Devy

Время  6 часов 13 минут

Координаты 1092

Загружено 8 апреля 2014 г.

Записано апреля 2014

 • Оценка

   
 • Информация

   
 • Легко следовать

   
 • Пейзаж

   
-
-
139 м
63 м
0
5,5
11
22,2 км

Просмотрено 3207 раз, скачано 56 раз

рядом с Haren, Flanders (Belgique)

Deze bloesemwandeling loopt door het glooiende landschap van Borgloon. Vertrekken doen we op de immense parking van Dancing Mac Queen, Tongersesteenweg 338, 3840 Borgloon. We volgen even de Tongersesteenweg naar rechts tot aan een kapelletje. De ietwat avontuurlijkere wandelaar kan hier inslaan, men loopt eerst nog langs een landweg maar wat verderop zal m’n offroad langs enkele weiden moeten lopen. Doet men dit liever niet dan kan je de hoofdweg voorbij het kapelletje volgen en de volgende straat rechts inslaan, dan kom je ook terug op de wandeling. Niet veel verder komt men aan bij kasteel Terhove, een prachtig domein, het loont zeker de moeite om even rechtdoor te lopen om de prachtige tuin te bewonderen en nadien op je stappen terug te keren. Voorts gaat het door het heuvelachtige landschap met fruitbomen in de bloesem en uitgestrekte velden over autoluwe landwegen, waar we ook de bordjes van de fietsknooppunten tegen komen, tot we in de verte de kerk van Bommershoven zien opduiken. Eenmaal we door het dorpje gewandeld zijn volgt het ene na het andere prachtige panorama zich op, de witte bloesemkruinen steken mooi af tegen enerzijds het diepgroene weidegras en anderzijds de blauwe horizon. We komen bij een grote belevingsboomgaard, een ideale plek om even te verpozen en al je zintuigen te laten prikkelen door deze natuurpracht. We zetten onze lange tocht voort terwijl we kunnen blijven genieten van de panorama’s, schapen en paarden grazen vredig onder de fruitbomen. In de verte doemt het kasteel van Hulsberg op en ernaast zien we de kerkentoren van Borgloon al uittorenen boven de boomtoppen. Smalle paadjes, een mooie nieuwe voetgangerstunnel onder de Sint-Truidersteenweg en een toch wel vrij steil kiezelpad leiden ons uiteindelijk tot op het kerkplein. In Trappistenhuis de Burcht kan men uitblazen bij een streekbier, de Haspengouwse Tripel. We maken een klein rondje langs het pittoreske stadhuis en infokantoor alvorens we het kiezelpad terug afdalen. Ditmaal draaien we linksaf en als we de Sint-Truidersteenweg terug over zijn komen we bij een kunstwerk, nl. een doorkijkkerkje uit metaal. Langs smalle paden lopen we over de flank met mooie uitzichten over de hoogstamboomgaarden, bijen zoeken hun weg in de smalle strootjes van hun bijenhotel en wat verderop kwaken de kikkers in hun poelen er rustig op los. We komen aan bij de kerk van Grootloon. Eenmaal we de N79 over zijn volgt er een ietwat avontuurlijker stukje wandeling, de topokaart laat duidelijk de stippellijnen van een pad zien maar in de praktijk is dit pad minder herkenbaar, soms is het onherkenbaar opgegaan in het veld van een boer. Een prachtige bloesemwandeling, maar door de lengte en het glooiende landschap niet te onderschatten.
Пикник

bank

bank
Пикник

bank

bank
Пикник

bank

bank
Пикник

bank

bank met prachtig panorama
Пикник

bank

bank
Пикник

bank

bank
Пикник

bank

bank
Пикник

bank en infobord

bank en infobord
Пикник

bank en vuilbak

bank en vuilbak
Пикник

belevingsboomgaard

De twee hectare grote oude boomgaard ligt op een ideale locatie aan de Romeinse Kassei, een oude heirbaan. Vanaf de boomgaard heb je een prachtig uitzicht waarbij je zelfs de basiliek van Tongeren kan zien. Je kan er picknicken en ravotten of luieren in een wilgenwand die als zithoek fungeert. Er zijn ook nestkastjes en een kamp.
Маршрутная точка

bijenhotel

Natuurpunt zorgde hier voor een heus bijenhotel.
Маршрутная точка

doorkijkkerkje

Het Vlaamse kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh heeft een doorkijkkerk ontworpen voor het landschap van Borgloon in België. De kerk is tien meter hoog en bestaat uit honderd op elkaar gestapelde lagen stalen platen. De constructie van de kerk weegt liefst dertig ton. Afhankelijk van het perspectief van de toeschouwer is de kerk doorzichtig of massief. Het project heeft als titel ‘Reading between the Lines’, wat volgens de kunstenaars aangeeft dat de toeschouwer de lijnen van de kerk moet ‘lezen’ om de vorm van het bouwwerk te kunnen zien. De kerk maakt deel uit van het project ‘pit’ van het Vlaamse Huis voor actuele kunst Z33. Voor pit worden sinds het begin van de zomer verschillende kunstwerken in de openbare ruimte van Borgloon gerealiseerd. Het kunstwerk wordt op 24 september officieel geopend.
Маршрутная точка

