locoloco

Moving time  2 часов 29 минут

Время  3 часов 3 минут

Координаты 2206

Uploaded 23 апреля 2019 г.

Recorded апреля 2019

-
-
11 m
-4 m
0
3,2
6,5
12,97 km

Просмотрено 16 раз(а), скачено 0 раз(а)

рядом с Schiebroek, Zuid-Holland (Nederland)

Om met de deur in huis te vallen: deze wandeling rond Zestienhoven (tegenwoordig bekend als Rotterdam The Hague Airport) volgt niet een erg mooie route. Zeker de eerste helft gaat voor het grootste gedeelte over kale asfaltwegen waar ook auto's rijden. De tweede helft maakt gelukkig veel goed met mooie stukjes groen, zoals het Overschiese Plassengebied, Park Zestienhoven en de bosrand achter de Overschiese Kleiweg. Maar als je het beschouwt als een prestatietocht ("ik ben helemaal rond het vliegveld gewandeld"), dan valt het allemaal best mee.

Aan de Hofweg 150 staat nog een bijzonderheid: het gemaal Hofweg (Polder Schieveen). Het is in 1915 gebouwd op de fundamenten van een voormalige vijzelmolen. Het gemaal is voor de bemalingsgeschiedenis van Nederland van belang als zeer vroeg en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een poldergemaal met een elektrisch aangedreven centrifugaalpomp. "De ongeschonden situering, het hergebruik van de molengang, de integratie van de dienstwoning en de zorgvuldige architectuur zijn als waardevol aan te merken."

Overigens: Zestienhoven is niet het eerste vliegveld van Rotterdam. Dat was vliegveld Waalhaven, dat heeft bestaan van 1920 tot in de Tweede Wereldoorlog. Het vliegveld grenste aan de zuidkant van de Waalhaven en het was een belangrijk knooppunt voor het vliegverkeer van en naar Londen en Parijs.Praktisch
* Start en einde van de wandeling is bij metrostation Meijersplein van lijn E tussen Rotterdam en Den Haag. Voor automobilisten ligt daar vlakbij P+R Meijersplein, Fairoaksbaan 300, 3045 AS Rotterdam.
* Onderweg niet of nauwelijks horeca. Wij dronken na acht kilometer wat bij Speeltuinvereniging Schiewijk (zie hier voor de openingstijden).
Het huidige gemaal Hofweg is in 1915 gebouwd op de fundamenten van een voormalige vijzelmolen. De pomp is een Pannevispomp uit het jaar 1915. De pomp wordt rechtstreeks aangedreven door een elektromotor fabrikaat “Elektrotechnische Industrie” v/h Willem Smit & Co. te Slikkerveer, type DM 99/22 met een vermogen van 41 kW. Deze elektromotor is, volgens de uitgevoerde inventarisatie, de oudste in een gemaal in Nederland. In 1993 is de bedrijfsvoering geautomatiseerd. Daarbij is de oorspronkelijke vacuüminstallatie vervangen en is een krooshek reinigerinstallatie geplaatst. Tevens is buiten het gemaal een elektrisch aangedreven dompelpomp als noodbemaling opgesteld. In 2018/2019 wordt het gemaal gerenoveerd en voorzien van een vistrap. Het gemaal is voor de bemalingsgeschiedenis van Nederland van belang als zeer vroeg en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een poldergemaal met een elektrisch aangedreven centrifugaalpomp. De ongeschonden situering, het hergebruik van de molengang, de integratie van de dienstwoning en de zorgvuldige architectuur zijn als waardevol aan te merken.

Комментарии

    You can or this trail