Время  4 часов 46 минут

Координаты 2101

Загружено 12 февраля 2019 г.

Записано января 2019

 • Оценка

   
 • Информация

   
 • Легко следовать

   
 • Пейзаж

   
-
-
584 м
221 м
0
2,6
5,2
10,47 км

Просмотрено 703 раз, скачано 58 раз

рядом с Son Curt, Baleares (España)

(02/01/2019)
Pujador des Palmers i coma Clova

(WP-01) Km 107 de la carretera Ma-10 (Andratx - Pollença) - 0,0 km - 0 minuts - 300 m d'altitud.
A les 8:05 h iniciem la caminada baixant per la carretera direcció a Andratx fins trobar un camí a l'esquerra per on seguim. Un rètol indica: "1 Andratx sa coma Calenta". Es tracta d'un camí asfaltat que puja en fort pendent, fent alguns revolts. Als pocs minuts, deixem un entreforc a l'esquerra i seguim el camí principal en descens i, tot d'una, deixem una altre camí de terra a l'esquerra, per on fem comptes tornar en acabar l'excursió. El camí segueix baixant per la coma Calenta, amb vistes al Penyal d'en Rico cap al nord, fins arribar a una desviació, on seguim cap a l'esquerra pel camí de ses Penyes.

(WP-02) Desviació - 1,7 km - 20 minuts - 228 m d'altitud.
El sender, també asfaltat, deixa la font de ses Penyes a la dreta, i inicia una muntada, primer cap al nord, per girar més amunt, cap a l'est/nord-est, fins que finalitza en un cul de sac, just al peu dels espadats del Penyal d’en Rico.

(WP-03) Camí - 3 km - 50 minuts - 347 m d'altitud.
Aquí, al costat d'unes barreres, arrenca un camí de terra que ascendeix serpentejant per dins el pinar, que ens mena passats uns deu minuts, al coll de la coma Clova, travessat per un reixat i portell barrat, partió amb la finca de s'Alqueria.

(WP-04) Coll Coma Clova - 3,3 km - 1 hora - 378 m d'altitud.
Un cop superat aquest entrebanc, anem cap a l'esquerra passant pel costat d'un dipòsit d'aigua, travessem un portell amb barrera de fusta i arribem a una cruïlla de camins, on seguim cap a l'esquerra (el de la dreta és per on fem comptes tornar). Es tracte del camí del Pujador des Palmers, un antic i preciós camí de bístia, que ascendeix zigzaguejant cap a ponent, entre càrritx i garballons. Després d'uns vint i cinc minuts de pronunciada costa, ens situa damunt un zona planera. La contrada es denomina les Planes d’en Verd, una enorme extensió de terreny rocós amb algunes velles rotes situada entre 495 i 520 metres d'altitud.
A partir d'aquí, el camí gairebé desapareix i és difícil seguir-lo. Avancem atents a algunes fites voltant cap al nord. El terreny és rocós, farcit d'altes carritxeres i amb pins ajaguts que ens barren el pas, fins arribar a un rotlo de sitja gairebé tapat per la vegetació.

(WP-05) Rotlo I - 4,4 km - 1 hora i 40 minuts - 500 m d'altitud.
Continuem cap al nord en suau ascens, cercant la millor passa vorejant els enormes pins ajaguts. Travessem la part alta d'un xaragall i recuperem restes de tirany molt esvaït que es dirigeix cap a la base de les penyes que tenim a la nostra esquerra. Un poc després, va baixant suaument, fins anar a raure damunt un gran rotlo de sitja amb la seva corresponent barraca.

(WP-06) Rotlo II - 5 km - 2 hores i 34 minuts - 513 m d'altitud.
Després del rotlo de sitja, el nostre itinerari va girant cap a la dreta, llevant, en lleuger ascens, i progressa per un passet estret enmig del roquissar. Seguim endavant cap a l'est, amb la silueta de la Mola de s'Esclop (928 m) i es Moletó (866 m) al front, per un terreny més aviat planer, entre carritxeres, garballons i roques. A poc a poc anem voltant cap al nord-est en suau ascens, direcció a sa Bassota, fins arribar a un collet, el punt més alt del nostre itinerari (cota 584 m), on deixem el tirany que es dirigeix cap al pou d'en Rotget.

