Время  5 часов 4 минут

Координаты 1543

Uploaded 15 октября 2008 г.

Recorded октября 2008

-
-
515 m
279 m
0
15
29
58,22 km

Просмотрено 4785 раз(а), скачено 108 раз(а)

рядом с Penelles, Catalunya (España)

Data del trajecte: 14 d’octubre 2008
Última actualització: 16 d’octubre 2008

Aquesta ruta transcorre per àrees de gran diversitat paisatgística, és totalment ciclable i té trams de pujada contínua però sense pendents excessives. L’índex IBP és de 71.

Transcorre per dues àrees que pertanyen a la xarxa Natura 2000: la serra de Bellmunt-Almenara i les Valls de Sió Llobregós. Aquestes zones estan catalogades com a Lloc d’Importància Comunitària (LIC) i Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) per la flora i fauna que hi trobem.

Són zones de secà no massa poblades i amb una activitat agrícola tradicional. Trobarem camps abancalats amb murs de pedra seca.

Durant el trajecte hem trobat espècies característiques de sòls guixencs (gipsòfils) com la tríncola i el bruc, les quals estaven en plena floració de tardor. Més endavant, hem disfrutat dels boscos d’alzina carrasca, on hi trobem espècies com el coscoll o el càdec.

Pel que fa a la fauna, la serra d’Almenara és un ambient estèpic amb una fauna molt característica. Sobretot a la primavera hi trobarem sisons, torlits, esparvers cendrosos, gaigs blaus, etc. D’aquestes espècies només hivernen a Catalunya els sisons, els quals no és difícil trobar-los en grans manades per algun camp d’alfals de la plana d’Urgell. Segurament que mentre esteu pedalejant anireu en companyia d’algun rapinyaire. Nosaltres en hem trobat una manada de voltors devorant un conill (segurament).

Les dues serres pertanyen a la depressió de l’Ebre, formada per materials sedimentaris en capes horitzontals procedents durant l’època de l’Oligocé de les muntanyes dels Pirineus. Aquesta zona, a diferència de la resta de materials de la depressió de l’Ebre, està afectada per plegaments originats per una combinació dels darrers esforços tectònics alpins i per un comportament molt plàstic dels materials subjacents (com el guix).

Els plegaments s’estenen uns 140 km al llarg del marge nord de la depressió de l’Ebre, en el límit amb el Prepirineu. Neixen a Barbastre i entren a Catalunya per Alfarràs. D’Alfarràs a Balaguer formen la Serra Llarga. Des del Segre es bifurquen en una branca nord (Serres Blanca i de Montclar) formades per l’anticlinal de Sanaüja i una branca sud (Serres de Bellmunt i Almenara) formades per l’anticlinal de Bellmunt, separades pel sinclinal d’Agramunt (vall del Sió).

DESCRIPCIÓ TRAJECTE

Des de Penelles enfilem la sèquia primera del Canal d’Urgell fins al mateix canal. Creuem la carretera i ens parem per veure l’aflorament de guixos. El trajecte continua per camí una mica pedregós i amb l’alternativa d’anar fins a l’ermita de Sant Jaume.

Pugem la serra fins a la masia de cal Martí de la Serra i baixem fins a Agramunt per bon camí. A partir d’Agramunt, la ruta transita per camins en la majoria dels casos en bon estat i en ascens constant però sense excessius pendents i amb moltes zones de descans.

Just abans d’arribar a la Donzell, ens desviem en direcció la Serra de Masvell. El camí ja travessada la serra, és directe a Seró, però nosaltres hem agafat una alternativa entre dos tossals que travessa un camp de cultiu.

Des de Seró agafem la carretera i ens desviem a Tudela de Segre en direcció Montclar. Arribem a dalt de la serra sense massa dificultat i a partir d’aquí disfrutem de magnífiques vistes a banda i banda fins arribar al poble.

Des de Montclar a Butsènit el camí és en baixada fins a la carretera, la travessem i ens tornem a enfilar de nou per pujar primer la serra de Bellmunt i baixar després per carretera fins a Penelles.
Waypoint

Cami1

Sèquia primera canal d'Urgell
дом

Agramunt

Waypoint

Marge pedra seca

marge pedra seca
Waypoint

Senyal2

Waypoint

Cami3

Waypoint

Dipòsit

дом

Seró

Seró
Waypoint

Senyal

Waypoint

Cami5

Waypoint

En bici per la Serra de Montclar

Serra de Montclar
Waypoint

Cami4

панорама

Masia

Waypoint

Cami2

Cap a Agramunt
дом

Montclar

Waypoint

Flora

Ruac i trincola (flora característica de sòls guixencs)
Waypoint

Serra de Mas Vell

Waypoint

Guix

Aflorament de guixos

2 комментарийиев

You can or this trail