draaihekje

draaihekje
Информация

Stadhuis en infokantoor

Het Stadhuis van Borgloon is een herenhuis met hoektoren, gebouwd in 1680. Men stapt het stadhuis binnen via een rondboogarcade met zes traveeën. In deze arcade is een arduinen steen aangebracht met de titels van Robert Ernest d'Argenteau, een vroegere burggraaf van het kasteel van Loon. In de 11e eeuw stond hier een gebouw in Rijn-Westfaalse stijl als oudste verblijfplaats van de graven van Loon, vandaar Grevenhuis als alternatieve naam voor het stadhuis. In de Middeleeuwen diende het stadhuis als vergaderplaats van de schepenbank, de gilden en ambachten. Anno 2004 heeft de Toeristische Dienst er onderdak gevonden. Het stadhuis vertoont alle elementen van de Maasstijl in Limburg: een bakstenen constructie, kruisvensters, hardstenen speklagen, steigergaten, venster- en deurlijsten in arduin of mergelzandsteen en ontlastingsbogen boven de ramen. De versiering is sober gehouden. De gevel is helder en eenvoudig ingedeeld. De trouwzaal verwijst naar het verleden van Loon: de glasramen tonen de wapenschilden van de tien Loonse steden (Borgloon, Beringen, Bilzen, Bree, Hamont, Hasselt, Herk-de-Stad, Maaseik, Peer en Stokkem. Verder vind je er glasramen met de blazoenen van het Heilige Roomse Rijk en van het Prinsbisdom Luik. Er is ook een 12e eeuwse schatkist bewaard gebleven waarin de voorrechten van de stad en de gilden werden opgeborgen. Een foltertuig (een houten blok waarin handen en voeten werden vastgemaakt) dat gebruikt werd bij heksenprocessen is een ander overblijfsel uit het verleden. Het Maria-beeld, geplaatst in een nis op de hoek van het gebouw, verwijst naar het jaar 1676. De pest veroorzaakte toen de dood van 167 inwoners van Loon.
Пикник

herdenkingskruis en bank

herdenkingskruis en bank
Маршрутная точка

kapel

kapel
Маршрутная точка

kapelletje

Bij dit kapelletje heeft men de keuze : ofwel gaat men hier rechtsaf en volgt men het spoor en heeft men een ietwat avontuurlijkere wandeling offroad langs weilanden ofwel gaat men het kapelletje voorbij tot men de volgende weg rechtsaf in kan slaan die terug op de wandeling uitkomt.
Замок

kasteel Terhove

Het kasteel Terhove ligt aan de oostzijde van Bommershoven, een deelgemeente van Borgloon in de Belgische provincie Limburg. Het kasteel ligt aan de rand van de Mombeek. Het hoge bakstenen poortgebouw met zadeldak bevat een wapenschild en de vermelding anno 1723. De deurlatei draagt het opschrift In Concordia Humilitate (1759). In 2001 stopte de pachtboer met zijn activiteiten in de pachthoeve van het kasteel. De hoeve werd tussen 2004 en 2008 uitgebaat als chambres d'hôtes de charme Het Pachthuis. Het kasteel werd in 2005 beschermd als monument terwijl de omgeving beschermd werd als dorpsgezicht. Een verzoek tot vernietiging van deze beslissing werd in 2006 ingediend bij de Raad van State. Alhoewel Terhove administratief tot Borgloon behoort heeft het geschiedkundig meer binding met Widooie. Men noemt het ook Hof van Corbie.
Храмовая архитектура

kerk Bommershoven en rococokasteel

De neoclassicistische Sint-Alfonskerk uit 1841-1844. Ze werd gebouwd op de funderingen van de oude Sint-Annakapel. In 2004 werd de kerk samen met het omringende voormalige kerkhof en de pastorie beschermd als monument. Het rococokasteel van Bommershoven gebouwd in 1761 dat naast de dorpskerk ligt. Het werd gebouwd op de plaats van een vroegere pachthoeve en brouwerij. Het kasteel met het bijbehorende park werden eveneens in 2004 beschermd als monument.
Храмовая архитектура

Kerk Borgloon

De Sint-Odulfuskerk in Borgloon is een kruisbasiliek met vijf beuken, toegewijd aan Sint-Odulfus. Ze staat in het centrum van de stad (Speelhof, ook wel Vrijthof genoemd), vlak bij de plek waar vroeger de burcht van Loon stond.
Храмовая архитектура

Sint-Servatiuskerk Grootloon en bank

Dit éénbeukig kerkje ziet er romaanser uit dan het is! Écht romaans zijn de natuurstenen onderbouw van de toren en de onderbouw van het schip. De bovenbouw van de toren dateert wellicht van 1616. De bovenmuren van het schip, met de romaans aandoende kleine vensters rondbogen, zijn 18e eeuws. Het koor is 14e eeuws en gotisch. Er staan nog 2 17e eeuwse grafkruisen.
Парковка

Parking Dancing Mac Queen, Tongersesteenweg 338, 3840 Borgloon

Parking Dancing Mac Queen, Tongersesteenweg 338, 3840 Borgloon
Парковка

parking, bank en vuilbak

Eventueel alternatieve startplaats voor de wandeling.
Пункты питания

Trappistenhuis De Burcht

Aan de kerk van Borgloon ligt het Trappistenhuis 'De Burcht'. Hier kan je lekker genieten van een streekbiertje, de Haspengouwse Tripel.
Маршрутная точка

voetgangerstunnel

Voetgangerstunnel van 37 meter lang en 4 meter doorsnee. Wandelaars die vanuit het stadscentrum de Loonse velden intrekken moeten niet langer het drukke verkeer trotseren. Omdat er fietsers en voetgangers door moeten, is gekozen voor de grootst mogelijke diameter die op dit ogenblik op de markt is: 3,20 meter binnendiameter en 4 meter buitendiameter.

1 комментарий

 • tom.vc 17.04.2021

  Я был на этом маршруте  проверенный  Посмотреть еще

  Super

Вы можете или этот маршрут