(WP-07) Desviació - 5,7 km - 3 hores - 583 m d'altitud.
Voltem a la dreta, entre carritxeres, fins ensopegar un camí de ferradura que baixa cap al nord-est, als peus de l'Olla de sa Coma Clova. Es tracta d'un camí amb un marget lateral molt irregular, quasi constant, amb un traçat sinuós que supera un important desnivell. Ens sorprèn trobar-lo net de vegetació i molt fressat, sembla que no fa pas gaire s'han dut tasques de neteja. El camí baixa cap al sud pel costat dret de la coma, la qual es va estrenyent i el camí i el torrent avancen junts alguns minuts. Un xic més avall, travessa el xaragall i continua pel costat esquerra, fins arribar al costat d'un reixat, just a prop d'una penya. Gira a la dreta i avança en descens fins ensopegar un camí ample amb un portell a l'esquerra.

(WP-08) Desviació - 6,7 km - 3 hores i 30 minuts - 394 m d'altitud.
Seguim pel camí de la dreta, d'amplada de carro, flanquejat per una reixeta. Al cap d'uns minuts, deixem de banda un camí a la dreta, i més avall deixem un altre camí amb portell a l'esquerra. Ben aviat iniciem una curta muntada que ens deixa al portell de la Coma Clova, al costat del dipòsit de la lluita contra els incendis.
Desfem el mateix camí que hem fet a la pujada i per evitar passes innecessàries i una bona muntada pel camí de la coma Calenta, quan arribem a una barrera situada a la dreta del camí, deixem aquest per la dreta.

(WP-09) Barrera - 8,9 km - 4 hores i 15 minuts - 300 m d'altitud.
A l'altre cantó, prenem un camí, bo de seguir que discorre per dins el pinar. Passa pel costat d'una casa en ruïnes i, un poc més endavant, arriba a una barrera amb botador incorporat, finalment desemboca al camí de la coma Calenta. Cap a la dreta tornem al punt de partida.

(WP-01) Km 107 de la carretera Ma-10 - 10,3 km - 4 hores i 46 minuts - 302 m d'altitud.
A les 12:51 h finalitza el nostre recorregut.

Ruta: Circular
Inici/ Final: Km 107 de la carretera Ma-10
Distància aproximada: 10 quilòmetres
Pujada acumulada: 488 metres
Alçada mínima - màxima: 221 - 584 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 30 minuts (Total: 4 hores i 46 minuts)
Excursió realitzada el dia: 2 de gener de 2019
Cartografia: Mapa Tramuntana Sud. Editorial Alpina (Escala: 1:25.000)
Observacions: Camins de carro, tiranys de muntanya i trams sense camí per un terreny rocós.

Més informació i fotografies: Blog Viaranys

Посмотреть еще external

Маршрутная точка

01-Inici-Final

Маршрутная точка

02-Desviació

Маршрутная точка

03-Camí

Маршрутная точка

04-Barrera

Маршрутная точка

05-Rotlo 1

Маршрутная точка

06-Rotlo 2

Маршрутная точка

07-Desviació

Маршрутная точка

08-Desviació

Маршрутная точка

09-Barrera

5 комментариев

 • Фото Pouet685

  Pouet685 19.02.2019

  Я был на этом маршруте  Посмотреть еще

  Ruta clara, hermosa. La primera parte algo dura por el mal estado del antiguo camino.

 • jmduquecoba 04.03.2020

  Hola,voldria sebre si n' hi ha problemes de pas, ja que por lo que has descrit hi ha barreres i reixetes al llarg del recorregut.
  Gracis per compartir les teves rutes.

 • Фото jferrer

  jferrer 04.03.2020

  Hola jmduquecoba
  Sols hi ha una barrera tancada (que cal superar), la que es troba en el coll de la coma Clova (WP-04).
  La barrera del (WP-09), en aquest dia estava tancada sense pany, passarem sense cap problema.
  Salutacions

 • Фото miquel UEP

  miquel UEP 27.12.2020

  Bones, si cal superar sa barrera des wp 4 amb prohibit es pas inclòs. Nosaltres trobarem es gerent de sa coma Clova i ens va deixar pasar. Recoman demanar permis. S'escursió molt bona.

 • Фото miquel UEP

  miquel UEP 27.12.2020

  Salutacions

Вы можете или этот маршрут