Время  23 часов 25 минут

Координаты 2386

Загружено 5 октября 2014 г.

Записано августа 2014

 • Оценка

   
 • Информация

   
 • Легко следовать

   
 • Пейзаж

   
-
-
3 058 м
1 384 м
0
5,8
12
23,32 км

Просмотрено 13890 раз, скачано 574 раз

рядом с Tabescán, Catalunya (España)

POTS VEURE L'ÀLBUM COMPLET DE FOTOS DE LA RUTA AL GOOGLE FOTOS

Ruta circular, elegant i, pel meu gust, molt més interessant que no pas la clàssica per la coma d’Estats i el Port de Sotllo, per assolir el pic de Sotllo (3.073 m), sovint el gran oblidat a l’ombra de la Pica, però d'una gran bellesa, ubicat entre les comes de Sotllo, Estats i Broate i la cometa d'Estats. La ruta és bellíssima en la seva totalitat i, especialment solitària, en el tram des del pla de Boavi fins al cim i el coll de Baborte, passant per la magnífica coma de Broate i el coll dels Guins de l’Ase. El tram final de cresta cap al cim, sense ser complicat, confereix a la ruta un toc de plasticitat i aventura fantàstic.

La tornada, entre els circs de Sotllo i Baborte ens permetrà gaudir del que és gairebé una passejada per les seves precioses comes, esquitxades d’estanys. El descens final per la coma de Sellente és un autèntic gaudi pels sentits. Aquesta és una menuda i estreta vall, ganivetada pel riu de Sellente, d’antiquíssima tradició ramadera, tal i com demostra el camí empedrat en molta part del seu recorregut fins al pla de Boavi (hi passa l'Alta Ruta Pirinenca, ARP). Una autèntica joia que paga molt la pena de passar-hi a ritme pausat, tal i com nosaltres la vam baixar.

Hi ha qui fa la ruta en 1 dia. Nosaltres, com que disposàvem de temps, vam voler fer-la en 2 dies, fent nit al refugi lliure de Broate, per poder trescar-la de forma calmada i assaborint cada passa, cada estany o riu, cada coll o cim, i cada panoràmica que ens ofereix l’excursió (que en són moltes). Aixó permet fer una bona i tranquil·la aproximació degustant la bonica vall de Broate, i a més, gaudir d’una nit silenciosa i estelada a 2.600 metres!

DIFICULTAT
L’he catalogada com a MODERADA per:
- Ruta força llarga (més de 23 Kms)
- Desnivell acumulat notable (més de 1.900 mts)
- El fer nit al refugi de Broate i dividir la ruta en 2 dies ens permet guanyar 2:30h i 800 metres de desnivell (aproximadament la meitat del total) a la següent jornada.

DETALLS
Els temps inclouen les aturades (detallades a la descripció de la ruta).
P: Temps parcial del tram entre waypoints
T: Temps total acumulat

Temps total (dia 1): 2:30h
Temps efectiu (dia 1): 2:25h

Temps total (dia 2): 9:00h
Temps efectiu (dia 2): 7:15h

Temps total (dia 1+2): 11:30h
Temps efectiu (dia 1+2): 9:40h

APROXIMACIÓ
Cal arribar fins el poble de Tavascan (Vall de Cardós), i creuar-lo seguint la carretera. Un cop creuat, deixem a l’esquerra la carretera que s’enlaira cap a Graus, Quanca i el refugi de la Pleta del Prat. Nosaltres seguirem recte, fins que al cap de poc s’acaba l’asfalt i comença la pista de terra.

Aquesta pista, en 6 km, ens durà fins a la cua de la presa de Montalto, on es pot aparcar el cotxe (no gaire més endavant hi ha una barrera que impedeix el pas de vehicles). La pista és apta per a tot tipus de vehicles. Els turismes hauran d’anar, però, amb compte en alguns trams. La pista és estreta, i tot i que hi ha diversos punts en que s’eixampla per a permetre el pas de 2 vehicles, caldrà anar amb compte quan ens creuem amb algun altre cotxe (que a l’estiu és excessivament habitual).

DIA 1

PRESA DE MONTALTO (1400 m)
Sortim de la cua de la presa, on hem aparcat el cotxe, en direcció gregal (NNE) seguint la pista que circula paral·lela al riu de Lladore, pel seu marge dret. Tenim senyals blancs i vermells de l’ARP i l’enllaç entre els GR 10 i GR 11 (sender transfronterer TRF). Aquest tram per pista és pràcticament planer. Creuarem el riu de Certascan, que baixa per la nostra esquerra, per un pont.

CRUÏLLA DE CERTASCAN (1440 m) P0:15h - T0:15h
La pista va virant cap a l’est i arribem al pla de la Borda, on hi podem trobar la borda que li dóna el nom, apta per a passar-hi nit. En aquest mateix punt trobem la cruïlla del camí que du al refugi i estany de Certascan. Deixem el desviament a la nostra esquerra i seguim recte endavant, sense abandonar la companyia del riu de Lladorre.

PLA DE BOAVI (1470 m) P0:10h - T0:25h
Quan la pista es transforma en sender ens endinsem en aquesta magnífica depressió, plana envoltada d’encrespades muntanyes, on els bedolls es barregen elegantment amb els avets. Tot això amanit per la banda sonora del riu Lladorre i els ramats de vaques peixant, conformen un espectacle natural, d’alta muntanya, encisador.

PONT DE BOAVI (1490 m) P0:05h - T0:30h
Al cap del pla de Boavi trobarem el pont de Boavi, de fusta i en molt bon estat (en anys anteriors les torrentades se l’han endut), que ens permetrà, una mica més avall de l’aiguabarreig dels rius de Romedo i Broate, unió que forma el de Lladore, creuar aquest darrer cap al seu marge esquerre.

