dcve

Координаты 973

Загружено 27 ноября 2014 г.

Записано ноября 2014

 • Оценка

   
 • Информация

   
 • Легко следовать

   
 • Пейзаж

   
-
-
31 м
-32 м
0
4,8
9,7
19,38 км

Просмотрено 3045 раз, скачано 19 раз

рядом с Utrecht, Utrecht (Nederland)

De Stoom- Paarden- en Traktortram: Utrecht Vreeswijk
(Begin: Centraal Station (Utrecht); Eind: tramhalte Nieuwegein Zuid (Nieuwegein)

Het leek me een goed plan om de oude trambanen in Nederland eens aan een nader onderzoek te onderwerpen. Er is veel ondernomen toen de stoommachine werd uitgevonden op het gebied van het Openbaar Vervoer. Zo ook om Utrecht waar men na ampel beraad in 1882 besloot een stoomtramlijn aan te leggen tussen Utrecht en Vreeswijk. Het is een bizar lijntje geweest wat door gebrek aan belangstelling ter ziele gegaan is in 1929, dus zo’n kleine 50 jaar. Het heeft me flink moeite gekost om te achterhalen hoe het lijntje precies liep, maar met oude topo kaarten is het uiteindelijk gelukt. Het lijntje liep over Kaapspoor (soort smalspoor) langs het oudste kanaal van Nederland: de Vaartse Rijn, die na 1122 door de bisschop van Utrecht werd gegraven tot aan Jutphaas, toen de Rijn bij Wijk bij Duurstede was afgedamd. In Jutphaas werden de goederen overgeslagen op de Hollandse IJssel die toen nog bij Vreeswijk de Lek in kwam en ook naar Gouda liep.
Toen ook de IJssel in 1285 werd afgedamd bij Klaphek (Vreeswijk) is de Vaartse Rijn doorgetrokken (1295) naar Vreeswijk (via de Oude Sluizen de Lek op) en doorgeslagen (bij de Doorslag) naar de IJssel, want die was niet meer zo gevaarlijk.
Aanvankelijk liep het lijntje vanaf het station in Utrecht over de Catharijnesingel, dat lopen we natuurlijk ook. We passeren daarbij de Hoofgdgebouwen van NS, waarvan de Inktpot (nu Prorail) wel het meest significant is. De Catharijnesingel wordt weer ontdempt en we lopen aan de overkant over het talud via de Bartolomiebrug naar Tolsteeg naar de Wersterkade, waar het nieuwe startpunt begon van de tram, want Utrecht wilde zijn eigen tram (Lijn1) op een andere spoorbreedte aanleggen.
We passeren het nieuwe NS station Vaartse Rijn en lopen dan via de Jutfase weg langs de tramroute. We wijken hier wel vanaf, want lang is ie wel. We moeten sowieso naar het Merwedekanaal, want daar moet de tram over de Socratesbrug geleid worden, om aan de westkant van de Vaartse Rijn te kunnen blijven (die heet hier nu dus Merwedekanaal).
Op de Jutfaseweg passeren we de school waar WG van der Hulst het Hoofd was (mooie twin-gevel!).
Bij de Socratesbrug gaan we aan de overkant lopen van het Kanaal door de Liesbosch een oud landgoed en nu industrie- en woonterrein. Bij de Liesboschbrug (een tramhalte) komen we dan bij het Ams-Rijnkanaal, wat er toen nog niet was, maar waar we nu wel overheen moeten. We komen op de Utrechtseweg en lopen het oude Jutfaas binnen. Ook hier verlaten we het kanaal om naar fort Jutfaas, Plettenburg en Rijnhuizen te lopen. Het fort is van de waterlinie en Rijnhuizen is een landgoed, waar de Stichting FOM al erg lang (60 jaar) onderzoek doet naar fusiereacties van H. Weer terug in Jutfaas passeren we het een pand waar Tramhalte op staat en komen we bij de Doorslag. Hier begint het kanaaltje naar de Hollandse IJssel (1285). Vroeger lag hier een brug, maar die is verplaatst en moeten we om de Henkel, Persil fabriek heenlopen. Vroeger kreeg je altijd tranen in je ogen als hier voorbij fietste.
Met het trammetje ging hert zo slecht, dat stoom- door paardenkracht werd vervangen (1893). Het trammetje stopte niet meer in het oude Vreeswijk, maar aan de Handelskade bij de Wilhelminabrug. We lopen er vlot heen. Tegenwoordig zijn zowel het oude Jutfaas als het oude Vreeswijk autoluw gemaakt en dat maakt de wandeling toch wel aangenaam. Eenmaal bij de Wilhleminabrug lopen we het Oude Vreeswijk binnen. Hier vinden we de Vaartse Rijn bij de Oude Sluizen met het uitwateringskanaal er nog naast. De Tramstraat vinden we ook terug. We doen Fort Vreeswijk aan (waterlinie) en komen aan de Lekdijk waar we ook nog de Beatrixsluizen van het Lekkanaal zien, want bij Vreeswijk komen en kwamen: Hollandse IJssel, Merwede Kanaal, Vaartse Rijn, Spuikanaal en Lekkanaal allemaal in de Lek. Wat een historie!
Via de Koninginnesluizen lopen we naar het Nieuwe-gein om de nieuwe tram naar Utrecht te pakken.
De paarden werden in 1923 vervangen door een traktorbus die de passagiers ook nog naar Vianen bracht via de Scheepjesburg. Tegen de wel 7 busmaatschappijen kon het trammetje niet opboxen. Op 1 januari 1929 was het gedaan met de tram.

