-
-
817 m
599 m
0
4,0
7,9
15,84 km

Просмотрено 880 раз(а), скачено 24 раз(а)

рядом с Passanant, Catalunya (España)

Ruta circular per una bona part del terme de Passanant i Belltall, municipi situat a la part nord-occidental de la Conca de Barberà, en els primers altiplans meridionals de la plataforma segarrenca, i en la que sortint de de Passanant, cap del municipi, es visiten llogarrets agregats com Glorieta, l’antic terme de la Sala de Comalats i la Pobla de Ferran.
El recorregut permet gaudir del paisatge de l’anomenada Baixa Segarra, una comarca natural que, tot i formar part de la Conca de Barberà, presenta molts paral·lelismes amb la Segarra. Una zona de forta tradició rural i amb diferents vestigis històrics que demostren la seva importància com a terra de frontera a partir del segle XI.
Destaquem alguns dels elements patrimonials més destacats que vàrem anar trobant ...
>>>> PASSANANT (Municipi de Passanant i Belltall - Conca de Barberà)
> Nucli antic / El poble es va anar formant al voltant del castell i estava emmurallat. Els carrers i carrerons estrets amb moltes cases rehabilitades, conserven diversos trams amb voltes i arcades.
> Castell de Passanant / documentat des del s. XII/ Les seves restes, dalt d’un petit turó, han estat restaurades i consolidades recentment. Es conserva els fonaments, alguns trams de murs i d'una torre, una cisterna i una sitja.
> Església de Sant Jaume / El temple actual, d’estil barroc, va ser construït entre els anys 1770 i 1773. Al seu interior s’hi trobaven importants retaules, pintures i talles, entre les quals destacava l'ornamentació del cambril de la Verge de Passanant, que van ser cremades l'any 1936. Les pintures que ornamenten l'interior són obra de l'any 1864.
> Antic forn de pa comunal / Arranjat i transformat en un petit museu i sala d'exposicions.
> Àrea de lleure de la Font Voltada / Situada a uns 700m del poble per la pista que uneix Passanant amb Belltall. A tocar hi ha l'antic rentador del poble.
> Cabana de l'Angeleta / Refugi de pedra seca ben conservat amb una inscripció on es pot llegir "Pere Bacardí" i la data de construcció, 1893.
> Font del Roqueta / A tocar del sender que enllaça amb al Camí de la Coma d’en Guiam.
> Font del Pou / Font del poble amb un entorn netejat i força agradable.
> Creu del Casimiro / Monòlit recordant la mort accidental del veí de Passanant, Casimiro Sislandes, el dia 5 de març de 1923
>>>> GLORIETA (Municipi de Passanant i Belltall - Conca de Barberà)
> Llogarret de Glorieta / Presidit per la torre del seu antic castell i situat al mig del terme. Cases de pedra restaurades i habilitades com a segones residències.
> Safareig i Font de Glorieta / A l'entrada del nucli de Glorieta es conserva una font datada cap a la fi del segle XV. Al seu costat hi ha el safareig públic, que s'alimenta de la seva aigua.
> Castell de Glorieta / s. XII-XIII / Conserva una torre de planta rectangular i d'uns 16 m d'alçada, que interiorment es divideix en tres pisos separats per voltes. Exteriorment es veuen algunes espitlleres i una porta al nivell del primer pis. En un mur hi ha una porta adovellada de mig punt.
> Forn comunal / Antic forn comunal, documentat des del segle XVI, que es va fer servir fins l'any 1940. Ha estat restaurat
> Portal de Glorieta / Portal situat al costat de l’església i adossat a una casa restaurada del segle XVI. El portal està cobert amb volta de creueria i es pot datar en època gòtica, quan el poble estava emmurallat.
> Església de Santa Maria / Any 1814 / Sota l’advocació de l'Assumpció de la Mare de Déu, substitueix una antiga capella romànica. Situada extramurs, té porta d'arc escarser guarnida amb l'anagrama de Maria i un òcul central.
> Esteles funeràries del cementiri de Glorieta / Situat al camí antic de Forès, hi ha esteles funeràries, algunes guarnint la tanca exterior de pedra. Estan decorades amb creus de tipologia diversa.
>>>> CISTA DEL PLA DE LA SALA (Municipi de Passanant i Belltall - Conca de Barberà)
> Monument megalític descobert l'any 1946 pel doctor Salvador Vilaseca al bosc del Pla de la Sala i que va datar cap al 1500 aC. És una cista, o dolmen senzill, quadrangular, del qual manca la llosa de coberta. S'hi van trobar deu fragments ceràmics i algunes restes de collarets de petxines.
>>>> LA SALA DE COMALATS (Municipi de Passanant i Belltall - Conca de Barberà)
> Àrea d'exercicis / Equipament per a fer exercicis situat al mig del bosc, concebut especialment per afavorir les condicions físiques de la gent gran que passa pels voltants (?).
> Plafó informatiu "Itinerari saludable dels Comalats"
> Llogarret de la Sala de Comalats / Situat entre Passanant i Forès, està format per un grapat de cases construïdes a recer del seu castell medieval. Formava un recinte clos del qual es conserva el portal adovellat que dóna accés a l'únic carrer del poble. Tot plegat es troba força deixat.
> Castell de la Sala de Comalats / s. XII-XIII / Conserva una torre de planta rectangular, de tres pisos separats amb voltes de canó Al costat de la torre hi ha una sala gairebé enrunada, probablement del segle XIV, on encara es poden veure les arcades ogivals.
> Església de la Nativitat de la Mare de Déu / Any 1801 / L'església romànica que precedí l'actual que no ha deixat cap rastre. És un edifici senzill, amb la façana feta amb carreus de pedra molt irregulars. La porta és d'arc rebaixat i el campanar d'espadanya. Va resultar molt malmesa l'any 1936 i posteriorment fou restaurada.
> Font i safareigs / Davant del portal d'entrada al recinte clos, hi ha la font de pedra d'origen molt antic, que alimenta els safareigs ubicats una mica més avall, formats per dues petites basses. Al costat de la font hi ha dos abeuradors rectangulars.
> Aljub / A tocar del poble, al costat del Camí de la Sala
>>>> LA POBLA DE FERRAN (Municipi de Passanant i Belltall - Conca de Barberà)
>> Llogarret de la Pobla de Ferran / Situat dalt d'un petit turó prop de la carretera de Passanant a Ciutadilla. Consta d'un únic carrer, amb cases de pedra que s'han restaurat com a segones residències mantenint els seus elements antics. De l'antiga església de Sant Joan en resta només el portal adovellat i un tram de mur, ara integrats en la paret d'un magatzem agrícola.
>> Castell de la Pobla de Ferran / Documentat des de la fi del segle XIV / Solament en resta la torre, que va ser molt restaurada durant els anys setanta del segle XX. És de planta quadrada i es conserva fins a una alçada de 10 m. Adossada a la torre hi ha una casa amb una llinda a la porta que té gravada la data de 1899.
------------------------------------------------------------------------------------
Per arribar a Passanant des de Lleida, caldrà dirigir-nos a Ciutadilla i seguir la L-234 que, en poc més de 7 kms, ens deixa a l’entrada del poble.
------------------------------------------------------------------------------------
Si desitgeu veure algunes imatges de la sortida, solament heu de clicar en l'enllaç de sota...