A partir d’aquí ens endinsem a l’obaga del bosc de Boavi, una preciosa avetosa densa, ombrívola i magna. Ho farem seguint un preciós camí empedrat, bellament treballat amb contraforts de pedra seca, que en llargues llaçades ens permetrà superar el fort desnivell d’aquest tram. I sempre acompanyats de la fressa del riu Broate, que baixa assilvestrat per la nostra esquerra, tot i que pràcticament invisible des del camí.

EL PALANCÓ (PALANCA DE SELLENTE) (1690 m) P0:20h - T0:50h
Superades aquestes marrades arribem a la zona del Palancó, on un altre pont de fusta en bon estat ens permetrà creuar còmodament el riu de Sellente, que baixa brau i cabalós per la nostra dreta.

I dic còmodament, perquè si no la cosa seria un xic més complicada, com demostren aquestes fotografies (foto 2) que us enllaço, de l’any 1972, en que no hi havia cap pont i els excursionistes havien d’instal·lar cordes fixes per creuar les motxilles, tot fent equilibris en els troncs per creuar el riu!

CRUÏLLA BROATE - SELLENTE (1690 m) (dia 1) P0:20h - T0:50h
A tocar de la palanca de Sellente ja trobem el cartell indicador d’aquesta cruïlla. A la dreta baixa el camí des de la coma de Sellente i que, pel coll del mateix nom, mena al circ de Baborte. L’ARP i el TRF marxen per aquest cantó. Per aquí tornarem i apareixerem demà. Ara, però, nosaltres seguim pujant recte, seguint alguns senyals de pintura grocs, per endinsar-nos a la vall de Broate. La vegetació en aquest punt no ens deixa veure la cascada de Broate i només en sentim el seu dringar.

Avançarem ara per un terreny tarterós i costerut, i sempre en direcció a sol ixent, direcció que ja no abandonarem fins a trobar el refugi. El sender va guanyant alçada i la vegetació arbòria va perdent magnitud. La frondosa vegetació baixa, però, que envolta el camí i que ens frega constantment les cames mostra que no és un camí massa freqüentat. La sensació de solitud hi és ben present.

PANORÀMICA RIU BROATE (1950 m) P0:40h - T1:30h
En arribar a aquest collet, una mena de balcó natural, gaudim d'una bellíssima vista a vol d’ocell sobre un descens llarg i pronunciat que fa el riu Broate en aquesta zona. S’observa el curs fluvial, cabalós i lliscant sobre les lloses blanquíssimes del seu llit.

A partir d’aquí, mentre la vall s’estreny, davallem fins a tocar del riu i als peus d’un bonic saltant d’aigua. Aquest es supera grimpant per les graonades del marge esquerre. No té cap dificultat, només caldrà estar atents si la roca és molla o glaçada. Fins aquí arriben els senyals de pintura.

Superat aquest pas, la vall es torna a obrir. Pujarem un parell de graonades, sempre seguint les fites i amb el riu a la nostra esquerra. Des del capdamunt de la primera ja albirarem la lluïssor metàl·lica del refugi aturonat de Broate. Des del capdamunt de la segona, el senderó es relaxa i creuem un enfilall de torrentets que, per la dreta, davallen de les crestes de Canedo, el pic dels Estanys i el clot de Broate.

PLETA DE BROATE (2150 m) P0:50h - T2:20h
Superades doncs, les graonades el sender desemboca, pausadament a la pleta de Broate. Només ens quedarà pujar el turonet sobre el qual s’assenta el refugi.

REFUGI DE BROATE (2218 m) P0:15h - T2:35h / 7:10
Refugi lliure gestionat per la FEEC, inaugurat l’any 1988, i en molt bon estat. És una cabina metàl·lica prou espaiosa. Disposa de 9 lliteres amb coixins i flassades per a 18 persones (si dormen capiculats, dos a cada llitera). Petit espai de cuina, taula, bancs, lleixes, llum i emissora d’emergència. Si ens apropem al límit del turó sobre el que s'assenta gaudirem d’una bonica vista sobre la pleta de Broate i el seu estanyet.

Envoltat dels cims de la zona (Broate, Montestaure, Guins de l’Ase, Sotllo, pic dels Estanys, etc), destaca majestuós, cap a sol ixent, a la dreta del congost on demà ens endinsarem, la piràmide afuada dels Falsos Encantats.

Mentre la boira envolta les parts altes dels cims esperem que ens atrapi la nit, gaudint dels colors del capvespre sobre la trescada vall de Broate, en una immensa solitud i un incorruptible silenci.

DIA 2

REFUGI DE BROATE (2218 m)
Ens llevem quan l’albada ja llostreja. Malgrat trobar-nos en ple agost, el fred és intensíssim.

Orientats a xaloc (SE) ens dirigim cap al torrent que davalla del barranc dels Guins de l’Ase. El cim del Sotllo treu el caparró per entre la boira bellugadissa entre els cims i les carenes. Enfilem el barranc seguint fites sovintejades per un terreny força rocallós i costerut.

Ràpidament el barranc s’estreny formant un congost estret que superem per la dreta, sempre a tocar del curs de l’aigua. Després tornem a trobar un altre congost que, en aquest cas, superem per l’esquerra. Superats aquests, el pendent es modera i entrem en una menuda coma més oberta i planera, amb l’aigua davallant pel bell mig. Al final aquesta coma es divideix en dues més. Nosaltres prenem la de l’esquerra. Aquí el pendent es torna a aguditzar.

Ara ja entrem en una zona força ombrívola on hi trobem una gran congesta de neu permanent. Malgrat la gran superfície d’aquesta, el camí discorre pel llom de la morrena. Això fa que puguem avançar sense haver de trepitjar la congesta.

