Координаты 4116

Uploaded 13 мая 2015 г.

Recorded мая 2015

-
-
714 m
-1 m
0
17
34
68,72 km

Просмотрено 3100 раз(а), скачено 73 раз(а)

рядом с  Terrassa, Catalunya (España)

[CA] Rutes del Romànic
(5.4) El Vallès Occidental i BarcelonaAquesta proposta de recorregut constitueix la quarta de les quatre jornades en què s’ha dividit l’itinerari Rutes del Romànic (5.0) Dels Pirineus a Barcelona pel Ripollès, Osona i el Vallès.

L’itinerari
De Caldes, per Castellar del Vallès, s’accedeix a la ciutat de Terrassa, fita obligada, per visitar les tres esglésies visigòtico-romàniques que testimonien l’antic bisbat d’Egara. Una bona excursió de muntanya és la que porta, per la carretera de Navarcles a la urbanització Cavall Bernat, des d’on cal continuar a peu uns 3/4 d’hora, fins al cim de la Mola, presidit per l’església de l’antic monestir de Sant Llorenç del Munt, des d’on es divisa un espectacular panorama.

Des de Terrassa, la carretera de Rubí porta a la població de Sant Cugat del Vallès, al peu de la serra de Collserola, divisòria amb el pla de Barcelona, on hi ha l’imposant conjunt de l’antic monestir benedictí, amb un magnífic claustre romànic. En direcció a Cerdanyola, la carretera de Sabadell N-150, permet arribar al proper temple de Santa Maria de Barberà del Vallès, amb interessants pintures murals. De nou per la N- 150, refent camí, I’itinerari porta a la ciutat de Barcelona. El «cap i casal» de Catalunya, una de les principals ciutats de la Mediterrània, cosmopolita i monumental, és també una fita importantíssima en qualsevol ruta del romànic. Al costat de monuments de gran interès, com Sant Pau del Camp, té el Museu Nacional d’Art de Catalunya, que estatja la millor col·lecció de romànic del món.

Terrassa
Ciutat seu de l’antiquíssim bisbat d’Egara (mitjan s. V), conserva tres esglésies visigotico-romàniques del més gran interès que formen un conjunt únic que remunta als s. VI-VII, amb modificacions posteriors: Santa Maria (planta de creu llatina, cimbori i cúpula octagonals coronada per campanar de dos pisos, tot del s. XII però amb capçalera visigòtica, quadrada per fora i planta interior d’arc ultrapassat); Sant Miquel (planta quadrada i absis heptagonal amb vuit columnes amb capitells romans i visigòtics que sostenen la cúpula, cripta amb capella absidial de tres lòbuls) i Sant Pere (absis visigòtic tricònquid que delimita una planta en trapezi, planta amb creuer romànica). Reformes del s. XII de tipus llombard. Excepcional conjunt de pintures murals preromàniques, a més de les afegides al s. XII en una absidiola de Santa Maria, amb escenes del martiri de Sant Tomàs Becket, fetes poc després de la seva mort el 1170. Interessants retaules gòtics (Huguet). Modern museu d’interpretació del conjunt a l’antiga rectoria, sobre un baptisteri paleocristià.

Sant Llorenç del Munt
Antic monestir benedictí, de tradició eremítica, al cim de la Mola (1.104 m): església (consagrada el 1064), monument cabdal del romànic llombard, de planta de creu grega i cimbori vuitavat, tres naus i tres absis. Restes de dependències monàstiques. (Mun. de Matadepera.)

Sant Cugat del Vallès
Antic monestir benedictí, restes de construccions visigòtiques al claustre, gran església de tres naus i tres absis iniciada al s. XII però coberta en gran part amb formulació gòtica (és romànic la base del campanar de tipus llombard); magnífic claustre romànic (fi del s. XII), sobrealçat amb un pis renaixentista el s. XVI, amb bells capitells (vegetals i figuratius) d’Arnau Cadell, que es representà ell mateix esculpint amb una inscripció que l’identifica.

