-
-
414 м
230 м
0
2,4
4,8
9,65 км

Просмотрено 726 раз, скачано 16 раз

рядом с la Rabassada, Catalunya (España)

Sortida inicial del CAFEMN 2014-2015. Recorregut circular pel Parc de Collserola, on visitarem llocs de gran interès natural així com d'altres elements del paissatge (massos, fonts i miradors) que caracteritzen aquest territori protegit tan a prop de grans nuclis urbans, sent un pulmó per la ciutat de Barcelona.Parc natural molt preuat no únicament per la seva gran varietat paisatges sinó també pel seu ric patrimoni històric i arquitectònic.
El recorregut s'inicia i finalitza al baixador de vallvidrera i recorre en gran part l'obaga de Collserola. El clima mediterrani, i la seva proximitat al mar, defineix les característiques de la vegetació i de la seva varietat. Predomina un paisatge forestal d'alzinars i roures, juntament amb arbusts com el marfull, l'arboç i el bruc i d'altres com el galzeran i les plantes enfiladisses com l'aritjol i l'heura. Tot això ho podem anar observant a llarg de la primera part del recorregut on també descobrim el ric patrimoni històric i arquitectònic com la Vil·la Joana una antiga finca agricola del S.XIX on va viure els últims anys de la seva vida el poeta Jacint Verdaguer, ara convertida en museu sobre el poeta. Cal recordar que a més dels massos existien molts burgesos tenien aquí les seves segones residències on estiuejaven.
Al seu costat està el centre d'interpretació del parc, una visita molt recomenada que nosaltres per motius d'horari vam realitzar a la tornada. D'aquí ens dirigim fins a la font de la budellera previ pas pel mirador a la Torre de Collserola (560m). Aquesta torre de comunicacions construida amb motiu dels jocs olimpics de 1992 per donar resposta informativa a tot el món d'aquest gran esdeveniment mundial al qual no estaven preparats. La ruta circula per pistes i corriols locals així com el conegut GR92, l'antiga via romana que travessa catalunya de nord a sud, i que amb motiu dels jocs olimpics aquest GR adopta la numeració 92 actual.
Arribem a la font de la budellera, una de les fonts més populars de tot el parc en mig de boscos d'alzinars i roures, acompanyada de pins blancs i pinyers. Una llegenda atribueix el nom de la font a la cara de la qual raja l'aigua, com si fos un buda. D'altres expliquen que molt a prop d'aquí s'hi fabricava cordes de guitarra amb budells d'animals que s'estovaven amb l'aigua d'aquesta font.
Respecte la fauna, podem ensopegar amb diferents espècies d'aus, com el rossinyol, la mallerenga, el gaig, el picot, el gamarús entre d'altres. La presència d'aquests s'observa pels rastres i sorolls fan, com el picot que taladra els quercus morts de la zona, o el gaig que avisa a la restes d'especies de la nostra presència amb una soroll característic. El gat mesquer o geneta també freqüenta aquest indrets però invisible per nosaltres. Tot el contrari del porc senglar, que fins i tot ens van fer companyia en alguns moments, molt adaptats a la presència humana. També podem trobar petits mamífiers com l'esquirol i rossegadors com el ratolí de bosc, vinculats a les pinedes del parc.
Finalment ens apropem al pantà de vallvidrera, una joia de l'enginyeria del s.XIX a Barcelona, amb una presa feta amb maons. El pantà recollia l'aigua de rieres i torrents i els conduia cap a la ciutat (túnel de la mina-grott, ara porta l'aigua cap al vallès amb una canonada. Al costat de la presa encara i més avall del túnel trobem la casa del guarda, que ara s'utlitza per fer exposicions.

Комментарии

    Вы можете или этот маршрут