Al fons ja divisem la menuda i tortuosa dentellada que dibuixa el coll dels Guins de l’Ase en la cresta que uneix el cim homònim amb el Sotllo. A partir d’aquí ens queda una penosa pujada per una tartera tremendament descomposta i amb un pendent fortíssim. Nosaltres vam pujar decantats a la dreta de la tartera, anant a cercar uns esperons rocallosos. Un cop a dalt però, vam veure que potser hagués estat millor decantar-se cap als esperons rocallosos de l’esquerra.

COLL DELS GUINS DE L'ASE (2864 m) P1:50h - T1:50h / (dia 1+2) T4:25h
En aquest menut collet ens trobem de cop envoltats de parets, pendents i boira. Sense caure en el desànim, però, comencem a progressar per la cresta del Sotllo vers garbí (SO). Anirem trobant algunes fites que ens guiaran encertadament mentre fem trams de grimpada, algun pas un xic aeri i un considerable pendent.

L’inici de la cresta el fem decantant-nos cap al vessant occità per superar un esperó rocós. Ràpidament però, ens ubiquem propers al fil de la cresta, sempre amb tendència a progressar per llevant. Més endavant creuarem la cresta per decantar-nos cap al vessant català (ponent, Broate), per arribar fins a un nou esperó rocós amb vistes fantàstiques sobre el cim dels Guins de l’Ase. Afortunadament durant aquesta progressió per la cresta la boira ha començat a aposentar-se a les valls, i ha deixat els cims a la vista. Gaudim de bones panoràmiques sobre la cresta de la Pica cap al Verdaguer. Ens decantem de nou cap al vessant occità i després, altre cop, enfilem el fil de la cresta per assolir, ara ja sí, l’esperó septentrional de Sotllo.

AVANTCIM NORD DE SOTLLO (3058 m) P0:55h - T2:45h / (dia 1+2) T5:20h
Hi ha qui considera aquest esperó com un tres mil tres milamb entitat pròpia:

Personalment em decanto per no incloure’l a la llista personal de tres mil fets.

A ponent distingim, entre la boira, la cresta dels Holandesos, que uneix aquest esperó septentrional amb els Falsos Encantats (que havíem observat majestuosos des del refugi).

Per assolir el cim principal de Sotllo encara haurem de superar la bretxa de Sotllo, fent una desgrimpada que requereix certa cura, i tornant a recuperar el fil de la cresta, per la banda occitana, per progressar ara ja sí, sense cap dificultat fins al cim del pic de Sotllo.

PIC DE SOTLLO (3073 m) P0:15h - T3:00h / (dia 1+2) T5:35h
És un cim ben planer, contrastant amb el camí fet. Les vistes hi són impressionants. Cims i crestes, valls i comes, fondalades i estanys arreu. I fins i tot, albirem el refugi de Broate, on hem fet nit!. Només a llevant el cordal del Montcalm a la Punta de Gabarró, amb el clàssic perfil tridentat del massís de la Pica, de més alçària, ens impedeix veure més enllà. Sí que ens permet, però, recordar la dura ascensió que vam fer a la Pica d’Estats, fa tot just un parell d’anys, per la vall de Riufred, i la seva cresta meridional, seguint l’anomenada via Gabarróvia Gabarró. Potser la via més bonica i alternativa per fer el sostre català.

Després de les pertinents fotos, i com que malgrat el sol, el fred hi és molt viu, ens decantem vers garbí (SO) i cerquem un lloc arrecerat per sota la carena que, en aquella direcció, separa la coma d’Estats de la de Sotllo. Així després de 3 hores de marxa pràcticament ininterrompuda, fem una bona i llarga aturada per esmorzar a 3.000 metres, a l’escalf del sol i del paisatge preciós que tenim davant els nostres ulls, des del massís de la Pica i fins al llunyà Monteixo, amb tota la coma d’Estats i els seus estanys als nostres peus.

Un cop reconfortats i no sense certa recança, abandonem la nostra posició privilegiada de guaita i iniciem, ara ja sí, el descens en la direcció abans esmentada. Guiats per fites i amb alguna ziga-zaga, no abandonem mai el llom d’aquesta carena eternament pedregosa, fins a assolir un menut però evident collet.

COLLET (2765 m) P1:30h - T4:30h / (dia 1+2) T7:05h
Perfectament ubicat al bell mig de la carena que separa la coma d’Estats (a llevant) i la de Sotllo (a ponent). Baixarem cap a la coma de Sotllo per la tartera, on hi ha diversos rastres de corriols. Qualsevol d’ells és vàlid.

ESTANYETS DE SOTLLO (2650 m) P0:15h - T4:45h / (dia 1+2) T7:20h
En aquest punt ja divisem, en la distància, els estanyets de Sotllo, dels que pràcticament només es veu el més gran. Al seu darrere l'esvelt pic els Estanys i la seva agulla meridional. Deixem els estanys a la nostra dreta.

ESTANYS DE LA COMA DE SOTLLO (2520 m) P0:25h - T5:10h / (dia 1+2) T7:45h
Anem a buscar directament els quatre estanys de la Coma de Sotllo, que creuarem pel mig. En aquest punt es perd qualsevol rastre de camí, i les fites hi són escasses i disperses. Nosaltres però, hem de seguir vers garbí, en direcció al coll de Baborte. El podem identificar en la distància com el collet més baix entre el bicèfal pic de Pedres Blanques i el de Baborte. Superats els estanys iniciem la progressió i ascensió cap al coll enmig d’un bon tarterar, sobre el que anem cercant els passos més còmodes.

CRUÏLLA CAMÍ COMA D’ESTATS (2570 m) P0:15h - T5:25h / (dia 1+2) T8:00h
Quan el terreny es torna menys rocallós, que no pas més pla, entronquem amb el camí, aquest sí ben fressat, que ens arriba des de la coma d’Estats, per la nostra esquerra. Ja som a prop del coll.