Barberà del Vallés
Església parroquial de Santa Maria (s. XI); una nau i gran transsepte on s’obren els tres absis amb decoració llombarda, igual que al mur; campanar de torre amb coberta piramidal. Interessants pintures murals presidides pel Pantocràtor, amb escenes de l’Antic i el Nou Testament, I’Exaltació de la Creu, etc.

Barcelona
La vitalitat política i econòmica de la capital de la corona catalanoaragonesa féu que la major part de la ciutat romànica fos reformada o renovada. En resten, però, interessants mostres: a la catedral, capella de Santa Llúcia (s. XIII) i elements a les portes de Sant lu i el claustre; a les muralles romanes, refetes en època romànica (Portal Nou); antic monestir benedictí, femení, de Sant Pere de les Puelles (s. XII, molt reformat) i, sobretot, antic monestir benedictí de Sant Pau del Camp (s. XII) amb l’església de planta de creu grega i tres absis, notable portada i claustre amb arcs lobulats i bells capitells; capelles de Sant Llàtzer (s. XII) de l’antic Hospital dels Mesells i d’En Marcús (s. XII), galeria del pati del Palau Episcopal (s. XIII). Entre altres museus, cal destacar el MNAC, de riquíssim fons.

Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)
Palau Nacional de Montjuïc (1929, museu des del 1934). Remodelat a fons a partir del 1986 segons un projecte de Gae Aulenti. Té prestigi internacional la secció d’art romànic, considerada una de les primeres al món, especialment pel conjunt de pintures murals (s. XI-XIII) procedents dels Pirineus catalans (Taüll –Sant Climent i Santa Maria–, Boí, Pedret, Sorpe, Santa Maria d’Àneu, Sant Pere del Burgal, Esterri de Cardós, Estaon, Andorra, la Seu d’Urgell, etc.) i també les del Palau Aguilar de Barcelona; notable conjunt de frontals d’altar (Tavèrnoles, Avià, Mosoll, Ix, Soriguerola, Baltarga, Betesa, Gia, etc.) i talles de fusta (Majestat Batlló, frontal de Taüll, Davallament d’Erill la Vall, marededéus com la de Durro, etc.) o escultures de pedra (capitells de Camarasa); esmalts i objectes litúrgics. El Museu té també altres importants seccions.

A Barcelona hi ha també peces importants d’art romànic al Museu Diocesà (a l’edifici de la Pia Almoina, vora la catedral) i al Museu Marès (al verger de l’antic palau reial).

Finalment, cal recordar que també contenen importants peces romàniques catalanes alguns museus estrangers, com The Cloisters de Nova York, el Museum of Fine Arts de Boston, el British Museum de Londres, el Museum of Fine Arts de Maryland, etc. També hi ha peces romàniques en col·leccions particulars.[ES] Rutas del Románico
(5.4) El Vallès Occidental y BarcelonaEsta propuesta de recorrido constituye la cuarta de las cuatro jornadas en que se ha dividido el itinerario Rutas del Románico (5.0) De los Pirineos a Barcelona por el Ripollès, Osona y el Vallès.

El itinerario
Desde Caldes, por Castellar del Vallès, se llega a la ciudad de Terrassa, hito obligado, para visitar sus tres iglesias visigótico-románicas, testimonio de la antigua diócesis de Egara. Una buena excursión de montaña es la que, por la carretera de Navarcles y la urbanización Cavall Bernat, desde donde hay que continuar a pie unos tres cuartos de hora, permite alcanzar la cumbre de La Mola, presidida por la iglesia del antiguo monasterio de Sant Llorenç del Munt, desde el cual se divisa un espléndido panorama.

