Время в движении  3 часов 11 минут

Время  4 часов 17 минут

Координаты 2402

Загружено 26 января 2019 г.

Записано января 2019

-
-
620 м
220 м
0
3,4
6,9
13,78 км

Просмотрено 213 раз, скачано 1 раз

рядом с Szkókó, Baranya megye (Magyarország)

Nagyon egyszerű, csodaszép és könnyen követhető túra a Nyugat-Mecsek egyik legszebb részén. Szinte végig jól járható, népszerű útvonalon keresztül halad az út. Az Égervölgyben lehet parkolni, innen a zöld sáv jelzést kell követni egészen a Jakab-hegyig.

De a nehezén túl lehet lenni rögtön indulás után, a ~460 méteres szintemelkedőt a túra elején kell megtenni. Néhány kisebb szakaszt leszámítva egyenletesen emelkedik, jó tempóval különösebb kifáradás nélkül meg lehet tenni, a jelek jól láthatóak és sűrűn vannak felfestve.

Már a Jakab-hegyhez közel jobb kéz felől több terméskő-építményt láthatunk, amit a lelkes erdőjárók építettek. A tetőről érdemes egy rövid, egy km-es kitérőt tenni a Zsongor-kő felé a kék sávon, most télen páratlan látványt nyújtott a déli kilátás. (Mielőtt letérnénk, innen látni az egykori István-kilátó romját.)

Visszatérve majd ismét a zöld sávon ereszkedünk le, bal oldalon a Rákos-, jobb oldalon a Sötét-völgy között. Ne felejtsünk el áttérni a piros sávra, átkelni a Szúadó-tetőn és leereszkedni az Éger-patak völgyébe. Itt a kék keresztet követve érünk vissza a kiindulási ponthoz.

Kutyások: bár több forrás is található, a Jakab-hegyre vezető úton, a táv felén nem nagyon van vízvételi lehetőség, ami főleg nyáron fontos szempont lehet. Ereszkedéskor viszont több forrás is van, az Éger-patak pedig maga a kutya-mennyország.

Póráz nélkül csak jól behívható kutyával javaslom, egyrészt az út nagy részén nagy a túrázó- és bicikli forgalom, másrészt a vadpopuláció is eléggé intenzív!
Пикник

Éger-tető

панорама

Zsongor-kő

фонтан

Farkas-forrás

Река

Jégbe fagyott Éger-patak

Комментарии

    Вы можете или этот маршрут