COLL DE BABORTE (2596 m) P0:05h T-5:30h / (dia 1+2) T8:05h
Arribats en aquest punt val la pena fer una ullada enrere per veure tot el camí trescat per la coma de Sotllo i fins al cim del Sotllo, que des d’aquest vessant potser ofereix la seva imatge més imponent, piràmide perfecta.

Reprenem la marxa saltant cap al circ de Baborte, sempre cap a garbí, per un pendent moderat i de fàcil trescar. Si volguéssim anar directament al refugi de Baborte cal estar atents en aquesta baixada, ja que unes fites que marxen cap a l’esquerra, ens indiquen una drecera que ens hi duria ràpidament. Nosaltres, però, seguim pel camí més fressat que ens menarà fins a un esperó rocós, amb una fita recrescuda en excés, que és un preciós balcó sobre l’estany de Baborte de Dalt.

ESTANY DE BABORTE DE DALT (2460 m) P0:20h - T5:50h / (dia 1+2) T8:25h
Preciós estany de la capçalera del circ de Baborte. En la distància ja podem observar el que serà el darrer coll i la darrera pujada de la ruta, el de Sellente. S’identifica mig amagat, cap a garbí, flanquejat pel cim dels Tres Pics.

Anirem deixant l’estany a la nostra dreta, seguint el camí fressat, fins que, en la distància, vers xaloc (SE), divisem la cabina metàl·lica taronja del REFUGI DE BABORTE (2392 m) o refugi del Cinquantenari, encimbellat dalt d’un turó. Aquest refugi, inaugurat l’any 1981, pertany a la UEC i es troba en bon estat. Té capacitat per a 8 places i disposa d’emissora d’emergència, atri, taula, bancs i lleixes.

En aquest punt fem una semicercle per aquesta zona de menudes basses, deixant a la nostra esquerra un senderó que ens menaria al refugi. Sense un sender massa evident, anem a cercar el camí que, ara sí, es dirigeix de forma clara cap a llevant, vers el coll de Sellente. Entronquem aquí, de nou, amb l’ARP (que ja no abandonarem), el TRF i la ruta Porta del Cel. Si fem una ullada enrere podrem observar el magnífic estany de Baborte. Ja només ens queda fer la moderada i ràpida pujada que ens durà fins al coll.

COLL DE SELLENTE (2488 m) P0:35h - T6:25h / (dia 1+2) T8:55h
Si fem una darrera ullada cap a llevant observarem tot el circ de Baborte, amb el pic homònim a l’esquerra de tot, i traient el cap rere el llunyà coll de Baborte, el trident del massís de la Pica d’Estats. Al bell mig, la carena que separa el circ de Baborte de la coma d’Estats, amb els pics de Pedres Blanques i de Llats, i l’estany de Baborte als seus peus (el refugi encara es pot entrellucar).

Vers mestral (NO), ja se’ns obre la preciosa, suau i herbada coma de Sellente. Al fons en destaca la collada, de traç perfecte, de Becero, sentinellada a l’esquerra per la Roca Cigalera, i a la dreta pel pic de Becero.

Davallem doncs per la coma, escorant-nos cap al seu vessant solà. Deixem a mà esquerra els estanyols de Sellente i al cap de poc trobem una cruïlla de camins.

CRUÏLLA COMA DE SELLENTE (2390 m) P0:15h - T6:40h / (dia 1+2) T9:10h
El pal indicador ens mostra que si viréssim a l’esquerra podríem anar a buscar el coll de Llaguna i allà triar si pujar a la Roca Cigalera o seguir cap a Tavascan (per aquí marxa la ruta Porta del Cel).

No està indicat, tot i que algunes fites i senyals grocs menen a la collada de Becero i l'estany homònim. Des d’aquí hi ha un altre camí que, segons algunes ressenyes, es troba mig perdut, però que acaba duent directament a la presa de Montalto. Segons sembla, però, no és fàcil de seguir i es pot fer llarg i feixuc.

Com que volem fer una tornada calmosa i gaudint del fantàstic dia que ens fa, nosaltres seguirem vers mestral per davallar per la vall de Sellente.

A partir d’aquí el camí es va encarant a tramuntana (N) i ens permet observar la magnífica forma de V que té aquesta vall preciosa. Al fons, a més, divisarem els barrancs de Romedo i Aguiló, a llevant de Certascan, que formen un conjunt realment preciós.

RUÏNES CABANA (2250 m) P0:10h - T6:50h / (dia 1+2) T9:20h
Després de baixar un pendent moderat arribarem a un preciós pla herbat en el que, després de creuar el riuet de Sellente, passarem a tocar de les ruïnes d’una antiga cabana de pastors, mostra de que el lloc era idíl·lic per apletar-hi el bestiar durant l’estiu.

Des d’aquí ja podrem observar, en alçada, les llargues llaçades que fa el sender, pel vessant llevantí del pic de Becero, per a conduir-nos a un altre planell d’alta muntanya de somni.

PLANELL DE SANT PAU (2080 m) P0:20h - T7:10h / (dia 1+2) T9:40h
Davallades còmodament les llargues marrades arribem en aquest planell. A més del riu de Sellente, que circula per la banda ponentina del planell, s’hi escolen un parell de torrents. El sender, girant a llevant, creua els tres cursos fluvials fins anar a trobar el que baixa de la ribereta de Canedo. Un cop creuat aquest, el camí torna a virar a tramuntana per seguir-lo pel seu marge dret.

Al final del planell els tres cursos fluvials s’uneixen per a fondre's en el riu de Sellente cada cop més cabalós.

CABANA DE SELLENTE (2040 m) 14:30 P0:10h - T7:20h / (dia 1+2) T9:50h
Al cap de poc creuem el riu cap al seu marge esquerre. Molt a prop d'aquest punt hi ha la cabana de Sellente. Queda més elevada que el camí i, per descuit, no la vam veure. Segons algunes ressenyes es troba en molt bon estat i oberta per a passar-hi nit (al waypoint hi he enllaçat una foto treta d'internet).