Desde Terrassa, la carretera de Rubí conduce a la población de Sant Cugat del Vallès, al pie de la sierra de Collserola, línea divisoria con el llano de Barcelona, donde se encuentra el imponente conjunto del antiguo monasterio benedictino, con un magnifíco claustro románico. En dirección a Cerdanyola, por la carretera de Sabadell N-150, se llega al próximo templo de Santa Maria de Barberà del Vallès, con interesantes pinturas románicas. De nuevo por la N-150, la ruta finaliza en la ciudad de Barcelona, «cap i casal» de Cataluña, una de las principales ciudades del Mediterráneo, cosmopolita y monumental, meta importantísima en cualquier ruta del románico. Junto a monumentos de gran interés, como Sant Pau del Camp, el Museo Nacional de Arte de Cataluña posee la mejor colección mundial de pintura románica.

Terrassa
Ciudad sede de la antiquísima diócesis de Egara (mediados del s. v). Conserva tres iglesias románico-visigóticas de gran interés, conjunto único que se remonta a los s. VI-VII con modificaciones posteriores: Santa Maria (planta de cruz latina, cimborio y cúpula octogonal con campanario de dos pisos encima, todo del s. XII pero con la cabecera visigótica, cuadrada por fuera y planta interior con arco ultrapasado); Sant Miquel (planta cuadrada y ábside heptagonal con ocho columnas con capiteles romanos y visigóticos que sostienen la cúpula, cripta con capilla absidal de tres lóbulos), y Sant Pere (ábside visigótico, tricónquido, que delimita una planta en trapecio, planta con crucero románica). Las reformas del s. XII son de tipo lombardo. Excepcional conjunto de pinturas murales prerrománicas, además de las añadidas en el s. XII en una absidiola de Santa Maria, con escenas del martirio de Santo Tomás Becket hechas poco después de su muerte en 1170. Interesantes retablos góticos (Huguet). Moderno museo de interpretación del conjunto en la antigua rectoría, sobre un baptisterio paleocristiano.

Sant Llorenç del Munt
Antiguo monasterio benedictino de tradición eremítica, en la cumbre de La Mola (1.095 m): iglesia (consagrada en 1064), monumento capital del románico lombardo, de planta de cruz griega y cimborio octavado, tres naves y tres ábsides. (Mun. de Matadepera.)

Sant Cugat del Vallès
Antiguo monasterio benedictino: restos de construcciones visigóticas en el claustro, gran iglesia de tres naves y tres ábsides iniciada en el s. XII pero cubierta en gran parte con formulación gótica (es románica la base del campanario de tipo lombardo), magnífico claustro románico (fines del s. XII) sobrealzado con un piso renacentista el s. XVI, con espléndidos capiteles de Arnau Cadell, que se representa a sí mismo esculpiendo, con una inscripción que lo identifica.

Barberà del Vallés
Parroquia de Santa Maria (fines del s. XI), de una nave y gran transepto donde se abren los tres ábsides con la característica decoración lombarda, igual que en los muros; torre-campanario con cubierta piramidal. Interesantes pinturas murales presididas por el Pantocrátor, con escenas del Antiguo y Nuevo Testamento, Exaltación de la Cruz, etc.

Barcelona
La vitalidad política y económica de la capital de la corona catalano-aragonesa fue causa de que la mayor parte de la ciudad románica fuera reformada o renovada. Se conservan, no obstante, interesantes muestras en la catedral, con la capilla de Santa Llúcia (s. XIII) y elementos en las puertas de Sant lu y del claustro; en las murallas romanas, reconstruidas en época románica (Portal Nou), en el antiguo monasterio benedictino femenino de Sant Pere de les Puelles (s. XII, muy reformado) y, especialmente, el antiguo monasterio benedictino de Sant Pau del Camp (s. XII), con iglesia de planta de cruz griega y tres ábsides, notable portada y claustro con arcos lobulados y bellos capiteles, las capillas de Sant Llàtzer (s. XII) del antiguo Hospital de Leprosos y de En Marcús (s. XII); galería del Palacio Episcopal (s. XIII). Entre otros museos, hay que destacar el MNAC, de riquísimo fondo.

Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)
Palau Nacional de Montjuïc (1929, museo desde 1934). Remodelado a fondo a partir de 1986 según un proyecto de Gae Aulenti. Tiene un prestigio internacional la sección de arte románico, considerada una de las primeras del mundo, especialmente por el conjunto de pinturas murales (s. XI-XIII) procedentes de los Pirineos catalanes (Taüll –Sant Climent y Santa Maria–, Boí, Pedret, Sorpe, Santa Maria d’Àneu, Sant Pere del Burgal, Esterri de Cardós, Estaon, Andorra, La Seu d’Urgell, etc.) y también las del Palau Aguilar de Barcelona; notable conjunto de frontales de altar (Tavèrnoles, Avià, Mosoll, Ix, Soriguerola, Baltarga, Betesa, Gia, etc.) y tallas de madera (Majestad Batlló, frontal de Taüll, Descendimiento de Erill la Vall, tallas de María como la de Durro, etc.) o esculturas de piedra (capiteles de Camarasa), esmaltes y objetos litúrgicos. Tiene otras importantes secciones.

En Barcelona se encuentran también importantes muestras de arte románico en el Museu Diocesà en la Pia Almoina, cerca de la catedral) y en el Museu Marès (en el vergel del antiguo palacio real).

Finalmente, no hay que olvidar que también contienen importantes piezas románicas catalanas algunos museos ex tranjeros, como The Cloisters de Nueva York, el Museum of Fine Arts de Boston, el British Museum de Londres, el Museum of Fine Arts de Maryland, etc. También hay piezas románicas en colecciones particulares.[GB] Romanesque Art Routes
(5.4) Vallès Occidental and BarcelonaThis proposed trail corresponds to the fourth of the four-day plan into which the route has been divided
Romanesque Art Routes (5.0) From the Pyrenees to Barcelona via Ripollès, Osona and Vallès.


The itinerary
From Caldes, we go on through Castellar del Vallès to Terrassa, where no visitor should fail to visit the three Visigothic-Romanesque churches built when Terrassa was the seat of the ancient diocese of Egara. Those who enjoy a mountain hike can take the roadto Navarcles and then the track up to Cavall Bernat, from where a 3/4 hour climb brings them to the summit of La Mola to visit the church of the ancient monastery of Sant Llorenç del Munt and admire the breathtaking panorama.

The road from Terrassa to Rubí takes us on to the town of Sant Cugat del Vallès. Here, at the foot of the Collserola mountains that separate Vallès from the Barcelona plain, we can admire the imposing buildings of the ancient Benedictine monastery with its magnificent Romanesque cloister. By taking the Sabadell road (N-150) towards Cerdanyola we reach the nearby church of Santa Maria de Barberà del Vallès, which contains interesting wall paintings. Rejoining the N-150 we go on to Barcelona, the cosmopolitan capital of Catalonia and one of the foremost cities on the Mediterranean, which is an important stopping place on any Romanesque route. In addition to buildings of great interest, like Sant Pau del Camp, Barcelona is the home of the Museu Nacional d’Art de Catalunya, which houses the world’s finest collection of Romanesque mural paintings.

Terrassa
Site of the ancient bishopric of Egara (mid 5th C.), with three highly interesting Visigothic-Romanesque churches built close together and dating back to the 6-7th C. (later modified): Santa Maria (in the shape of a Latin cross, with octagonal lantern and dome surmounted by two-storey bell tower, all 12th C. but with Visigothic chevet, square on the outside but with horseshoe arch inside); Sant Miquel (square plan and heptagonal apse with eight columns featuring Roman and Visigothic capitals supporting the dome, crypt with trefoil apsidal chapel) and Sant Pere (Visigothic three-lobed apse with trapeziform plan, Romanesque church with transept). The 12th C. alterations are in Lombard style. Exceptional set of pre-Romanesque mural paintings as well as those added in the 12th C. in a small apse in Santa Maria, with scenes of the martyrdom of Saint Thomas à Becket, painted soon after his death in 1170. Interesting Gothic retables by Huguet. Modern interpretation centre of the precinct in the former rectory, above a Paleochristian baptismal font.

