SeCR4

Координаты 977

Uploaded 12 июня 2016 г.

Recorded июня 2016

-
-
489 m
97 m
0
3,3
6,6
13,15 km

Просмотрено 1341 раз(а), скачено 33 раз(а)

рядом с  Bescanó, Catalunya (España)

Zona: Muntanya de Sant Grau, Prelitoral Nord.
Comarca: Gironès.
Data de realització: Juny 2016.

Inici: Gran aparcament asfasltat a tocar de la carretera N-141, a Bescanó.

Terreny: Majoria de ruta per ample i còmode pista forestal. Algun corriol de pujada i un dos petits trams de petita carretera asfaltada (un de pujada i l'altre de baixada).

Dificultat [Fàcil]: La caminada no té cap dificultat tècnica a destacar.

Fonts: Es visiten dues fonts que rajen. Les dues són de ferro.

En resum: Pujada al Turó de Sant Grau (500m), coronat amb una ermita i les restes del Castell de Tudela. De pujada es passa per la Font d'en Coromines i baixant es visita la Font de Can Verdaguer. Es passa per l'església de Sant Gregori i per davant del castell i de l'ermita de Sant Bartomeu, sent aquests dos darrers de propietat privada.


DESCRIPCIÓ DE LA RUTA:

Sortida anant a buscar el carrilet que passa davant l'antiga estació de tren de Bescanó. Es passa pel costat d'una granja de vaques i es creua el riu Ter pel passallís. Aviat s'arriba a una petita carretera:
-A l'esquerre, pujada a Sant Grau.
-A la dreta, tornada per Sant Gregori.

El camí que va a la Font d'en Coromines (primer tram de carretera) és suau i fàcil. Aquesta font de ferro es troba dins les parets d'una antiga construcció. Passada la font, cal seguir la pista que puja constant ja fins a Sant Grau.Gairebé 3 km després de la Font d'en Coromines, cal desviar-se a l'esquerre per un corriol que puja fort fins a trobar una pista per on passa el cablejat elèctric. En aquest punt sota la torre, queda a l'esquerre el camí de pujada i a la dreta, el que serà de baixada.

Ja a la pista hi ha menys de 1 km de força desnivell per arribar al cim de Sant Grau. Al cim hi ha les restes del Castell de Tudela, l'ermita de Sant Grau i un alt vèrtex geodèsic. Sobre l'ermita, per les escales, s'arriba a un bon mirador de la zona.Fet el cim, cal baixar fins a la torre d'electricitat seguint aquest cop la pista de baixada que fa unes esses per baixar fins a Can Verdeguer. Just passada la casa, a la dreta, surt el corriol que va a la Font de Can Verdeguer. Aquesta font també és de ferro i queda a l'esquerre del camí.

Passada la Font de Can Verdeguer comença el tram de carretera asfaltada que porta a l'església de Sant Gregori i passa també davant del Castell de Sant Gregori (cal dir que gairebé no hi ha trànsit). Poc abans de passar per davant de l'ermita de Sant Bartomeu, que queda dins d'una propietat privada, hi ha un petit carrilet que segueix pel costat de la carretera i porta de nou fins al camí de pujada i Bescanó.
Font de Ferro.
Font de Ferro.
Sant Grau és una muntanya a ponent del terme municipal de Sant Gregori, al Gironès. Separa les valls del Ter i de la Riera de Llémena. Al capdamunt d'aquesta muntanya hi trobem les restes d'un castell, reconvertit en ermita i també hi ha un vèrtex geodèsic de l'Institut Geogràfic Nacional.
Cal deixar la pista i seguir per un corriol.
Aparcament asfaltat a tocar de la carretera N-141,a Bescanó.
El Ter és un riu de Catalunya que neix a Ulldeter a uns 2.400 metres d'altitud, al peu d'un antic circ glacial delimitat per cims relativament propers als 3.000 metres, com el Bastiments, el Gra de Fajol o el Pic de la Dona. Transcorre per les comarques del Ripollès, Osona, Selva, Gironès i Baix Empordà, fins a desembocar a la mar Mediterrània a l'Estartit. Fa un recorregut de 208 quilòmetres i té una conca de drenatge de prop de 3.010 km², descrita com a una conca exorreica amb una distribució clarament dendrítica. L'aportació mitjana anual assoleix un volum de 840 hm³, amb una mitjana de descàrrega a la desembocadura de 25 m³/s. Tot i néixer als Pirineus, el Ter rep una forta influència de les rieres de les planes del curs mitjà i baix i, per aquest motiu, es comporta com un riu de règim intermedi, és a dir, presenta crescudes tant a la primavera com a la tardor.
Ermita en propietat privada.
Castell en propietat privada.
L'origen antic del poble el trobem al veïnat de l’església, on s’aixeca l’església parroquial (primera referència de l'any 882). Destaca, emperò, com a edifici emblemàtic, el Castell de Sant Gregori, antiga propietat dels Margarit, un gran casal fortificat refet els segles XVI-XVII. A 1km del veïnat es troba el nucli urbà, que s’ha anat formant a l’entorn de la carretera de Girona a les Planes. Sant Gregori està situat a sota del Puig de Sant Grau. A la muntanya de Sant Grau, hom pot trobar restes de l'antic castell de Tudela segles X i XI, i de la capella de Sant Grau (ambdues edificacions situades en el cim estratègic del mont). Són les dues restes de construccions més antigues.
Mas.
Al puig de Sant Grau es troben les restes del castell de Tudela. Són visibles una sèrie de construccions adossades les unes a les altres. A la part més occidental hi ha una torre de planta circular amb un diàmetre interior d'uns 2 metres i un gruix de mur d'uns 2,2 metres. Es conserva una alçada d'uns 2,5 metres però, per el gruix del mur, segurament era molt més alta. A la part més oriental hi ha les restes del que devia ésser la capella del castell, i entremig d'aquestes dues construccions es va fer una casa de pagès en època moderna.
Cal deixar la pista i seguir pel corriol que surt a la dreta.
Antiga estació de tren.

Комментарии

    You can or this trail