View more external

Waypoint

Passanant/Plaça Major

Waypoint

Àrea lleure Font Voltada

Waypoint

Font Voltada/Safareigs

Waypoint

Cabana de l'Angeleta

Waypoint

Deixar camí/Seguir a l'esquerra

Waypoint

Font del Roqueta

Waypoint

Camí de la Coma d'en Guiam

Waypoint

Deixar camí/Seguir pel dret a la dreta

Waypoint

Seguir camí

Waypoint

Camí de Glorieta/Seguir a la dreta

Waypoint

Glorieta/Font i safareig

Waypoint

Castell de Glorieta

Waypoint

Glorieta/Forn comunal

Waypoint

Santa Maria de Glorieta

Waypoint

Cementiri de Glorieta

Waypoint

Camí de Forès/Cruïlla de camins

Waypoint

Cista del Pla de la Sala

Waypoint

Parc de salut

Waypoint

Castell de la Sala

Waypoint

Església de la Nativitat

Waypoint

La Sala de Comalats/Font

Waypoint

La Sala de Comalats/Safareig

Waypoint

Camí de la Sala/Aljub

Waypoint

T-222/Seguir recte

Waypoint

Deixar T-222/Seguir a la dreta

Waypoint

Deixar Camí al Fonoll/Seguir a l'esquerra

Waypoint

Seguir a l'esquerra

Waypoint

Deixar camí/Seguir a la dreta

Waypoint

Seguir a l'esquerra

Waypoint

Seguir camí

Waypoint

Antic camí de Passanant al Fonoll

Waypoint

Seguir a l'esquerra

Waypoint

Seguir a la dreta

Waypoint

Els Vilars (restes)

Waypoint

Camí dels Vilars/Seguir a l'esquerra

Waypoint

Deixar camí/Seguir a la dreta

Waypoint

Font del Pou

Waypoint

Creu del Casimiro

Waypoint

Seguir a la dreta

Waypoint

Seguir a l'esquerra

Waypoint

Castell de la Pobla de Ferran

Waypoint

Castell de Passanant

Waypoint

Sant Jaume de Passanant

Комментарии

    You can or this trail