Sant Llorenç del Munt
Former Benedictine monastery, previously a hermitage, at the summit of La Mola (alt. 1104 m): church (consecrated 1064), key work of Lombard Romanesque art, in the shape of a Greek cross: octagonal lantern, three aisles and three apses. Remains of monastery buildings. (Borough: Matadepera.)

Sant Cugat del Vallès
Former Benedictine monastery: remains of Visigothic constructions in cloister, large church with three aisles and three apses, begun in 12th C. but mostly incorporated into the subsequent Gothic building (the Lombard bell tower is Romanesque). Magnificent Romanesque cloister (late 12th C.) to which a second 16th C. Renaissance floor was added, with fine capitals (plant and figurative motifs) by Arnau Cadell (one, identified by an inscription, shows him at work.)

Barberà del Vallés
Parish church of Santa Maria (11th C.): nave, large transept with three apses (Lombard decoration on apses and wall); bell tower with pyramid-shaped roof. Interesting mural paintings: Christ in Majesty, scenes from Old and New Testaments, Exaltation of the Cross, etc.

Barcelona
In the days when Barcelona was the capital of the kingdom of Catalonia-Aragon, its political and economic vitality was such that most of the Romanesque city was altered or renovated. Some interesting Romanesque features remain: in the Cathedral, 13th C. chapel of Santa Llúcia, part of the Sant lu and cloister doors; the Portal Nou in the Roman walls, which were rebuilt in Romanesque times; Sant Pere de les Puelles, former monastery of Benedictine nuns (12th C., considerably altered); and, above all, the 12th C. former Benedictine monastery of Sant Pau del Camp (church in the shape of a Greek cross with three apses, remarkable doorway and cloister with multifoil arches and fine capitals). Also the 12th C. chapels of Sant Llàtzer (at the former Lepers’ Hospital) and of En Marcús, and courtyard gallery at the Palau Episcopal (13th C.). Various museums, foremost among them the MNAC, with exceptionally rich collections.

Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)
In the Palau Nacional de Montjuïc (built in 1929, museum since 1934). Totally redesigned as of 1986 under the direction of the architect Gae Aulenti, still to be completed. The Romanesque art section is considered one of the best in the world, especially on account of the various 11-13th C. mural paintings from the Catalan Pyrenees (Taüll – Sant Climent and Santa Maria –, Boí, Pedret, Sorpe, Santa Maria d’Àneu, Sant Pere del Burgal, Esterri de Cardós, Estaon, Andorra, La Seu d’Urgell, etc.) and from the Palau Aguilar in Barcelona. Remarkable collections of antependia (from Tavèrnoles, Avià, Mosoll, Ix, Soriguerola, Baltarga, Betesa, Gia, etc.), sculptures in wood (Majestat Batlló, antependium from Taüll, Descent from the Cross from Erill la Vall, statues of the Virgin such as that from Durro, etc.), sculptures in stone (capitals from Camarasa); enamel and liturgical objects. The Museum also features other important sections.

In Barcelona, other important works of Romanesque art are in the Museu Diocesà in the Pia Almoina building near the Cathedral, and in the Museu Marès (the courtyard garden of the former royal palace).

Important works of Catalan Romanesque art are also to be found in certain foreign museums such as The Cloisters in New York, the Museum of Fine Arts in Boston, the British Museum in London, the Museum of Fine Arts in Maryland, etc. Some Romanesque works of art are also in private collections.Font: Generalitat de Catalunya, juny 2015
Terrassa-Sant Pere, Sant Miquel, Santa Maria
Sant Llorenç del Munt
Sant Cugat del Vallès
Barberà del Vallès
Barcelona-Sant Pau del Camp
Catedral
Sant Pere de les Puelles
Església de Sant Llàtzer
Capella d'en Marcus

Комментарии

    You can or this trail