A partir d'aquí el camí torna a enllaçar bones marrades, i ho fa per força trams empedrats i amb contraforts de pedra seca. Tant la vall com el camí són d'una gran bellesa.

Mica en mica el pendent es va fent més pronunciat, fins que tornem a creuar el riu, per retornar al seu marge dret i afrontar el darrer tram de baixada, que ens durà a la cruïlla de camins trescada el primer dia, tancant d'aquesta manera la ruta circular.

CRUÏLLA BROATE - SELLENTE (1690 m) P0:30h - T7:50h / (dia 1+2) T10:20h
Trobem de nou el cartell indicador que ja havíem vist de pujada en direcció al refugi de Broate. Ara virem a l'esquerra per prendre la direcció del pla de Boavi.

EL PALANCÓ (PALANCA DE SELLENTE) (1690 m) P0:30h - T7:50h / (dia 1+2) T10:20h
Immediatament després d'agafar la direcció de Boavi retrobem la palanca que ens permet creuar el riu de Sellente.

Des d'aquí ja només ens queda desfer les grans llaçades que fa el camí empedrat, ja dins el bosc de Boavi, fetes el primer dia fins arribar a la capçalera del pla de Boavi, on el pont ens permet creuar el riu.

PONT DE BOAVI (1490 m) P0:20h - T8:10h / (dia 1+2) T10:40h
Creuem el pont, ara de baixada per endinsar-nos de nou a l'encisador pla de Boavi, on s'acaba, ara sí, la solitud gairebé total que ens ha acompanyat en els dos dies de ruta.

PLA DE BOAVI (1470 m) P0:05h - T8:15h / (dia 1+2) T10:45h
Ens hi aturem una bona estona a refrescar els peus al riu. Malgrat la temperatura no és calorosa, tenim ganes de tastar l'aigua pirinenca que ens ha acompanyat aquests dos dies.

CRUÏLLA DE CERTASCAN (1440 m) 15:50 P0:25h - T8:40h / (dia 1+2) 11:10h
Ben refrescats, creuem de nou el camí de Certascan, deixant-lo ara a mà dreta.

PRESA DE MONTALTO (1400 m) P0:20h - T9:00h / (dia 1+2) 11:30h
Finalment, 9 hores després d'haver sortit del refugi de Broate, tornem al punt d'aquesta meravellosa i elegant ruta.
Вершина

AVANTCIM NORD DE SOTLLO

Укрытие

CABANA DE SELLENTE

Горный перевал

COLL DE BABORTE

Горный перевал

COLL DE SELLENTE

Горный перевал

COLL DELS GUINS DE L'ASE

Горный перевал

COLLET

Перекресток

CRUÏLLA BROATE - SELLENTE

Перекресток

CRUÏLLA CAMÍ COMA D'ESTATS

Перекресток

CRUÏLLA COMA DE SELLENTE

Перекресток

CRUÏLLA DE CERTASCAN

Мост

EL PALANCÓ (PALANCA DE SELLENTE)

Озеро

ESTANY DE BABORTE DE DALT

Озеро

ESTANYETS DE SOTLLO

Озеро

ESTANYS DE LA COMA DE SOTLLO

Панорама

PANORÀMICA RIU BROATE

Вершина

PIC DE SOTLLO

Маршрутная точка

PLA DE BOAVI

Маршрутная точка

PLANELL DE SANT PAU

Маршрутная точка

PLETA DE BROATE

Мост

PONT DE BOAVI

Парковка

PRESA DE MONTALTO

Укрытие

REFUGI DE BABORTE

Укрытие

REFUGI DE BROATE

Руины

RUÏNES CABANA

55 комментариев

 • Фото Roger Ábalos

  Roger Ábalos 08.11.2015

  molt bona ressenya, felicitats!! EM FAN MOLTES GANES FER-LA

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 09.11.2015

  ROGEROT: Sens dubte, company, si tens ganes de fer-la... fes-la! No et decebrà. Hi ha gent que la fa en 1 dia, fent una jornada llarga. Jo, si t'ho pots permetre, et recomano com jo la vaig fer, dormint al refugi de Broate. La sensació d'una fantàstica experiència d'alta muntanya pirinenca encara serà més satisfactòria!

  Si la fas, ja em diràs com t'ha anat!

 • Фото pauminku

  pauminku 03.09.2016

  Hola "El porquet de Sant Antoni" , estic pensant en fer una ruta semblant a aquesta (fins a Sotllo i tornar pel mateix camí) amb el meu fill el cap de setmana que ve (si la predicció del temps és bona), però tinc dubtes de si el tram final és massa complicat per a ell. Té 8 anys i tot i que ja fa temps que hem fet alta muntanya sempre coses molt assequibles (puigmal, nou creus, bastiments,... pirineu oriental en general).
  La idea és pujar fins al refugi de Broate i l'endemà fer la resta de la pujada i tornar. Com que la tornada seria pel mateix lloc si ho veiem massa complicat mitja volta i llestos, cosa que veig bastant possible al coll dels Guins de l'ase, però m'agradaria tenir una idea una mica més bona del que em trobaré per anar mentalitzats.

  Què em pots recomanar?
  Salutacions i gràcies.

