Devy

Время  4 часов 3 минут

Координаты 967

Uploaded 11 февраля 2014 г.

Recorded февраля 2014

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
47 m
11 m
0
4,5
9,0
17,97 km

Просмотрено 3286 раз(а), скачено 58 раз(а)

рядом с Dijk, Flanders (Belgique)

Halverwege tussen Hamont en Achel vinden we de voetbalterreinen van Excelsior Hamont (Watermolenstraat 3, 3930 Hamont-Achel) waar deze wandeling vertrekt. Buiten enkele korte tussenstukken verharde weg verloopt de ganse wandeling over onverharde paden. We wandelen onder andere door de Warmbeekvallei naar de Tomp (restant van een torenmolen). Bospaden en veldwegen wisselen elkaar af om de mooie natuur in kaart te brengen. De talrijke infoborden die ons pad kruisen vertellen ons meer over de geschiedenis van dit stukje noordelijk Limburg vlak bij de Nederlandse grens. Ongeveer halfweg de wandeling betreden we het domein De Bever waar we eerst langs de met riet omzoomde vijver wandelen om dan de observatietoren te beklimmen voor een prachtig panorama van het domein. Men kan hier met een drankje of hapje nog verder genieten van de mooie omgeving. In het tweede deel van de wandeling passeren we nog langs de achterzijde van een pittoresk kasteeltje om over overwegend brede bospaden door de Haarterheide terug naar het beginpunt te wandelen. Alternatief vertrekpunt is domein De Bever (Beverbekerdijk 50, Achel).
Пикник

bank

bank
Пикник

bank

Bank met gedicht en info over de Tomp.
Пикник

bank

Rustbank met prachtig zicht op de Bevervijver.
Пикник

bank en vuilbak

bank en vuilbak
Пикник

bank, vuilbak en infoborden

Wanneer we het pad langs de Warmbeek uitkomen op de Orchideeënlaan treffen we enkele infoborden en banken met vuilbak aan.
Waypoint

Blauwe Hoef

Vanaf 1860, aanleg door graaf de Theux de Meylandt (1794-1874) en later door zijn schoonzoon A. de Cornet d'Elzius de Peissant (1839-98) van een wateringgebied dat zich aan weerszij van de Militaire Dijk, van Orchideeënlaan tot Hamonterweg/ Bosstraat, uitstrekte. Op deze eigendom van 600 ha was een rentmeester vereist voor het zakelijke beheer. Rentmeester Jean Kerkhofs hield vanuit zijn woning toezicht op hoveniers, boswachters en wateringbazen. De gewelfde kelders in de woning waren aanvankelijk bedoeld voor de opslag van kazen, gemaakt uit de melk van de koeien die het wateringgebied begraasden. Vandaar dat de woning ook wel eens de Kaasbouw wordt genoemd.
Мост

bruggetje

Voor we langs de Bevervijver wandelen moeten we eerst nog dit bruggetje over.
Мост

bruggetje

bruggetje
Мост

bruggetje

bruggetje
Waypoint

De Tomp

De Tomp. Deze zou door Willem van Boxtel zijn opgericht. Het zou de donjon van een motteburcht zijn geweest, die de voorloper zou zijn van het latere kasteel Grevenbroek. Tegenwoordig is men van mening dat De Tomp de gemetselde romp van een torenmolen was. Torenmolens waren versterkt en konden zo het inkomen van de heer garanderen in woelige tijden. De molen was in 1630 al buiten gebruik. De molentheorie zou volgen uit een vergelijking van De Tomp met een soortgelijke toren te Well. De Tomp werd als slottoren gerestaureerd in 1968. De naam is afgeleid van 'teump', wat 'spits' betekent.
Waypoint

