Время  5 часов 14 минут

Координаты 1876

Загружено 31 октября 2016 г.

Записано сентября 2016

 • Оценка

   
 • Информация

   
 • Легко следовать

   
 • Пейзаж

   
-
-
140 м
67 м
0
4,2
8,4
16,87 км

Просмотрено 6128 раз, скачано 177 раз

рядом с Langeberg, Limburg (Nederland)

Mooie rondwandeling over de Brunssummerheide vanaf de Koffiepoel. Highlights zijn de Roode Beek, het moerasgebied waar deze ontspringt, de zandverstuivingen, de prachtige vergezichten over golvende heide, de vennen en de afwisseling. Dit unieke natuurgebied van Natuurmonumenten is ingeklemd tussen Brunssum, Heerlen en Landgraaf en niet voor niets zeer populair. Delen van dit gebied waren of zijn zilverzandgroeve, schietbaan, grindgroeve, bruinkoolgroeve, koolmijn of vuilstort en restanten hiervan zijn in het landschap te zien. Onderweg alleen horeca bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten.
De wandeling begint op de parkeerplaats bij de Koffiepoel, bereikbaar via een klein asfaltweggetje. De Koffiepoel, ontstaan bij een aardverschuiving van zand verwijderd bij vroegere bruinkoolwinning, is populair bij vissers. Je maakt eerst een rondje om de Koffiepoel en loopt dan naar de Roode Beek. Je steekt deze over en volgt een stukje een MTB route langs een diep meertje (ik vermoed een voormalige grindgroeve) en je vervolgt je weg richting het brongebied van de Roode Beek. Dit moerasgebied is niet toegankelijk. Er ligt ook een heuveltje waar je een mooi uitzicht hebt over de Roode Beek, het bruggetje er over, en de zandverstuiving. Je steekt het bruggetje over, dwaalt wat over de zandverstuiving en loopt dan om het brongebied heen. Je beklimt de heuvelrand aan de oostzijde van het gebied waar je mooie uitzichten hebt, loopt langs scoutinggebied Heikop en blijft aan de rand van de heide. Je maakt een rondje over een soort afgeplatte heuvel die tongvormig uitsteekt boven de Schrieversheide (zie waypoint hoogvlakte). Van hier gaat het naar de rand van het gebied waar je een stukje over fietspaden loopt om je weg door bos en heide te vervolgen naar de Heksenberg, met 138 m het hoogste punt. Je hebt hier uitzicht over de gelijknamige wijk van Heerlen. Je maakt vervolgens een uitstapje naar de zuidwest rand van het gebied waar je langs het hek loopt met uitzicht op de zilverzandgroeve Sigrano. Ook bevindt zich hier een oude mijnsteenberg van voormalige mijn Oranje Nassau IV. Vanaf hier loop je langs de schaapskooi naar het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, de enige plek op de wandeling om wat te eten en te drinken. Je hebt hier een mooi uitzicht over de heide. Langs de sterrenwacht loop je richting de Schrieversheidevennen en vanaf daar richting zandverstuiving. Aan de rand van dit gebied, vlak bij de Roode Beek vind je naast het pad zonnedauw (vleesetende plantjes). Na je bezoek aan dit gebied loop je richting de noordwest zijde van het gebied met uitzicht op voetbalvelden en een gebied waar momenteel gewerkt wordt (voormalige bruinkoolgroeve) en is afgezet met hekken. Kort daarop ben je terug bij het startpunt.
Пункты питания

Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, met restaurant en groot terras met uitzicht op de heide. Zie ook https://www.natuurmonumenten.nl/bezoekerscentrum/bezoekerscentrum-brunssummerheide
Мост

Bruggetje over Roode Beek

Mooi bruggetje over uniek stukje beek, vlak bij het brongebied.
Мост

Bruggetje Roode Beek

Bruggetje over de Roode Beek die hier door het bos stroomt.
Информация

Fietspad

Vanaf hier loop je een stukje over het fietspad aan de rand van het gebied.
Вершина

Heksenberg

Hoogste punt in het bos met naar één kant uitzicht op de gelijknamige wijk van Heerlen.
Информация

Heuveltje

Klein heuveltje op de heide.
Информация

Hoogvlakte

Je hebt hier een soort tongvormige afgeplatte heuvel die uitsteekt boven de rest van het heidegebied. Je maakt hier een rondje over. De heuvel is voornamelijk begroeid met gras en door de afwijkende kleur zie je deze al van verre.
Мост

Houten brug

Houten brug over natte heide bij het brongebied van de Roode Beek.
Озеро

Koffiepoel

Meertje ontstaan bij de zandverschuiving op de voormalige bruinkoolgroeve. Nu populair bij vissers.
Информация

Langs de rand van het bos

Uitzicht op voetbalvelden en even verder naar het noordoosten op een afgezet gebied waar zand wordt verplaatst op de voormalige bruinkoolgroeve. Geen idee wat ze hier van plan zijn.
Информация

Mijnsteenberg

Oude mijnsteenberg van kolenmijn Oranje Nassau IV. Niet toegankelijk, hoewel het prikkeldraad hier en daar weinig hindernis biedt...
Информация

Rand bos en zandverstuiving

Vanaf het bruggetje over de Roode Beek loop je een stukje over de zandverstuiving naar het dennenbos aan de rand van het brongebied van de Roode Beek.
Информация

Schrieversheidevennen

Je vindt hier een paar vennetjes.
Информация

Uitzicht op Sigrano

Vanachter het hek heb je uitzicht op de zilverzandgroeve Sigrano, en de mijnsteenberg.
Панорама

Uitzicht over de heide

Even voor dit waypoint beklim je vrij steil de heuvelrand langs de rand van het heidegebied. Van hier heb je mooi uitzicht over de heide en richting Brunssum.
Панорама

Uitzichtpunt over Roode Beek

Hier heb je een prachtig uitzicht over de Roode Beek en de zandverstuiving.
Информация

Vochtige plek langs Roode Beek met zonnedauw

Op deze plek heb je een mooi gezicht over de Roode Beek die hier een klein meertje is geworden. Langs de randen van het pad vind je ook zonnedauw.
Информация

Zandverstuiving

Mooie zandverstuiving

4 комментариев

 • Фото Malaentraña

  Malaentraña 30.10.2018

  Я был на этом маршруте  Посмотреть еще

  Perfect for a lazy sunday.

  Nice environment, specially the "beach"

 • Фото Tjaart Molenkamp

  Tjaart Molenkamp 31.10.2018

  Thanks Malaentraña for your review. Glad you had a perfect lazy Sunday...

 • Фото Eric van Gaal

  Eric van Gaal 29.10.2019

  Я был на этом маршруте  проверенный  Посмотреть еще

  Heel mooi Tjaart !!

 • Фото Tjaart Molenkamp

  Tjaart Molenkamp 30.10.2019

  Bedankt voor je review, Eric!

Вы можете или этот маршрут