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 03.09.2016

  PAUMINKU: Hola company. Fins al refugi de Broate no tindreu cap problema. És senderisme i, a més, per una vall preciosa i poc transitada. Del refugi fins al coll de Guins de l'Ase, trobareu algun tram exigent a nivell de pujada (sobretot al principi de deixar el refugi i el mateix tram final al coll) però sense dificultats tècniques. La sortida del coll cap a la cresta sí que presenta alguns passos que, tot i no ser tècnicament molt complicats, sí que obliguen a posar mans i peus i, en algun cas, fer-ho en algun pas un xic aeri i amb força pendent. La desgrimpada a la bretxa de Sotllo també requereix unes mínimes habilitats de progressió en cresta. Sense ser difícil sí que cal anar amb cura.
  Se'm fa difícil dir-te de forma clara si ho podreu fer o no. Pel que em comentes que ha fet el teu fill potser pugui patir en aquests trams (a les possibles dificultats tècniques sempre cal sumar-hi les psicològiques, que poden fer augmentar el grau de dificultat, si no s'està avesat a fer algun pas aeri o una mica exposat, com per exemple a l'inici de la cresta des del collet de Guins de l'Ase, on l'ambient aeri i entre parets pot fer que psicològicament es magnifiqui la dificultat d'aquest tram). Tingues en compte a més, que si vols tornar per la mateixa banda sempre costa bastant més desgrimpar que grimpar. Així, tu pots fer algun pas amb més o menys facilitat de pujada però que, a l'hora d'encarar-lo de baixada, se't pot fer molt més complicat (canvies la posició del cos, la perspectiva dels passos i vas mirant avall, que això sempre costa més). Desconec el teu nivell i experiència. Si em dius que tu sí que ja estàs habituat a aquest tipus d'ambients doncs possiblement el puguis acompanyar i guiar perfectament. Si em dius que tu tampoc no has trescat massa per terrenys així, potser llavors sí que us recomanaria que busquessiu alguna altra alternativa.

 • Фото pauminku

  pauminku 04.09.2016

  Hola de nou. Gràcies pels comentaris. Ho acabaré de reflexionar.

  A nivell psicològic per a mi directament no hi hauria d'haver problema, de fet crec que ja vaig passar per aquest coll en unes colònies d'estiu de la generalitat, perquè vam anar des del Montroig a la pica d'estats passant pel Certascan i no se m'acut un altre pas que no sigui aquest, però tenia 14 anys i ja no ho recordo gens. Per a ell potser tampoc però si que és veritat que veure mon fill en un pas d'aquests aeris potser em fa posar nerviós i transmetre-li. Bé, com dic m'ho acabo de pensar i gràcies de nou.

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 04.09.2016

  PAUMINKU: Potser vau pujar per on jo vaig baixar, per la vall de Sellente i per Baborte. De fet, jo potser et recomanaria aquesta opció. És més llarga però és igual de preciosa. La vall de Sellente és molt bonica. Tens el refugi lliure de Baborte (cabina metàl·lica) per si vols dividir la ruta en dos dies també. Per aquesta banda no tens cap dificultat tècnica remarcable fora dels considerables pendents habituals en aquest tipus d'ascensió.
  Salut!

 • Фото pauminku

  pauminku 04.09.2016

  Potser si que vam anar per Baborte, en tot cas em sembla bo el teu consell. No m'ho plantejava perquè sembla més lògic pujar des de Vallferrera per aquesta banda, però mirant la teva gran ressenya ho veig també bé. Mirant els temps parcials que marques potser millor fer-ho en 3 dies, fent nit a Baborte tant a la pujada com a la baixada i el tercer tornar tranquil·lament. (Ho potser deixar-ho per l'any que ve)

  Gràcies altre cop

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 04.09.2016

  De res! Ja m'explicaràs!

 • Фото Dani Ferrer!

  Dani Ferrer! 11.09.2016

  Espectacular!!!!!!

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 12.09.2016

  DANI: L'has feta company? La ruta és preciosa

 • Фото militon

  militon 28.10.2016

  Buena ruta.

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 29.10.2016

  MILITON: Gràcies per la valoració!

 • Фото militon

  militon 15.05.2017

  Buenas.
  Hacer la ruta en esta época que aún hay nieve,lo ves factible o hay algún paso o grimpada que se puede complicar?
  Merci.
  Javier.

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 16.05.2017

  MILITON: Hola Javier, no sé como estará de nieve ahora mismo esta zona, pero los lugares que se me antojan que se pueden complicar es especialmente el cordal des de el coll de Guins de l'Ase hasta el Sotllo. Especialmente en el inicio de este, y más adelante, en la brecha de Sotllo, la cosa se puede complicar un poquito, dependiendo de como esté la nieve. Luego, el valle de Broate, especialmente en su inicio, es zona de riesgo de aludes (aunque puede que después de el calor que está haciendo estos días la cosa ya esté muy estabilizada). El resto de la ruta, si se está habituado al uso de grampones y piolet, yo creo que no debería dar excesivos problemas. Ten en cuenta pero, que es una ruta larga, y que con nieve los tiempos normalmente se alargan. Un saludo!

 • Фото peterfrago

  peterfrago 24.07.2017

  Я был на этом маршруте  Посмотреть еще

  Ruta preciosa i molt gaudible. Atenció a la cruïlla Broate Sellente que no està gaire ben indicada. Nosaltres ens vam equivocar i vam acabar fent la ruta a l'inrevés, tot i que tampoc va ser mala idea. Molt recomanable.

 • Фото pauminku

  pauminku 26.07.2017

  Я был на этом маршруте  Посмотреть еще

  Finalment un any després l'hem fet amb el meu fill (9 anys). Totalment recomanable.
  L'hem fet en 3 dies fent nit també a Baborte. La cresta des del coll fins a Sotllo, que em preocupava, va resultar bastant més fàcil del previst i la vam fer sense problemes, aixó si, com en totes les crestes cal anar en compte de seguir el camí bó, però amb les fites i el gps no hi ha problema. L'arrencada des del coll es pot fer fàcilment si l'agafes des de la dreta enlloc de grimpar pel dret i el darrer tram des de l'avant cim si que es complica una mica més, però amb compte i bon temps és més aviat una dificultat psicologica com bé deies.

  Per cert peterfrago, crec que ens vam veure quan tornaveu, la desviació cap a Broate si que és perdedora, nosaltres vam seguir amunt un tros però ens en vam adonar i vam tornar endarrera.

