats dels metalls).

> PEDRA FORADADA DE CAN PLANES o PEDRA DEL MARXANT: Bloc de granit buidat artificialment. Es desconeix l’existència de restes arqueològiques o d’estructures relacionades amb aquest jaciment. Podria tractar-se d’una cambra sepulcral.

* Els monuments megalítics que trobarem a la RUTA PREHISTÒRICA I són:
> DOLMEN DE CÉLLECS o CABANA DEL MORO: Datat entre el neolític final i el calcolític (2500-1800 aC). Galeria catalana petita, que conserva una cambra rectangular amb coberta i una llosa a la banda esquerra del seu passadís d'accés. La cambra es troba orientada al sud-oest. “El passadís original devia de fer uns 2m de llarg i el túmul podia arribavar als 8m de diàmetre..

> PLAT DEL REI o DEL MOLÍ: Gran bloc granític, situat al marge de l’actual camí, presenta una “cassoleta” a la part superior.

> PEDRA DE LES CREUS: Bloc de granit, amb gravats de creus i altres signes, alguns dels quals podrien datar-se a l’època prehistòrica.

> PEDRA DE LES ORENETES: És gran bloc de granit amb 32 representacions pictogràfiques: serpentiformes, femenines, antropomorfes, quadrúpedes i ramiformes. Es troba a la Llista dels jaciments de Catalunya inclosos per la UNESCO en l'art rupestre de l'arc mediterrani de la península Ibèrica declarat Patrimoni de la Humanitat, declarats béns culturals d'interès nacional i se n'indica el seu codi així com el número d'identificació com a Patrimoni de la Humanitat.

> ROCA FORADADA DE CAN GOL: Bloc granític de forma esfèrica, buidat el seu interior formant una cavitat artificial.

> DOLMEN CAN GOL II: Construcció megalítica sepulcral del període neolític final o calcolític, entre el 3500 i el 2250 aC, sense la llosa de la coberta.

> DOLMEN CAN GOL I: Es troba dins d'una finca privada, al final del Carrer de la Ruta Prehistòrica; el carrer no té sortida, és una plaçeta on hi ha unes escales dobles i cal pujar-hi per veure el Dolmen.

* « Els paisatges de La Roca tenen una petjada de mil•lennis d’ocupació humana evidenciats a través dels nombrosos jaciments arqueològics documentats. En destaquen els que s’agrupen amb la denominació de “Ruta Prehistòrica de la Roca”, localitzats en els límits del Parc de la Serralada Litoral, entre els municipis de la Roca del Vallès i Òrrius, on s’hi troben els diversos jaciments: el dolmen de Can Gol I, el dolmen de Can Gol II, la Pedra Foradada (cova artificial), la Pedra de les Orenetes (un abric amb pintures rupestres), la Pedra de les Creus (roca amb inscultures), el Plat del Molí, el dolmen de Céllecs. Es podria afirmar, doncs que el traçat d’aquest camí esdevé en un dels més antics de la història del nostre país.” FONT: http://www.laroca.cat/projectes/parc/ruta.php
Aj7nt
Font d can planes. No raja. Taula pedra moli
Dolmen de Can Planes
Pedra de l'escorpi
Foradada de Can Planes
Font de la Mansa
Vistes perdra i orrius vall
Font de sant bartomeu (un rajoli).ant font mansa no rajava
St bartomeu de c
Desv esq al turo rodo (obviar)
Dolmen de cellecs o cabana del moro
Plat del rei o del moli
Pedra de les Creus
Pedra de les Orenetes
Orenetes2
Roca foradada de Can Gol
Dolmen de Can Gol II
Desv can gol 1 asfalt
Dolmen Can Gol 1
Creuar ctra
Cami del Mogent
Esqel Pi
Pkg gratuit davant camp dutbol

4 комментарийиев

 • montse74dianez 21.02.2018

  I have followed this trail  проверенный  View more

  Una ruta facil , pero no se aprecia lo q dicen !! Hay un punto q es una calle sin salida

 • LTresB 11.07.2018

  I have followed this trail  проверенный  View more

  Molt fácil de seguir. Merci.

 • Фото carrozabikers

  carrozabikers 01.05.2019

  I have followed this trail  View more

  Molt distreta de fer. Molt recomanable. Posats a trobar-hi coses la part de tornada de Can Gol a La Roca un pel aborrida però què hi vols fer. També força gent per tot arreu. El Dolmen de Can Gol I queda com dins una casa i des de fora les escales no es veu gran cosa. Gràcies per compartir. Bones rutes a tothom!

 • Фото Tumlook

  Tumlook 07.09.2019

  I have followed this trail  проверенный  View more

  Todo genial

You can or this trail