Скачать

Расстояние

3,14 км

Набор высоты

3 м

Техническая сложность

Низкая

Потеря высоты

135 м

Макс. высота

1 030 м

Trailrank

66 5

Мин. подъем

895 м

Тип маршрута

В одну сторону

Время в движении

13 минут

Время

22 минут

Координаты

460

Загружено

6 марта 2021 г.

Записано

марта 2021
 • Оценка

   
 • Информация

   
 • Легко следовать

   
 • Пейзаж

   
Будьте первым, кто выразит признание
1 комментарий
 
Поделиться
-
-
1 030 м
895 м
3,14 км

Просмотрено 69 раз, скачано 2 раз

рядом с Collsuspina, Catalunya (España)

Església romànica de Sant Cugat de Gavadons (Collsuspina-Moianès)

Quan acabem la ruta pels voltants de Collsuspina, veient que el temps ha millorat i no sembla que hagi de tornar a ploure, decidim allargar la jornada fent una visita en cotxe a l’Església romànica de Sant Cugat de Gavadons (segle XII), on fa molts anys que no hi anem.

Per tenir més informació, adjunto còpia del paràgraf de la Vquipèdia on parla de l'església i de les seves principals característiques: "Sant Cugat de Gavadons és una església romànica que pertany al terme municipal de Collsuspina (Moianès). Fou l'origen del terme de Collsuspina, ja que és sufragània de Sant Andreu de Tona, que s'independitzà de Tona (Osona). És una església preromànica i romànica d'una sola nau, amb transsepte, amb notables elements de l'art romànic. És un edifici que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

És una església de mitjanes dimensions que s'aixeca en una elevació prop del turó de Puig Estels. És un edifici romànic del segle XII. Se’n conserva un campanar, d'espadanya, i en la seva part posterior, una finestra amb arc de ferradura. Hi ha una mutació del presbiteri, on s'hi annexionà una masoveria amb portal de pedra, treballada i datada el 1817. Fou modificat durant els segles XVII i XIX, amb l'afegitó de dues capelles cobertes de nervadures de tipus gòtic. L'actual entrada mira a ponent.

Als 1.046 metres d'altitud s'aixeca aquesta església —envoltada per masos antics com Miravalls, Mas Naulart, Bellver, etc. Davant l'actual entrada hi ha dues lloses, una de les quals és una lauda sepulcral amb un escut de la família Miravalls, que recorda la relació d'aquest mas amb l'església. Al costat sud de l'església hi ha un cementiri."

A la pàgina web de l'Ajuntament de Collsuspina (http://www.collsuspina.cat) podem llegir: "L'església de Sant Cugat de Gavadons, situada al nord del poble, és un edifici romànic del segle XII.

El nom de Gavadons és documentat des de l'any 948 i correspon a la part actual del terme de Collsuspina que antigament era unida a la demarcació del castell de Tona. La primera menció de l'església és de l'any 968, tot i que l'actual edifici sembla aparèixer al segle XII. Al segle XVI l'església era coneguda amb el nom de Sant Cugat de Coll-sa-sima, ja que es trobava al cim de la serra que tanca la plana per la part de ponent i la separa del Moianès. Possiblement durant el segle XVI es van fer reformes a l'església, s'hi referen les voltes i se li van afegir dues capelles laterals cobertes amb voltes de creueria amb impostes esculturades a l'arrencada dels arcs i claus treballades.

Al segle XIX s'hi feren novament obres. El campanar definitiu d'espadanya es transformà en un cos quadrat de gran voluminositat, es construí una sagristia adossada, la casa rectoral, reforma que comportà la mutilació de l'absis. D'aquest segle data l'altar neoclàssic popular dedicat a sant Pere Màrtir.

Entre el 1971 i el 1975, la Diputació hi va fer obres de restauració sota la responsabilitat de Camil Pallàs, que li va donar una aparença més medieval.

En la intervenció realitzada entre el 1981 i el 1984, tot i que la primera intenció era només reparar les voltes i les teulades, es va optar per retornar a l'edifici la seva imatge vuitcentista.

El mirador de Sant Cugat de Gavadons, des d’on es pot contemplar la Plana de Vic, el Montseny i els Pirineus orientals, és una visita obligada."

Com l'església està tancada, fem una volta pel mirador, el pati i el cementiri. Malauradament, el dia no acompanya i les vistes que tenim de la Plana de Vic i del Montseny són pràcticament nul·les.

Unes quantes fotos després, donem per acabada la visita i tornem a Collsuspina i, ara sí, fem la gravació del track de tornada per tenir una referència per si tornem.

Salut i bona caminada !
Храмовая архитектура

Església romànica de Sant Cugat de Gavadons (segle XII) i entorn

Església romànica de Sant Cugat de Gavadons (segle XII) i entorn.
Храмовая архитектура

Església romànica de Sant Cugat de Gavadons (segle XII)

Església romànica de Sant Cugat de Gavadons (segle XII).
Храмовая архитектура

Església romànica de Sant Cugat de Gavadons (segle XII) i entorn

Església romànica de Sant Cugat de Gavadons (segle XII) i entorn.
Перекресток

Cruïlla de Bellver. Pal indicador

Cruïlla de Bellver. Pal indicador.
Перекресток

Cruïlla del Coll de Noalard. Pal indicador

Cruïlla del Coll de Noalard. Pal indicador.
Перекресток

Cruïlla del mas Nualard. Pal indicador

Cruïlla del mas Nualard. Pal indicador.
Маршрутная точка

Arribada a Colsuspina. Final del camí

Arribada a Colsuspina. Final del camí.

1 комментарий

 • Фото Campcardós

  Campcardós 8 мар. 2021 г.

  Я был на этом маршруте  Посмотреть еще

  Visita a l'església romànica de Sant Cugat de Gavadons (segle XII), envoltada de masies i poc concorreguda.

Вы можете или этот маршрут