Время  4 часов 50 минут

Координаты 1212

Uploaded 8 апреля 2018 г.

Recorded апреля 2018

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
94 m
25 m
0
2,5
5,0
9,96 km

Просмотрено 199 раз(а), скачено 8 раз(а)

рядом с Llabià, Catalunya (España)

RUTA DE DESCOBERTA, EN MOLTES PARTS DEL RECORREGUT EL CAMÍ SERÀ PETIT CORRIOL O INEXISTENT, I ENS HAUREM D'OBRIR PAS. RESPECTEU LES PARCEL-LES PRIVADES I LA FRAGILITAT DE LES PARETS SEQUES.


Entre Fontanilles-Llabià i Gualta hi ha un patrimoni ric en pedra seca que pensem seria bò que es recuperés, no es perdés i no caigué en l'oblit.
Aquest patrimoni està format per:
-Parets i murs, que feien de delimitador de finques.
-Parets de feixes, per delimitar finques i alhora de contenció de les terres per aterrassar i permetre mantenir un espai planer per tal de facilitar-ne el conreu.
-Barraques de pedra seca que s'aprofitaven com habitació.
-Dipòsits i canals per recollir l'aigua i fer de desguàs arran de terra.
En alguns trams els murs i les barraques estan esllavissats i en estat ruïnós, mancant la coberta i parets. Algunes barraques totalment destruïdes i tot molt tancat per la vegetació existent.
La part de Gualta ja està protegida i catalogada (béns culturals d'interès local, BCIL). Fontanilles ??
Caldria una actuació per tal d'evitar la seva degradació.


Iniciem la ruta a la sortida del poble, al mas de Les Comes, per l'antic Camí de Peratallada a Llabià, unes petites escultures (cAN pAU) molt acord amb l'entorn , ens marquen la direcció. La pista és ample i hi ha bones vistes sobre l'antic estany d'Ullastret. Les primeres parets de pedra comencen aparèixer, i ens acompanyaran durant tot el camí. Passem per la barraca de Cal Viudo i més endavant per Can Roig. Uns metres més enllà una curiositat, un petit pont obert al mur de paret seca, per desguàs d'un torrent.
Enfilem per un petit corriol cap el puig Vilar (90,9m) fins la línea d'alta tensió que ve de la Creu de l'Estany. Ja en la pista topem amb un simple depòsit d'aigua, que recull l'aigua de pluja. Ens desviem sense camí per a veure un canal que desguassa en una sencilla bassa. Uns metres endavant apareix un gran mur, que amaga una barraca encastada a un lateral. Marxem per la pista i ens desviem per anar a veure una petita barraca i el que semblaria un petit clapés. Desfem camí cap al puig Vilar, un gran mur envolta l'entorn. Trepitgem amb compte, doncs ens adonem que unes orquídeas, intenten guanyar la partida a la sequera. Una barraca de pedra restaurada ens porta cap a el dipòsit d'aigua de Fontanilles. Pista ample al camí de Gualta, en una parcela privada es veu un dipòsit per recollir aigua i una barraca de pedra seca. Enllacem amb el camí del Formics, a la nostra dreta un gran mur que aguanta el camí. Només veiem les restes de dues barraques. Puig de la Font Pasquala (89,9m) amb unes bones vistes a la costa, estemals Formics. La pista ens porta a un olivar ben cuidat. En les seves parets dues barraques espatllades. Bosc a través per un caminió trobem una barraca en força bon estat. Arribem fins la Vinya de Balana i veiem restes de paret seca i una Cantera.
Desfem camí, i sense pas i molt embardissat ens apropem a l'amagada i curiosa Font Pasquala. Molt a la vora una balma i a sobre un modest balcó. Sortim sense pas a una parcela de parets i feixes, on veiem les poques restes d'una altra barraca. Ja de tornada la pista ens porta a una estructura cíclope. Per amplada i alçada és un dels murs més imponents del conjunt, construït en pedra seca que hem vist. A la vora una barraca diminuta, que ha perdut la coberta, i mig tapiat l'entrada. Enllacem amb el camí Ral i girem cap al Mas Pou. Ens enfilem cap a les Comes entre feixes per entreveure les restes d'una cantera íbera. Per un prat arribem a l'inici.

1 comment

 • Фото Cuca de llum

  Cuca de llum 13.05.2018

  I have followed this trail  View more

  Descobrint la pedra seca, espectacular!

You can or this trail