Посмотреть еще external

Руины

01 NS Gebouwen

Station Hoofdgbouw, Inktpot
Мост

02 Bartholomeibrug

Ook wel Smeebrug genoemd
Руины

03 Enghlenschild

Voormalig Academisch Ziekenhuis aan de Catharijnesingel
Руины

04 Bijlhouwerstraat

Oude Fysisch Laboratorium gaande Bijlhouwerstraat
Мост

05 Westerkade Vaartse Rijn

Beginpunt van de Tram
Маршрутная точка

06 Grebbestraat

Nostalgie aan de Grebbesraat
Река

07 Julianabrug

Verdwenen Julianabrug
Руины

08 WG vd Hulstschool

Aan de Jutfaseweg
Мост

09 Socratesbrug

Brug aan het Merwedekanaal
Руины

10 Blauwe tuinhuis

aan het Salamanderpad
Река

11 Vaartse Rijn Merwede Kanaal

De Vaartse Rijn wordt Merwedekanaal
Руины

12 Liesbosch

Hier lag Villa Liesbosch (Steenfabriek, Landgoed)
Река

13 Sluizen Merwedekanaal

Merwedekanaal komt in het Amsterdam Rijnkanaal
Тупик

14 Amsterdam Rijnkanaal

Brug en Remiseweg (loopt dood)
Река

15 Zuidersluis

Zuidersluis Merwedekanaal
Замок

16 Fort Jutphaas Rijnhuizen

Ook landgoed Plettenburg en FOM instituut
Замок

17 Gemeentehuis Paviljoen

Aan de Herenstraat bij de Rijnhuizerbrug in Jutphaas
Маршрутная точка

18 Herenweg

De Tramhalte en de Smederij aan de Herenweg Jutphaas
Река

19 De Doorslag en de Batavier

Kanaal naar de Hollandse IJssel en de Oude Stoommolen De Batavier
Маршрутная точка

20 Handelskade

In Vreeswijk
Мост

21 Einde Tram

De Koninginnebrug eindpunt van de tram
Река

22 Oude Sluis en Tramstraat naar de Tram

van de Vaartse Rijn en de Tramstraat
Замок

23 Fort Vreeswijk

Beetje zusje van Jutphaas
Река

24 Drie uitwateringen

Spuikanaal, De Lek, Vaartse Rijn, Merwedekanaal
Маршрутная точка

25 Geinlijn

De nieuwe tram naar Vreeswijk naar Utrecht

4 комментариев

 • Фото dcve

  dcve 01.12.2014

  Het Wachthuisje bij Wilhelminabrug in Vreeswijk https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/228-tram-utrecht-vreeswijk-8344589/photo-4864007

 • Фото dcve

  dcve 01.12.2014

  De paarden aan de Westerkade in Utrecht https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/228-tram-utrecht-vreeswijk-8344589/photo-4864001

 • Фото dcve

  dcve 01.12.2014

  De tram bij de Rijnhuizerbrug in Jutphaas https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/228-tram-utrecht-vreeswijk-8344589/photo-4864003

 • Фото marlous_renaudmarlous

  marlous_renaudmarlous 22.04.2018

  Я был на этом маршруте  проверенный  Посмотреть еще

  Was een leuke, afwisselende wandeling. Sommige stukken wel lang langs een doorgaande weg gelopen

Вы можете или этот маршрут