De Waag

De Waag, bij de Geologische tuin, werd in 1772 gebouwd nadat de gemeenten Achel en Hamont in 1771 de molenrechten van de heerlijkheid hadden gekocht. Ze stond nabij de Grevenbroekmolen en ook was er in de buurt een houten windmolen die echter in 1800 afbrandde. Na het afschaffen van de maalrechten werd De Waag een boerderij en bleef dat tot 1956. Nu zijn slechts de geconserveerde fundamenten zichtbaar.
Provisioning

domein De Bever

Dit historisch plekje in het hartje van de natuur is een trefpunt voor mensen, een doel om een uitstapje te maken met de auto, met de fiets, te voet of te paard. Een trefpunt voor wandelaars, fietsers, ruiters en zondagstoeristen. Tevens een alternatief vertrekpunt voor de wandeling.
Waypoint

geologische tuin

De geologische tuin is een cirkelvormig pad van ongeveer 60 m waarlangs gesteenten uit 600 miljoen jaar geologische geschiedenis zijn samengebracht. De meeste stenen komen uit België.
Храмовая архитектура

kapel Onze-Lieve-Vrouw-in-de-Nood

Kapel Onze Lieve Vrouw in Nood aan de binnenweg naar Hamont. Deze bevat een altaar uit de 17e eeuw en een zeer oud, maar beschadigd, Mariabeeldje. De kapel dateert uit 1838 en werd gebouwd in opdracht van Mevrouw Wouters -de Sallez die het domein Genenbroek kocht van de erven van de laatste heer van Achel, Pieter Godfried de Leonardts. In 1852 kwam de kapel in handen van Graaf de Theux de Meylandt, die toen Minister van Staat was. In 1986 werd de kapel door de Achelse parochie gekocht van Baron Marcel Pecsteen.
Замок

kasteel Beverbeek

Kasteel Beverbeek is een kasteel dat zich bevindt ten noordwesten van Hamont, aan Beverbeek 19. Het gebied maakte deel uit van de goederen van de heerlijkheid Grevenbroek, en werd op 16 april 1722 verkocht. Het deel dat zich in Achel bevond, is de huidige Beverbeekhoeve. Het deel in Hamont, met daarop de zogeheten Nieuwe Hoeve, werd afzonderlijk verkocht. In 1875 echter, werd het aangekocht door Mathias Peter Slegers, die het jaar daaraan voorafgaand ook het domein van de Beverbeekhoeve had gekocht. Deze hoeve werd afgebroken in 1978, maar in de directe omgeving daarvan werd in 1889 het huidige kasteel in Tudorstijl gebouwd, ontworpen door Mathieu Christiaens. Dit kasteel is een opvallend, hoog bouwwerk met een erker en geflankeerd door een bordes. Het kasteeltje ligt in een park van 3 ha, in Engelse landschapsstijl vormgegeven, en voorzien van een vijver.
Waypoint

observatietoren

In 1999 wordt door de stad in samenwerking met de Sterrenkundige Kring, de sterrenwachttoren als bijkomend attractiepunt ingeplant. Na een klim van 75 trappen kan men vanaf een 15m hoge stalen platform de sterren observeren.
Мост

oversteek Warmbeek

oversteek Warmbeek
Река

pad langs de Warmbeek

Mooi pad langs de Warmbeek.
парковка

Parking Voetbalterreinen Excelsior Hamont

Aan de voetbalterreinen van Excelsior Hamont zijn voldoende parkeerplaatsen aanwezig.
Waypoint

rashondenkennel

rashondenkennel
Пикник

schuilhut, bank en vuilbak

Aan de geologische tuin en De Waag is er ook de mogelijkheid om even uit te blazen onder een schuilhut.
Waypoint

Vereniging voor Ekologie en Natuurbehoud

We passeren enkele oude gebouwen van de Vereniging voor Ekologie en Natuurbehoud.
Озеро

vijver De Bever

De prachtige vijver op het domein De Bever.

3 комментарийиев

 • Roel Hanssen 16.05.2016

  I have followed this trail  View more

  Mooi rondje, genoten van de omgeving, de route is vlot te lopen.

 • Фото UNSUB_2894046

  UNSUB_2894046 26.04.2017

  amazing work mate https://nl.wikiloc.com/routes-outdoor/hamont-achel-18-0-km-februari-2014-6126835#wp-6126854/photo-3342766

 • Фото UNSUB_2910787

  UNSUB_2910787 01.05.2017

  I like your effort https://nl.wikiloc.com/routes-outdoor/hamont-achel-18-0-km-februari-2014-6126835#wp-6126854/photo-3342766

You can or this trail