  Gràcies per compartir-la i per la qualitat del track i dels comentaris.

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 27.07.2017

  PETERFRAGO: Enhorabona company per haver completat la ruta! Fer-la en un sentit o un altre, en aquest cas, com bé dius, no és un factor clau. La ruta es pot fer bé en ambdós sentits. Lamento però que no us orientéssiu bé en la cruïlla Broate-Sallente. Quan jo hi vaig anar hi havia un cartell que indicava el camí de Sallente, que havies d'ignorar i seguir recte. No sé si aquest cartell deu haver desaparegut a dia d'avui.

  Salut i muntanyes!

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 27.07.2017

  PAUMINKU: Genial! Enhorabona a tu i al teu fill! Celebro que l'haugueu gaudida i que el teu fill s'ho hagi passat bé. És important en aquesta edat gaudeixin de la muntanya i de la natura. Gràcies pels detalls que afegeixes sobre la ruta.
  Respecte a la cruïlla que veig que tant vosaltres com en Peterfrago us heu desorientat... no hi ha un cartell indicador? Quan jo hi vaig anar hi era, i el que s'havia de fer era obviar el desviament que t'indicava a Sallente i seguir recte per un camí que es veia prou fressat.

  Salut!

 • Фото pauminku

  pauminku 27.07.2017

  Si que hi és el cartell, però com que no indica res cap a la direcció que s'ha de prendre nosaltres vam pensar que era una desviació per anar a veure el salt de Sallente de més a prop i prou. Gràcies al track de seguida ens en vam adonar i vam rectificar. No entenc perquè no està indicat Broate en el cartell, però bé...

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 27.07.2017

  PAUMINKU: Cert! Tens tota la raó. No indica Broate (totalment incomprensible). Has de treure tu mateix la conclusió que si no vols anar a Sallente has de seguir recte. En tot cas, celebro que el track penjat is servís d'ajuda! Sempre és agradable saber que ajudes a d'altres excursionistes!

 • Фото militon

  militon 16.10.2017

  Я был на этом маршруте  Посмотреть еще

  Ruta realizada este finde. Como comentas,una ruta solitaria y con unas vistas y entorno maravilloso.
  Merci.

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 17.10.2017

  MILITON: Gracias por tus comentarios! Me alegro que la disfrutaras. Salut i muntanyes!

 • Фото Ramon Roger

  Ramon Roger 06.07.2018

  😂😂😂😂 cagum l'osti sembla que et persegueixi tio!!! Avui pujem a Broate! portaries sac x dormir? o hi ha de tot? gracies company

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 06.07.2018

  RAMON ROGER: Cabrit no pares!!! Quina enveja em cardes... Per dormir al refu de Broate porteu sac. És el típic de cabina metàl·lica amb lliteres espartanes, per tant a la nit segur que hi fa frescoreta. Apa! A gaudir la ruta! Per a mi és una de les top d'aquesta zona!

 • Фото Ramon Roger

  Ramon Roger 06.07.2018

  ja anavem a pujar sense.... sort de preguntar 😂😂😂😂 merci tio!!! que fariem sense tu!!!!

 • Фото Ramon Roger

  Ramon Roger 06.07.2018

  volem pujar i baixar x broate.... la meteo esta justeta i volem mirar de abans de dinar ser al cotxe... ens pardem gran part d'encan de la ruta no fent circular?

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 06.07.2018

  RAMON ROGER: Sempre podeu fer com un basc que em vaig trobar fa temps en un refugi així. El tio es posa a dormir sobre la taula metàl·lica tot bramant "donde se ha visto un vasco con saco". Es va pelar de fred.

  Si voleu pujar i baixar per broate.... sí, us perdeu part de l'encant de la ruta. Però si aneu tant justets de temps potser sigui la millor opció, ja que la circular aquesta és força llarga. La podríeu escurçar tornant per l'estany de Canedo, tot i que jo aquest tram no l'he fet.

 • Фото Ramon Roger

  Ramon Roger 06.07.2018

  cuantes hores i posaries de Broate-Sotllo-parquing ? 😁

 • Фото Ramon Roger

  Ramon Roger 06.07.2018

  Els Vascos son la elit. jajaja pero de tan en tan pillan fort eh tambe😂😂😂😂

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 06.07.2018

  RAMON ROGER: Nosaltres vam trigar unes 3h des del refu al cim. Posa-hi 2h de tornada al refu i un parell d'hores més fins al pàrquing... Per tant, a ritme normal però sense entretenir-se massa posa-hi unes 7 hores com a molt. Jo fins i tot diria que podeu trigar menys. Apostaria per unes 6 hores potser. Tot i que tinc un amic una mica tronat que va sortir del pàrquing, va fer el Sotllo, Verdaguer, Pica i Montcalm i va tornar per Broate en menys d'11 hores... així que en qüestió de ritmes cadascú et pot dir la seva!

 • Фото Ramon Roger

  Ramon Roger 06.07.2018

  val tio !! moltes gracies per tota la info soci!!! ja dire que tal jeje 🤘😎🤘

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 06.07.2018

  A gaudir!!!

 • Фото Ramon Roger

  Ramon Roger 06.07.2018

  gracies soci!! haviam si coincidim x alla d'alt 🤘

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 06.07.2018

  Fet! Ho parlem!

 • Фото coralnavarrocorreal

  coralnavarrocorreal 17.09.2018

  Ruta maca. Bon track!

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 17.09.2018

  CORALNAVARROCOREAL: Moltes gràcies pel comentari i per la valoració! Salut i muntanyes!

 • Фото coralnavarrocorreal

  coralnavarrocorreal 18.09.2018

  Ja n'hem seguit més d'un de track teu, i sempre molt bé.
  Gràcies per seguir compartint-les!

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 19.09.2018

  CORALNAVARROCORREAL: Doncs me n'alegro moltissim! Moltes gràcies!

 • cmvmuntanya 26.08.2019

  Я был на этом маршруте  проверенный  Посмотреть еще

  Una ruta 5 estrellas. Lo explicas todo genial, y aparte de una forma muy romántica.
  El track perfecto. Gracias

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 26.08.2019

  CMVMUNTANYA: Muchas gracias por la valoración de la ruta y por tus bonitas palabras! Lo mejor de colgar tracks y descripciones de rutas es recibir comentarios como el tuyo. Me encanta saber que os sirvió de ayuda y que, además, gozaste con la ruta! Salut i muntanyes!

 • Фото coralnavarrocorreal

  coralnavarrocorreal 26.08.2019

  Я был на этом маршруте  проверенный  Посмотреть еще

  Ruta maca. Bon track!
  Gràcies a tu, per compartir-la!!

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 26.08.2019

  CORALNAVARROCORREAL: Moltes gràcies per la teva valoració! Celebro que l'hagis gaudida! Gràcies a tu. Salut i muntanyes!

 • Фото julian.c.p

  julian.c.p 28.09.2019

  He fet aquesta ruta el dia 24 i 25 de setembre i es correcte, seguiu sempre el track, sobre tot quan feu el cim i volgueu baixar feu cas al GPS perquè hi ha d'altres camins fressats i alguns no són correctes.

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 30.09.2019

  JULIAN.C.P.: Moltes gràcies pel teu comentari i valoració sobre la ruta! Me n'alegro molt que l'hagis pogut gaudir. Salut i muntanyes!

 • Фото msoengas

  msoengas 14.10.2019

  Bones.

  aquest cap de setmana, 12 i 13 d'Octubre_2019, hem fet la ruta, Gran ressenya amb molta informació i detallada. El track és fàcil de seguir i et porta pels llocs esmentats a la ressenya. La ruta és brutal per la bellesa del paratge i les vistes. Hem trobat boira, una mica de vent i fred en els moments d'aturada.
  Només voldria afegir :
  .- hi han força punts d'aigua on omplir ampolles i/o cantimplores.
  .- la dificultat? és relativa perquè depèn de la forma física de la persona. Tot i així :

  . - és una ruta molt llarga, a tenir en compte,
  .- amb algunes grimpades sense nivell tècnic però amb algun pas exposat.
  .- força desnivell, a tenir en compte.

  Manel

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 14.10.2019

  MSOENGAS: Company, moltíssimes gràcies pel teu comentari sobre la ruta. Els apunts que afegeixes els trobo molt encertats. Celebro que l'hagueu gaudit, i és que personalment crec que és una de les rutes més boniques que es poden fer al Pirineu català. Certament deveu haver trobat vent i fred. Aquest cap de setmana jo vaig ser al Lustou i el vent de sud hi era molt viu i feia baixar molt la temperatura. En tot cas, enhorabona per la ruta i moltes gràcies per les teves paraules. Salut i muntanyes!

 • pez zei 09.07.2020

  Hola Porquet!
  Ahir varem fer aquesta ruta amb molt bon temps!
  Es molt maca i varem gaudir moltissim!
  Aixo si, al final s ens va fer una mica llarga😅
  Felicitats! Gran ruta!Gracies pel teu trak

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 09.07.2020

  PEZ ZEI: Sou uns valents de fer-la tota en un sol dia! Jo vaig voler anar una mica més descansat fent nit al refugi lliure de Broate, que és un indret encisador, com ja devíeu veure. En tot cas, enhorabona per haver-la fet i sobretot per haver-la gaudit tant! La veritat és que passa per uns indrets preciosos i especials! Salut i muntanyes

 • pez zei 09.07.2020

  Be, varem fem nit a Broate abans d ahir!
  No som uns craks nosaltres😂😂
  Es veritat que no ho he esmentat!
  Fer nit a Broate es una part important

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 10.07.2020

  PEZ ZEI: Aaaah! Així vau gaudir de la ruta amb tots els ets i uts!

 • Фото Stamen Miroslavov

  Stamen Miroslavov 13.08.2020

  Я был на этом маршруте  Посмотреть еще

  Realitzada el juliol de l'any passat!! Ruta exhaustiva però meravellosa!! 😊

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 13.08.2020

  STAMEN MIROSLAVOV: Moltes gràcies per la teva valoració i per haver passat per aquí a dir-hi la teva! Certament pot ser un xic esgotadora, però paga la pena l'esforç!

 • Фото sapani

  sapani 18.10.2020

  Я был на этом маршруте  Посмотреть еще

  Muchas gracias por compartir esta ruta. Sin duda, una ruta espectacular en todos los sentidos. En mi caso la he catalogado dificil porque la hicimos en una sola jornada. Es tal y como la describe "El porquet de Sant Antoni", algunas zonas pueden ser complicadas si no estas acostumbrado a moverte en alta montaña y crestas, pero si tienes cierta experiencia no tiene una complicación excesiva. Siempre hablando con visibilidad, sin nieve y en seco.

 • Фото sapani

  sapani 18.10.2020

  Por cierto que hice la ruta el finde conflictivo por las colas de gente en la Pica de la Estats. En todo el recorrido me he encontrado durante 11h con 2 personas y otras 2 a la vuelta ya en la pla de Boavi. Dudo mucho que la subida a la Pica sea mas impresionante que esta ruta, no entiendo a la gente...

  Os dejo el track:
  https://es.wikiloc.com/rutas-alpinismo/2020-09-08-circular-al-sotllo-desde-montalto-58890049

 • Фото El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 19.10.2020

  SAPANI: Enhoraboooooona! Cracks! Per a fer la ruta en 1 dia cal tenir una bona forma, sens dubte! Me n'alegro moltíssim que la gaudíssiu tant, i és que és una ruta de 10. Bravo!

Вы можете или этот маршрут